Zuidhorn komt niet verder dan remise bij SV Nieuwleusen

17 december 2017 12:00

Slechts NEC Delfzijl verloor dit seizoen bij SV Nieuwleusen en daarom ging Zuidhorn vol vertrouwen naar het dorp in Overijssel. Maar als blaadjes denken dat ze bomen zijn gaat het vaak mis. Zuidhorn had heel veel balbezit, een enorm veldoverwicht, maar kon totaal niet uit de voeten met de verdedigende tactiek van de ploeg van David Leeuw, die na de winterstop weer hoopt te beschikken over een rits geblesseerde spelers, waaronder topscorer Rutger Meijerink.

Verreweg de meeste doelrijpe kansen waren voor de thuisploeg en uiteindelijk moest Zuidhorn na een teleurstellende middag het meest tevreden zijn met de remise en tegelijkertijd constateren, dat het niet voor niets in de gevarenzone staat.

Nieuwleusen had de aanvoerder van de laatste jaargangen terug gehaald - uit het zesde - en deze Rob Muller bracht de nodige rust en ervaring. Ook Saake Malestijn was hersteld en kon vanaf de aftrap meedoen. Zuidhorn miste Bart Brandts Buys, hij was een aandachtige en enthousiaste toeschouwer. Scheidsrechter Vincent Buitenhuis uit Rouveen leidde de wedstrijd prima.

Tweeëntwintig mannen op één helft
Vanaf de eerste minuut trok Nieuwleusen zich terug op eigen helft en gunde Zuidhorn de bal. Daarmee kon het team van trainer Kees Bouma slecht omgaan. De wedstrijd werd op een kaal, glad kunstgrasveld gespeeld, dat al behoorlijk op leeftijd is en de bal ging vaak sneller dan de meeste spelers van Zuidhorn dachten. Na 14 minuten verdedigen was de eerste uitbraak van de thuisclub meteen gevaarlijk, maar Tom Vasse miste. Vasse had deze middag een flinke sprong op de topscorerslijst kunnen maken, hij toonde echter aan niet voor niets bij de hekkensluiter te spelen. Na een voorzet van Wouter de Boer kreeg Jaap Jacobs een kopkans(je) en een vrije trap (na een overtreding op Jan Peter Steenbergen)  van Laurens Bloem – wiens vizier ook weleens beter stond afgesteld – ging over de lat.

Het spelbeeld veranderde niet. Zuidhorn had de bal, Nieuwleusen was veruit het gevaarlijkst. In de 26e minuut hield de uitblinker bij Zuidhorn – doelman Marcel Groothof – Tom Vasse van scoren af en de kleine aanvaller stond vlak voor het doel. Drie minuten later snelde Bas Evenboer langs Ruben Kooistra, maar de voorzet werd wederom door Vasse verkwanseld. Voortreffelijk ingrijpen van Groothof was daar mede debet aan. Tussen die twee grote kansen voor de mannen van Zeeuw kreeg Zuidhorn de eerste echte kans. Na een corner van Wouter de Boer kwam de bal op de strafschopstip in bezit van Steenbergen, die via een verdediger jammerlijk naast schoot. In de 33e minuut eindigde een schot van Tom Vasse via Ruben Kooistra en de vingertoppen van Groothof op de onderkant van de lat en de rebound was weer voor de excellerende doelman van Zuidhorn, die afgelopen donderdag voor zijn werkgever een wedstrijd in het stadion van ADO Den Haag mocht voetballen. Het was toch uitstel van executie. In de 36e minuut belandde een hoekschop van Evenboer via de kruin van Laurens Bloem op het hoofd van Rob Muller, die eigenlijk niks deed, maar toch scoorde: 1-0.

Lastig karwei
Het karwei voor Zuidhorn werd er alleen maar moeilijker van. Nieuwleusen ging nog vaster geloven in de tactiek, waardoor 20 veldspelers op een strookje van 25 bij 25 meter liepen. En daar  moest Zuidhorn ruimte in vinden om te voetballen. Voor de pauze kwam er nog wel een kans.  Laurens Bloem bediende Jacobs en deze vond Steenbergen, maar ook nu ging de bal net naast.

