Winst tegen de koploper

27 maart 2022 15:45

Zuidhorn moest op bezoek bij Kollum. Normaal een bezoekje wat je graag over zou slaan. Kollum is sinds de hervatting ongenaakbaar. Met vijf overwinningen op een rij 22 doelpunten voor en slechts vier tegen de terechte koploper. Maar lieve koekjes worden er niet gebakken in deze tweede klasse dus ging de nummer negen van de 2e klasse de grens over.

Trainer Pontjo kon deze middag geen beroep doen op Thijs Zwarteveen en Milan Stad. Daarnaast was Gideon Kooistra nog niet helemaal fit; hij begon op de bank.  Na het fluitsignaal van scheidrechter Heikens begon de wedstrijd waarbij al snel bleek dat de slechte kwaliteit van het veld de beide ploegen flink parten speelde.   Na 18 minuten was er de eerste kans voor Zuidhorn. Een doeltrap van keeper Kooistra werd doorgekopt door aanvoerder Jacobs op Buursema maar zijn schot miste precisie en ging naast. Even later was er een corner van Schultinga die belande op het hoofd van de Koe maar zijn kopbal was een eenvoudige prooi voor de keeper.  De eerste kans voor de Oranjehemden was na een half uur spelen, maar het schot van spits Pijnacker rolde een halve meter langs de goal. Even later had Zuidhorn de score moeten openen. Een lange bal van de Koe werd door Buursema doorgekopt op Jacobs die door kon lopen tot de rand van de 16 meter maar zijn schot werd niet verzilverd in een doelpunt. Zuidhorn liet zien dat het zich niet willoos naar de slachtbank liet leiden. Integendeel; de ervaren mannen van de Boer kregen geen vat op de wedstrijd. Het was de Koe die uit een scherp aangesneden corner van Schultinga de 1-0 op zijn sloffen had maar hij schoot recht op de keeper af in plaats van een hoek te kiezen. Even later was het een knappe redding van Kooistra die de voorsprong voor de thuisploeg voorkwam. Het was een van de weinige keren dat het Kollum lukte om de defensie van Zuidhorn te verrassen maar Kooistra hield zijn ploeg in de race. Daarna waren de kansen op een doelpunt weer voor Zuidhorn. Het was Villalta die nadat hij zich ontdeed van een aantal spelers als een vlinder van een cocon met een geweldige steekbal Schultinga in scoringspositie bracht. Hij kon het niet omzetten in een doelpunt. Even later was het dezelfde ijverige Schultinga die met een voorzet Jacobs probeerde tot scoren te dwingen maar de bal kon net voor dat hij zou uithalen door een verdediger over de achterlijn worden gewerkt. Na vijfenveertig minuten had het collectief uit Zuidhorn laten zien dat het zich goed had voorbereid op het bezoek door zich het kaas niet van het brood te laten eten maar de koploper een koekje van eigen deeg te geven. Het massaal opgekomen publiek maakte zich met kop koffie of thee in de kantine op voor een spannende tweede helft terwijl de spelers zich tegoed moesten doen met de instructies van hun trainers. Trainer de Boer greep in en wisselde terwijl Pontjodikromo zijn jongens ongewijzigd de hobbelige wei in stuurde. In de 50e minuut was het de aanvoerder die liet zien over een adelaarsoog te beschikken. Hij kreeg de bal van Smit aangespeeld op zo’n tien meter vanaf de middellijn aan de rechterkant van het veld. Hij zag dat keeper Dijkstra te ver voor zijn doel stond en met een geplaatst schot zette hij zijn ploeg terecht op voorsprong. Even later moest Zuidhorn een tegenvaller incasseren. Villalta moest met een hamstringblessure het veld verlaten en voor hem kwam Scholtens. Zuidhorn bleef na de voorsprong geconcentreerd op dezelfde wijze voetballen. De mannen in het Oranje ook waardoor de kans op de 2-0 groter was dan de 1-1.  De spelhervattingen van keeper Kooistra kwamen nagenoeg allemaal of bij Buursema of Jacobs terecht die elkaar of de opkomende Schultinga of Smit bedienden. Kollum kon daar niets tegenover zetten. Het was een presentje, van de overigens goed leidende Heikens, in de vorm van een penalty. Toen was Joop Pijnacker eindelijk verlost van zijn bewaker v.d. Steege en kon vanaf 11 meter de 1-1 laten noteren. Met nog twintig minuten te spelen liet Zuidhorn zien dat een team meer is dan som der delen. Zo was het Cruiming die vijf spelers van Kollum liet staan alsof ze er niet stonden helaas kon hij de solo niet bekronen met een doelpunt. Zijn schot werd verwerkt tot corner. In de 78e minuut was het Buursema die links de hoek in dook die de bal van Scholtens ontving. Hij draaide bij zijn tegenstanders vandaan en kon de bal voorzetten waar Jacobs kwam ingevlogen en de bal ongehinderd kon inkoppen; 1-2.  Met nog vijf minuten op de klok was het Buursema die na een aantal kap en draai bewegingen in het strafschopgebied zijn tegenstanders zo dol had gedraaid dat ze in plaats van de bal weg te schieten hem hielpen om de 1-3 te maken. Dit was ook de eindstand. Een knappe en verdiende overwinning op de ongenaakbaar lijkende koploper.