Zuidhorn dendert ook over Mamio heen: 7-1

2 december 2018 13:00

Zuidhorn heeft de grootste competitiezege sinds 22 maart 2014 (Engelbert : 6-0) behaald. Op sportpark de Parrel in Selwerd in de hoofdstad van de provincie Groningen werd Mamio met 1-7 verslagen. De grote zege kreeg pas in de slotfase vorm, bij rust leidde Zuidhorn met 0-1.

In de eerste helft bleven veel mooie doelkansen onbenut. Jaap Jacobs verstevigde met een hattrick zijn leidende positie op de topscorerslijst. Door de nederlaag van Be Quick Groningen steeg Zuidhorn naar de tweede plaats, 1 punt achter de nieuwe koploper SC Loppersum. De ploeg van de elftalleiders Matthias Kooistra en Alfred Cruiming legde een voortreffelijke prestatie op het kunstgras; prachtige doelpunten, soms exemplarisch voor de symbiose van kwaliteiten.

Doelman Bakkat kopt bal uit het doel
Zuidhorn trad voor de derde achtereenvolgende wedstrijd aan in dezelfde opstelling. Bart Brandts Buys zat na een lange afwezigheid voor het eerst weer op de reservebank. De wedstrijd kwam traag als een mistige herfstdag op gang en pas na 12 minuten moest keeper Bakkat van Mamio voor het eerst zijn handen uit de mouwen steken. Een pass van Martijn Smit kwam bij Tom Spijkerman, maar de met een fraaie muts getooide doelman hield zijn doel gesloten. Dat deed hij 5 minuten later ook na een knap schot van Thijs Zwarteveen. Iedereen zag de fraaie touch in de bovenhoek, alleen de goed leidende arbiter Kingma uit Bergum ontging het en gaf Zuidhorn geen hoekschop. Na 19 minuten verraste één van de meest curieuze momenten van deze wedstrijd de toeschouwers. Na een prachtige aanval van Zuidhorn kopte Jaap Jacobs de voorzet van Wouter de Boer hard op het Mamio-doel, maar doelman Bakkat kopte(!) de bal terug het veld in. Stoïcijns, alsof het dagelijkse arbeid was. Twee minuten later was ook de Mamio-keeper kansloos. Ruben Kooistra bediende met een keurige pass Tom Spijkerman en zijn voorzet op maat werd binnen getikt door de attente Aart Sikkema: 0-1. Het leek de opmaat voor een eenvoudige middag.

Zuidhorn verzuimt vroegtijdig te beslissen
Daarna liet Zuidhorn echter veel mooie kansen onbenut om al voor de pauze de wedstrijd in het slot te gooien. Na een nieuwe rush van Tom Spijkerman miste Sikkema een prachtige mogelijkheid zijn tweede te maken en Jaap Jacobs kreeg voor de thee drie kansen om zijn kopkwaliteiten in doelpunten om te zeten. De eerste en de tweede (na vrije trappen Wouter de Boer) verdwenen net naast de goal van de multiculturele thuisclub, de derde (pass Gideon Kooistra, voorzet Jordi Schuiling) werd uitstekend gestopt door de onorthodox keepende Bakkat. De beste kans na de 0-1 was voor Thijs Zwarteveen, die na een pass van Ruben Kooistra alleen naar Bakkat kon dribbelen, maar mogelijk schrok van het onterechte en niet gehonoreerde vlagsignaal van de assistent van Mamio, liet de bal on-Zwarteveens van zijn voet springen. Creëerde Mamio dan helemaal niets? Nee, dat was niet zo. In de 31e minuut dwong Kenneth Slijngaard doelman Marcel Groothof tot de eerste echte redding en na een missertje van Jordi Schuiling kopte Ramirez in kansrijke positie over.

Kansenfestival van ongekende omvang
Trainer Raoul Postema bracht Darrel Martina tijdens de pauze in de ploeg en gaf zijn ploeg opdracht aanvallender en met meer risico te gaan voetballen. Vooralsnog leverde dat vooral Zuidhorn een kans op. Na een pass van Tom Spijkerman was Aart Sikkema opnieuw dicht bij een tweede doelpunt en even later schoot Jacobs op de keeper na een pass van diezelfde Sikkema. Tussendoor kreeg Mamio twee prima mogelijkheden. Eerst verzuimde Slijngaard een foutje van Stefan Smit af te straffen (Groothof redde knap) en even later kopte de Fransman Nsungoue de bal na een hoekschop van Slijngaard over. Jaap Jacobs passeerde de keeper, maar kwam te dichtbij de achterlijn om het lege en verlaten doel te vinden. In de 57e minuut werd het toch 0-2. Rechtsachter Cuesta haalde Thijs Zwarteveen onderuit en aangezien dit binnen de beruchte lijnen gebeurde kon Kingma weinig anders besluiten dan een penalty. Jaap Jacobs schoof de bal beheerst binnen: 0-2.