Voor de wedstrijd deed de kwaliteit van het kunstgras Zuidhorn even denken aan dat van de mat in Haren bij vv Gorecht. Veel meer overeenkomsten met die gedenkwaardige wedstrijd waren er niet. In de rust maakte de ploeg nieuwe afspraken, maar ook in deel 2 waren de meeste kansen voor de thuisploeg. Bas Evenboer kreeg al snel een riante kans op een doelpunt (redding Groothof), Tom Vasse miste een nieuwe serieuze mogelijkheid en een vrije trap van Ruben van Dijk werd gestopt door – hoe eentonig – Marcel Groothof. Na 63 minuten kwam Justin Beentjes binnen de lijnen bij Nieuwleusen. Niks bijzonders zou je zo zeggen, want Beentjes is bijna elke wedstrijd invaller. Op het inmiddels door kunstlicht beschenen veld had Beentjes zich betrekkelijk eenvoudig van een paar basisplaatsen in 2018 kunnen verzekeren. Binnen 5 minuten miste hij twee enorme kansen, beide ontstaan na snel omschakelen en goede loopacties, twee uiterst belangrijke facetten van het voetbalspel, waarop Zuidhorn deze middag een dikke onvoldoende scoorde. Bij de eerste kans liet Beentjes de bal veel te ver voor zich uitrollen, bij de tweede (panklaar gelegd door Daan Kocken, onbedoeld uiteraard) greep Groothof goed in.

100e competitietreffer Jacobs
Zuidhorn ging ook wisselen en trainer Bouma haalde twee jongemannen naar de kant, die op een uitstekend 2017 kunnen terug kijken, maar deze middag hun natuurlijke aanleg en gedrevenheid knap verborgen hielden. Robin van der Steege en Peter Janse kwamen voor Jordi Schuiling en Thijs Zwarteveen. In de 71
e minuut viel de gelijkmaker, tot grote opluchting van de weer in grote getale meegereisde supporters van Zuidhorn, trouw als een degelijk en monogaam zwanenkoppel. Wouter de Boer bracht de bal goed voor het doel (wat deze treurig makende middag ook vaak niet lukte) en Jaap Jacobs draaide knap weg en schoot zijn 100ste competitiegoal binnen: 1-1.

Justin Beentjes toonde even later nog eens aan, dat zijn trainer hem terecht vaak in de dug-out laat beginnen, want hij schoot van dichtbij met de keeper nog op de lijn, hulpeloos naast. In de 77e minuut was Zuidhorn zowaar dichtbij de winnende treffer, maar na een pass van Peter Janse – die zijn team net als vorige week een kwaliteitsimpuls bezorgde – tikte Jacobs de bal net naast. Martijn Smit kwam Jos Schultinga, die ook al geen kwaliteitsstempel op de armetierige vertoning kon drukken, vervangen. Beide ploegen kregen nog een prima kans op de winst, allebei in blessuretijd. Invaller Wouter Tabbers (17 nog maar) schoot van dichtbij naast, wat moeilijker leek dan tussen de palen mikken. Aan de andere kant zowaar een geslaagde combinatie van Zuidhorn tussen Peter Janse en Wouter de Boer. De linksachter kwam heel dicht bij de goal, had meerdere opties en koos voor loeihard uithalen met zijn explosieve linkerbeen. Achteraf bekeken, maar toegegeven dan is het gemakkelijk, waren er betere opties dan deze, de bal verdween in het zijnet.

Ondergrens
‘We zakten door de ondergrens’, zeggen trainers met een gebrek aan een aardige vocabulaire dan vaak op tv. Zaterdag gebeurde dat met Zuidhorn. Het ene moment was er nog niks aan de hand, vrolijk en hoopvol in de bus naar Nieuwleusen met de mooie zege op Drenthina in de pocket, het volgende moment was het al geschied. Wat bleek: zakken door de ondergrens gaat vanzelf, het is helemaal niet moeilijk. Je hoeft er niks voor te doen, het is gewoon een kwestie van denken dat je de buit al binnen hebt voor er een bal is gespeeld.

Goed nieuws
Toch maakte Zuidhorn het gaatje met de dreigende nacompetitieplek (12e op de ranglijst) een puntje groter. Groen Geel verloor opnieuw en daardoor staan de stadjers vier punten op Zuidhorn achter. En laat nu de eerste wedstrijd van 2018 – tevens de laatste van de ‘heenronde’ – Zuidhorn thuis Groen Geel zijn. Beide ploegen streden vorig seizoen ook met elkaar om het ontlopen van de nacompetitie tegen degradatie.

SV Nieuwleusen: Muller; Scholten, Van Veen, Muller, Brinkman, Malestijn , Broek (68: Schuurman) , Van Dijk, Vasse, Evenboer (80: Tabbers), Scheper (63: Beentjes).

Zuidhorn: Groothof, Kocken, Bloem, Kooistra, De Boer; Schultinga (79: Smit), Schuiling (69: Van der Steege), Zwarteveen (69: Janse), Van der Kooi, Steenbergen, Jacobs.

Geel: Ruben Kooistra (Zuidhorn)