Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

Zuidhorn na strafschoppen tegen Noordster uit de beker

9 november 2018 15:30

Zuidhorn heeft donderdagavond na penalty’s verloren van zondag eersteklasser Noordster. Na 90 minuten stond het 1-1. In de reguliere speeltijd miste Zuidhorn ook een strafschop en de derdeklasser had gedurende de gehele wedstrijd een flink overwicht. De nederlaag stonk naar onrechtvaardigheid zoals een dorpskroeg naar verschraald bier en sigarettenrook ruikt, maar uiteindelijk telt het resultaat en ligt Zuidhorn uit de beker.

Manchester City
Zuidhorn nam op het eigen kunstgras meteen het initiatief tegen de ploeg van trainer Gerard Wiekens, die van 1997 tot 2004 bij Manchester City speelde. Dan is Zuidhorn-uit op een frisse novemberavond wel even een ander verhaal. Jaap Jacobs (twee keer) en Thijs Zwarteveen namen het doel van keeper Sinot onder vuur, maar die hield lang stand. In de 18e minuut belandde na een fraaie aanval van de thuisclub de bal op een hand van een Noordster-verdediger en de goed leidende arbiter Rik Berends uit Assen wees naar de elfmeterstip. Jaap Jacobs schoot op de binnenkant van de paal en via de keeper werd de bal weggewerkt. Zo ontsnapten de bezoekers, zoals ze dat vaak zouden doen deze avond. Even later het eerste en enige gevaarlijke moment van de gasten in de eerste helft. Kees Dun, de veel scorende vedette van Noordster zat de hele wedstrijd in de broekzak van de werklustige Ruben Kooistra, maar na een zelf genomen en afgeslagen hoekschop schoot hij net voorlangs.

Fraaie goal van Aart Sikkema
De Zuidhorners werden al maar dominanter in hun eigen territorium. De trouwe supporters beleefden aanmerkelijk meer plezier aan hun favorieten dan 5 dagen eerder. Halverwege de eerste helft pikte Aart Sikkema de bal op na slordig opbouwen van Noordsterzijde. Van ver schoot hij op de paal. Doelman Sinot stond geheel uit positie. Een minuut later was het eindelijk raak voor Zuidhorn. Bovendien was de aanval bijzonder fraai. Jordi Schuiling stuurde Tom Spijkerman weg. Zoals een vrachtwagenchauffeur de warme geur van asfalt met zich meebrengt, zo bracht Spijkerman de onverwoestbare wil om de wedstrijd te winnen in. Zijn knappe voorzet kwam bij Aart Sikkema, die behendig raak prikte: 1-0. Weer 60 tellen later had de doelpuntenmaker de voorsprong kunnen en misschien wel moeten verdubbelen. Na een nieuwe voorzet van Spijkerman kopte Jacobs op doel en de rebound werd door Aart Sikkema te zacht ingeschoten. Vlak voor de pauze schoot Stefan Smit van 25 meter net naast de goal van de bezoekers uit Oude Pekela.

Rick Lange naar dokterspost en eerste kans Noordster is raak
Trainer Wiekens bracht twee verse krachten, waarvan de wissel van Rick Lange gedwongen was. De middenvelder moest met een bloedende hoofdwond naar een dokterspost, het gebeurde na een duel met Spijkerman. Lange speelde even voor eigen rechter, maar Berends toonde begrip voor zijn emotionele uitbarsting. Ruben de Lange en Ryan Erents kwamen bij de roodwitten binnen de lijnen.

De tweede helft was ietsje meer gelijkwaardig, maar ook na de hervatting was Zuidhorn de beter voetballende ploeg en creëerde Noordster niets tegen de zeer betrouwbare defensie bestaande uit Gideon en Ruben Kooistra, Stefan Smit en Wouter de Boer met daarvoor de volwassen spelende Martijn Smit, ook nog 19 jaar jong. Het eerste gevaar kwam van Thijs Zwarteveen, zijn inzet werd net op tijd gestuit. Na 57 minuten maakte Jordi Sanders na een fraaie solo de gelijkmaker: 1-1. De dolenthousiaste en niet geheel onpartijdige Noordster-assistent van de arbiter Rick Sinot gilde van pure vreugde: ‘Ons eerste kans, een goal, hou ken ‘t’.