Wie dacht dat de wedstrijd nu beslist was, kwam bedrogen uit. Zuidhorn dacht er wat te gemakkelijk over en een keurige aanval van Mamio eindigde bij Kenneth Slijngaard en deze kon eenvoudig raakschieten. Met deze Slijngaard hebben we een opvallende speler te pakken. 42 jaar oud en nog steeds sneller dan de meeste verdedigers van - in dit geval - Zuidhorn. De man, die vele jaren langs de vleugels flitste bij PKC’83, Achilles 1894, DIO Groningen en Groninger Boys, doet dat nu voor Mamio en is nog lang niet uit gevoetbald.

Prachtige goal Jacobs aanzet tot heuse strafexpeditie
Bij Zuidhorn kwam Jan Peter Steenbergen in de ploeg en precies halverwege de tweede helft besliste Jacobs het duel, nu wel. Of er een relatie tussen die twee gebeurtenissen is, blijft een onbeantwoorde vraag. Vanuit Mamio-oogpunt was het een vreselijk simpele tegengoal, Zuidhorn daarentegen was verrukt over de schitterende afronding van Jacobs. Wouter de Boer gooide de bal in, de trefzekere spits draaide weg bij Palijama en stiftte prachtig over Bakkat heen: 1-3. Nu pas kreeg de afstraffing van Mamio vorm. De vierde goal kwam van Bart Brandts Buys en dat mag gerust opvallend worden genoemd. De sportcoach en conservator van de goede sfeer in de selectie kwam in de 78e minuut in het veld voor zijn eerste competitieminuten van het seizoen, blessures en vakanties verhinderden eerdere optredens. Na een minuut kopte Brandt Buys een vrije trap van Wouter de Boer tegen de lat en met zijn tweede balcontact knikte hij de terugkomende leren knikker in het net: 1-4. Mamio was verslagen. De sterk spelende centrumverdedigers Ruben en Gideon Kooistra gaven niks meer weg en Zuidhorn kon naar hartenlust aanvallen.

Als een stel uitgehongerde wolven joeg Zuidhorn op meer treffers. De ploeg onderkent het belang van het doelsaldo in deze klasse, waar vijf ploegen elkaar de promotieplekken betwisten. Een paar minuten later schoof Steenbergen een voorzet van Jacobs keurig in het doel van de lappendekens : 1-5. Diezelfde Jan Peter Steenbergen stond aan de basis van de 1-6 met een prachtige actie. Als gevolg daarvan kreeg Thijs Zwarteveen de gelegenheid van 20 meter uit te halen en dat deed de jongeman, die afgelopen week zijn 20e verjaardag vierde prima. Fortuin is vaak het tweelingbroertje van werklust, zelfvertrouwen en kwaliteit en dat was met deze goal ook zo, want de bal werd lichtjes van richting veranderd.  Nog was het feestje voor de weer in geruime getale meegekomen supporters van Zuidhorn niet voorbij. In de 88e minuut bediende de sterk spelende Zwarteveen Jaap Jacobs. Enkele meters vanaf de zijlijn verwachtte iedereen een voorzet, uiteraard ook de keeper van Mamio, maar de in de Achterhoek opgegroeide spits schoot prachtig raak en maakte daarmee zijn 125e competitiegoal in een standaardteam.

Tweede plaats en nog twee duels tot winterpauze
Trainer Postema was behoorlijk onder de indruk van de bezoekers en verlangde tegelijkertijd naar het voorjaar, als zijn pupillen weer meer tot leven komen. Zuidhorn steeg naar plek 2, omdat Be Quick in de slotminuut ten onder ging tegen Achilles. Ongekend op dit niveau was de afstraffing van Holwierde, Groen Geel won met maar liefst 13-0. Blijkbaar heeft de knappe uitschakeling van zondag hoofdklasser Be Quick, de hoogst spelende amateurclub van deze provincie,  de ploeg van trainer Neal Haan vleugels gegeven. Over twee weken mag Zuidhorn naar Corpus den Hoorn, maar eerst wacht Glimmen.

SC Loppersum won opnieuw, de laatste nederlaag dateert van 28 september (tegen Holwierde). Joris Jurna maakte alle drie goals. Loppersum ontmoet in de laatste twee duels van 2018 SC Stadspark en op 15 december Be Quick Groningen.

Opstellingen:
Mamio: Bakkat; Cuesta, Palijama, Rokette, Zimmerman, Ramirez, Kleinmoedig, Nsungoue, Florencia, Slijngaard, Wawoe. Invallers: Sanches, Maryina en Bayad.

Zuidhorn: Groothof; S. Smit (78: Brandts Buys), G. Kooistra, R. Kooistra, De Boer; M. Smit, T. Spijkerman (76: Van der Steege), Schuiling, Zwarteveen, Jacobs, Sikkema (65: Steenbergen)

Scheidrechter: Kingma (Bergum)

Geel: Florencia (Mamio)

Klik hier voor het fotoverslag van Arend Jan Zwarteveen.