Facebook Toestaan Niet toestaan

Zuidhorn beter maar ‘t Fean de punten

13 mei 2022 11:15

Er stond een compleet doordeweeks competitieprogramma op de rol, Zuidhorn moest op bezoek bij ‘t Fean.

Het team wat verast dit seizoen; de mannen van trainer van de Werff spelen om het kampioenschap en laten wekelijks energiek en aanvallend voetbal zien. Ook tegen Zuidhorn begon t’Fean met veel energie en dat resulteerde na acht minuten al in de 1-0 door Tabak. Maar de snelle achterstand bracht Zuidhorn niet van de spreekwoordelijke wijs. Ondanks de moeilijke bespeelbare grasmat kreeg het middenveld met Smit, Schultinga, Stad en Zwarteveen grip op de wedstrijd. Dit leidde na een kwartier tot een grote kans om langszij te komen. Een goede actie van de geblokte Koek leverde een corner op. Deze werd genomen door Zwarteveen die de bal perfect deponeerde op het hoofd van de Koe maar zijn kopbal miste de kracht om de keeper de verassen. Nog geen twee minuten later was er een fraaie solo aan de linkerkant van het veld van Schultinga. Hij bereikte de achterlijn en bracht vervolgens met een steekbal Buursma in stelling. Die kans helaas niet kom omzetten in een doelpunt. ‘t Fean had verdedigend de handen vol aan de jonge Cruiming, de linksback speelde met een enorme drive en passeerde de spelers in het blauwwit alsof ze er niet stonden. Na half uur bekroonde hij zijn goede spel met een doelpunt. Hij kreeg bal van Stad die na een twee met Buursema de bal speelde op Cruiming die vanaf rand zestien vol uithaalde, 1-1. Het ‘t Fean probeerde wel onder de druk van Zuidhorn uit te komen maar de enige manier waarop ze daarin som in slaagden was door de lange bal te spelen op de snelle Tabak. Dit leidde niet tot veel kansen door het solide verdedigde blok van Kooistra en de Koe. De enige keer dat het lukte was op slag van rust, maar een geweldige redding van keeper Kooistra voorkwam een doelpunt.  Na de rust kwam Zuidhorn ongewijzigd het veld op en domineerde net als voor rust. In de 47e minuut verdiende een mooie aanval, opgezet door Koek en afgemaakt door Zwarteveen en Buursema een doelpunt maar kreeg het niet. In de 50e minuut kwam Zuidhorn goed weg. Uit een van de weinige corners voor ‘t Fean kon Hamstra uithalen maar zijn schot rolde net langs de paal over de achterlijn.  Even later had Zuidhorn de kans om op voorsprong te komen. Schultinga wist na een fraaie solo een voorzet op maat te geven op Buursma. Waar hij vanaf dezelfde plek vorige week tegen Veenwouden nog scoorde lukte het hem dat nu niet. In de 55e minuut kwam, tegen de verhoudingen in, ‘t Fean op voorsprong. Balverlies op middenveld leidde tot 9e competitiedoelpunt van Hamstra. Kort daarna was er bijna de gelijkmaker. Maar Zwarteveen zag zijn schot, waar de keeper alle moeite mee had, ook in de rebound niet door Koek worden omgezet in een doelpunt. Laatste genoemde moest even later met een forse oogblessure, nadat hij de bal tegen zijn hoofd had gekregen, het veld verlaten. Hij werd vervangen door v.d. Steege waardoor de Koe een line opschoof. De Koe had in de 72e minuut de kans om wedstrijd in het juiste evenwicht te brengen. Maar een op een met de keeper werd zijn schot gekeerd door de paal. In de laatste tien minuten van de wedstrijd zette trainer Pontjo de Koe in de spits en kwam ‘t Fean nauwelijks meer van eigen helft. Een zeldzame counter werd in twee instanties knap gekeerd door keeper Kooistra. Hij hield hier echter wel een blessure aan over na behandeling kon hij de wedstrijd vervolgen. Buursma had, na fraai voorbereidend werk van Cruiming, een scoringskans maar de bal stuitte op de keeper. De laatste kans van de wedstijd was er een voor de Koe. Na fraaie pass van Gideon Kooistra lukte het hem niet om het net te laten bollen. De uitstekende leidende scheidsrechter Noppert floot na 95 minuten de wedstrijd de boeken in. Zuidhorn kan terugkijken op een goede wedstrijd maar kreeg geen loon naar werken. Het team van trainer v.d. Werff blijft daarmee in de race met Kollum voor het kampioenschap. Zaterdag staat voor Zuidhorn de wedstrijd tegen Joure op het programma hopelijk lukt het dan wel om de punten mee te nemen uit Friesland.