Zuidhorn herstelde zich snel. Aart Sikkema duelleerde na een vrije trap van Wouter de Boer met de doelman, Thijs Zwarteveen miste na een mooie actie een goede kans, Jordi Schuiling kegelde hard over het doel na een voorzet van Stefan Smit en na een ingooi van dezelfde Smit schoot Jaap Jacobs net voor het doel langs. Tom Spijkerman miste nog een aardige kans en pas in de 79e minuut moest doelman Marcel Groothof zijn eerste redding van de avond verrichten. Die was knap, maar de doelpoging was ook nog vanuit buitenspelpositie gepleegd en Zuidhorn kreeg een vrije schop te nemen. Na een reglementaire fout op Spijkerman mocht Wouter de Boer aanleggen voor een kansrijke vrije trap, maar hij zocht het doel net te hoog. De grootste kans voor Zuidhorn op de 2-1 viel in de 82e minuut te noteren. Na een afgeslagen hoekschop speelde De Boer de bal naar Stefan Smit, die helemaal alleen voor de keeper stond. Het lukte de jongste man van het veld niet Damy Sinot te passeren, die maakte er een nieuwe corner van.

Comeback Robin van der Steege en debuut Ruben Buursema
Na een knappe actie van de debuterende invaller Ruben Buursema volgde een mooi schot van Zwarteveen, maar Sinot hield opnieuw stand. Trainer Bouma hield de vers uit Australië terug gekeerde Bart Brandts Buys op de bank, maar bracht naast het debuut in een officiële wedstrijd voor Buursema nog een opmerkelijke wisselspeler in het team. In de 89e minuut kwam bij Zuidhorn Robin van der Steege binnen de witte lijnen. Niet om de wedstrijd nog naar winst te brengen, maar voor de strafschoppenserie. Van der Steege kwam voor het eerst sinds mei (de nacompetitiewedstijd tegen Hardenberg’85) in wedstrijdverband uit. Hij is bijna helemaal hersteld van een kruisbandblessure. Waar Robin toen mee eindigde, begon hij nu ook weer: verliezen na strafschoppen. Om positief te blijven zou je kunnen zeggen: Het cirkeltje is rond en de revelatie van vorig seizoen kan opnieuw beginnen.

Missers jonge middenvelders worden Zuidhorn fataal
In de noodzakelijke penaltyserie (via het ABBA-schema) schoten voor Zuidhorn Jacobs, De Boer, diezelfde Van der Steege wel raak, maar Thijs Zwarteveen en Jordi Schuiling strandden op Sinot. Die doelman werd zo de held van de avond, hoewel hij weinig hoefde te doen om de elfmetertrappen van de twee middenvelders van Zuidhorn te stoppen. Beide gezegend met een prachtige trap als gevolg van vele jaren autodidactische inspanning, beiden hopeloos falend op het moment suprême. Groothof keerde de inzet van Ronald Paans, maar was vier keer kansloos.

Een uitermate zure nederlaag dus voor Zuidhorn, dat zich gelukkig goed herstelde van de zeperd tegen LTC en de eerste klasser uit Oost-Groningen eigenlijk van het veld speelde. Zaterdag is Zuidhorn vrij, volgende week wacht het uitduel tegen Achilles. Noordster gaat zondag op bezoek bij VKW en hoopt vurig de verloren derby tegen WVV te mogen overspelen.

Opstellingen:
Zuidhorn: Groothof; S. Smit, G. Kooistra, R. Kooistra, De Boer; M. Smit, T. Spijkerman (89: Van der Steege), Schuiling, Zwarteveen, Jacobs, Sikkema (72: Buursema)

Noordster: Sinot; Paans, Veld, Lange, Davids, Lap, Koetje, Boneschansker, Dun, Wubs en Sanders. Invallers: Erents, Drenth en De Lange

Geel: Davids (Noordster)