Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

JO17-1 naar halve finale nacompetitie

21 mei 2017 9:30

Het beloofde een spannende middag te worden op het sportpark Tolhuispark in Dokkum, waar Zuidhorn JO17-1 de 4-3 voorsprong van de eerste ontmoeting moest zien te verdedigen, om zich te plaatsen voor de volgende ronde van de nacompetitie.

Op sensationele wijze wist JO17-1 vorig weekend een 0-2 achterstand, die al na drie minuten op het scorebord stond, binnen een kwartier om te buigen naar een 3-2 voorsprong. Deze Houdini-act zorgde ervoor dat Zuidhorn met een kleine marge (uiteindelijk 4-3) afreisde naar Friesland. Door het minimale verschil tussen beide ploegen zou het naar verwachting opnieuw een boeiende en gelijkwaardige wedstrijd worden, tussen twee ploegen die kanshebber zijn om zich via de nacompetitie richting de vierde divisie te spelen.

De mannen van Zuidhorn werkten scherp en geconcentreerd toe naar de wedstrijd, die keeper en aanvoerder Sven Striesenou door een lichte hersenschudding aan zich voorbij moest laten gaan. Jasper Hofman verdedigde daarom het doel en David Penninga zat als zijn stand-in op de bank. Verder was de voltallige selectie fit en was net als vorige week ook aanvaller Daan de Boer aan de selectie toegevoegd.

Terwijl de boys zich tijdens de warming-up klaarstoomden voor de strijd, druppelden behoorlijk wat meegereisde Zuidhorn supporters het sportpark binnen om de groen-witten te steunen. Het leek wel een thuiswedstrijd voor de jongens, fantastisch!

Met een flinke dosis gezonde spanning verschenen beide ploegen om 14h30 aan de aftrap, onder heerlijke omstandigheden op het prachtige hoofdveld in Dokkum. De mannen moesten vandaag zeker scherper aan de wedstrijd beginnen dan de eerste onderlinge confrontatie, waar het zoals eerder gezegd in de beginfase werd overdonderd.

Dodelijk effectief Zuidhorn - Zuidhorn had de boodschap begrepen, begon getergd en was zich er duidelijk van bewust dat de aanval de beste verdediging is. Be Quick probeerde de snelle en bewegelijke voorhoede zo snel mogelijk te bereiken, maar captain Stefan Smit had zijn zaakjes met zijn kompanen Bas Perdijk, Niels Reiding en Wilson Wierenga goed op orde. De laatstgenoemde kreeg wederom de taak om de watervlugge rechtsvoor van Dokkum onschadelijk te maken. Dit deed hij met verve en ook een wisseling van flank, bracht de defensie van Zuidhorn niet in verlegenheid. De thuisploeg liet Zuidhorn de korte opbouw starten om vervolgens te proberen balverlies te forceren.

De eerste keer dat het Zuidhorn goed lukte om zich onder de druk vandaan te voetballen leek topscorer Jurian uit een puike aanval over rechts en fraai hakje van spelmaker Stefan van Dam te kunnen doorstomen richting de keeper. De voorstopper van de Friezen had alleen nog maar de optie om aan de noodrem te trekken en besloot dit laatste redmiddel aan te grijpen. Het resulteerde in een vrije trap op een kansrijke positie vlak buiten de zestien. Het was Stefan Smit die zijn kans zag om à la Laurens Bloem zijn team een dienst te bewijzen en schoot de bal perfect binnen, 0-1. Hiermee had Zuidhorn een marge van twee doelpunten en gaf het Be Quick stof tot nadenken.

Be Quick reageerde direct en leek wat onoplettendheid van onze jongens in de omschakeling af te straffen. De linksvoor werd de diepte in gestuurd en kon de uitgekomen Jasper Hofman omspelen. Rechtsback Bas was echter lastig genoeg om de inzet van de flankspeler richting de paal te begeleiden en redde in de rebound de bal van de lijn, waardoor hij zijn ploeg van een snelle gelijkmaker wist te behoeden. Het was voor Zuidhorn direct het signaal dat de Friezen absoluut nog geloof hadden in het behalen van de volgende ronde.

Gelukkig doorstonden de mannen de sterke fase van de thuisploeg en konden we zelf ook voor dreiging zorgen. Het was Jos Bakker die na goede actie zichzelf vrijspeelde en oog had voor Stefan van Dam die op zijn beurt het balletje slim doorspeelde naar Jurian die wegdraaide en in de verre hoek knap afrondde (0-2). Wederom een dodelijk effectief Zuidhorn, dat de thuisploeg nu echt even lieten slikken met een virtuele 0-3 achterstand. Be Quick moest er nu vier maken om in reguliere speeltijd de volgende ronde te bereiken.

Even initiatief voor Dokkum - De defensie had zijn handen vol aan de snelle en behendige aanvallers, maar door de goede samenwerking kwam Dokkum vrijwel nooit tot echt 100% kansen. Wel liet Zuidhorn de ruimtes tussen de linies te groot en werd voorin de bal te snel ingeleverd, waardoor de thuisploeg wel echt het initiatief had. Dat betekende dat er veel meters overbrugd moesten worden door het middenveld, dat regelmatig uit elkaar getrokken werd. Maar ondanks dat de Friezen veelvuldig de bal hadden lukte het ze niet om keeper Jasper echt op de proef te stellen. Mede dankzij een sterk optreden van de achterste vier in samenwerking met het middenveld.

Op de momenten dat Zuidhorn zich even onder de druk vandaan kon spelen, leverde dit dan ook direct weer gevaar op. Opnieuw wist het middenveld spits Jurian randje zestien in stelling te brengen. Hij was vandaag niet te stoppen en met een geweldige streep in het kruis duwde hij Be Quick Dokkum verder naar randje uitschakeling (0-3). De geel-blauw gestreepten kwamen voor de rust alleen uit een scrimmage nog het dichtst bij een aansluitingstreffer, maar Jasper hoefde in veertig minuten tijd geen enkele keer te vissen.

In de rust toch nog even de jongens attenderen op een eerder gespeelde oefenpartij tegen Leeuwarder Zwaluwen, waar de ploeg ook de rust in ging met ruime voorsprong en die uiteindelijk nog uit handen liet glippen. Je merkte aan alles dat de jongens zich dat niet nog een keer lieten gebeuren. Zuidhorn vertraagde het spel in de tweede helft op professionele wijze waardoor het zelfvertrouwen bij Be Quick niet bepaald toenam, net als overigens de amusementswaarde van de wedstrijd.

Bijzondere rol grensrechter - Wel zorgde de grensrechter aan Friese zijde er nog voor dat de wedstrijd niet bepaald saai werd. Hij besloot zelfs zijn ploeg een handje te helpen door zijn kunsten binnen de lijnen te vertonen, terwijl de rol van een grensrechter zich voornamelijk buiten de lijnen dient af te spelen.

Hij was trouwens met stip de man van de wedstrijd. Het creatieve brein achter zijn elftal. Een tactische meesterzet om je spelers aan te sporen benen te raken in plaats van de bal. Dat de doorsnee trainer/leider daar nou nooit eerder opgekomen is, best gek toch. En als de tegenstander dan ietwat geagiteerd reageert, ach.. dan snappen ze niet dat 'het maar een spelletje is'...

Afijn, de trainer van Zuidhorn baalde vooral dat de gezondheid van zijn spelers op het spel werd gezet. Laten we het hier maar bij houden, de sportieve prestatie van de jongens is namelijk veel belangrijker!

De tussenstand was nog altijd een comfortabele 0-3 voorsprong voor provincie Groningen. Swen Ottens kwam net een teenlengte tekort om de bal na een splijtende pass voorbij de doelman te tikken en nog meer zout in de Frieze wonden te strooien. De rechtsvoor werd net als de uitstekend spelende Kristijan Verbree afgelost door Frank Kannegieter en Robert Timmer.

Ondanks dat er nog ruim 35 minuten gespeeld moesten worden, leek Be Quick niet van plan om de wedstrijd nog echt spannend te maken. Alhoewel we daar ook niet echt rouwig om waren, met het eerste duel in het achterhoofd.

Het was de frustratie die bij de thuisploeg toenam, waardoor een aantal spelers lelijk de grens opzocht. De altijd gedreven linksvoor Eric Cruiming kon na vijftig minuten spelen de wedstrijd beslissen, na opnieuw een uitstekende omschakeling. Hij zag echter de keeper zich voor het schot gooien en uit de rebound kon Frank net niet goed aanleggen, waardoor de score bleef zoals hij was.

Hessel Rozema verving de moegestreden Bas Perdijk voor het laatste deel van de wedstrijd. De rechterkant met de eerder ingebrachte Robert en Frank zorgde daardoor voor wat frisse impulsen. Be Quick drong in het laatste kwart nog enigszins aan, maar vaak zat het voetje van Stefan Smit of Niels Reiding er voortreffelijk tussen. Ook keeper Jasper kon zich ook nog een keer onderscheiden met een knappe save, oog in oog met een Friese aanvaller. De tijd tikte weg in het voordeel van onze jongens, die een groot compliment verdienden voor de volwassenheid waarmee zij in de tweede helft de wedstrijd controleerden.

Genadeklap in slotfase - Het lukte Dokkum pas een aantal minuten voor tijd om de 1-3 te maken uit een voorzet van links, maar je zag aan de reactie van de blauw-geel gestreepten dat de goal alleen voor de statistieken was. Het gooide in de absolute slotfase de deuren achterin nog tweemaal wagenwijd open, waar middenvelder Jos dankbaar gebruik van maakte door met de bal op te stomen. Hij brak door met aanvallers Eric, de net ingevallen Daan de Boer en spits Jurian, die hij in stelling bracht en koeltjes de keeper zag omspelen en definitief Zuidhorn naar de halve finale van de nacompetitie zag schieten.

Door een grote concurrent te verslaan voor een plaats in de vierde divisie heeft JO17-1 goede papieren voor het vervolg. In de halve eindstrijd volgt er een tweeluik tegen opnieuw een tegenstander uit de Friese hoofdklasse. Zeerobben uit Harlingen is de ploeg die in de kwartfinale divisionist vv Gorecht versloeg.

Gaat het JO17-1 lukken om het tweede team in de historie van de club te worden, dat promoveert naar de divisie? We gaan het allemaal meemaken! Naar verwachting zal Zeerobben JO17-1 zaterdag 27 mei op bezoek komen in Zuidhorn (aftrap 14h30).