Zuidhorn pakt Achilles 1894 én de koppositie

3 februari 2019 0:15

Zuidhorn heeft ook de tweede (thuis)wedstrijd van 2019 gewonnen. Achilles 1894 werd met 3-0 verslagen door twee treffers van Jaap Jacobs (zijn 21e en 22e) en eentje van Thijs Zwarteveen (zijn 7e). Door deze prima zege heeft Zuidhorn SC Loppersum na lange tijd van de eerste plaats verdrongen.

De stand is echter vertekend, want de mannen uit Noord-Groningen liggen twee duels achter. Ook in de Tweede Periode staat Zuidhorn nu bovenaan. Verrassend in 3C was de 4-1 nederlaag van Groen Geel bij Glimmen.

Achilles kwam niet met de sterkste elf naar Zuidhorn. Tobias Stel, Justin van der Veen, Bjorn Abbingh en Thomas Horneman waren niet inzetbaar, vooral door blessures. Bovendien waren alle drie keepers van de A-selectie niet beschikbaar, waardoor het trainersduo Van der Kam-Schutter een beroep deed op de doelman van de vorige twee seizoenen. Raymond Tienkamp keepte voortreffelijk. Substantieel bewijs dat de Assenaren het met een compleet team wel hadden gered in Zuidhorn ontbrak, maar de beide trainers peurden na afloop hoop uit die mening. Zuidhorn trad met dezelfde basis aan als in de wedstrijd tegen Be Quick Groningen.

Jaap Jacobs volleert raak
In de eerste helft was Zuidhorn de bovenliggende partij, maar het verschil was niet heel groot. De ploeg uit de Drentse hoofdstad speelde zeker niet voor de Barmhartige Samaritaan en knalde er vol in. Beide ploegen creëerden diverse kansen en mogelijkheden, maar de beide keepers waren in vorm. Al in de 1e minuut greep Marcel Groothof, captain van Zuidhorn, uitstekend in na een prachtige actie van Ferdi Hidding, topschutter van Achilles en de daaropvolgende kans voor Leon Regtop. Hidding kwam daarna niet veel meer in het stuk voor, want hij werd prima bespeeld door Martijn Smit. Broertje Stefan Smit beet zich vast in de lastige Melvin Schoenmakers. Thijs Zwarteveen en Jordi Schuiling kwamen in de openingsfase allebei een pasje tekort om dubbel voorbereidend werk van Jaap Jacobs af te ronden. In de 9e minuut kwam Zuidhorn al op voorsprong. Een mooie aanval met als voorbereiders Jordi Schuiling en Tom Spijkerman bracht de bal bij Thijs Zwarteveen, die Jaap Jacobs in stelling bracht. De aanvalsleider volleerde overtuigend raak: 1-0.

Halverwege de 1e helft zette Zuidhorn de bezoekers uit Assen met de rug tegen de muur. Met knappe passes zette vooral Gideon Kooistra zijn voorwaartsen aan het werk. Een voorzet van Zwarteveen werd ingekopt door Jacobs, maar Tienkamp reageerde uitstekend. Een minuutje later kegelde Schuiling de bal een decimeter over het doel en kort daarna lukte het Spijkerman niet te profiteren van een gewonnen luchtduel van Jacobs, met de keeper welteverstaan. De wedstrijd golfde op en neer en in de 25e minuut redde Marcel Groothof, gepokt en gemazeld in het amateurvoetbal,  prima na een kans van Regtop. Groothof viel op door veelvuldig de hoge voorzetten in het gehele strafschopgebied te onderscheppen. In de 27e minuut kwam ook hij goed weg, toen Hidding bij wijze van uitzondering weer een keer van de vleugel kwam. De teen van Ruben Kooistra voorkwam dat Melvin Schoenmakers de gelijkmaker maakte. Toen de eerste toeschouwers onderweg waren naar de kantine zagen ze nog een fabuleuze voorzet van Jordi Schuiling, die hard werd ingekopt door Jacobs, maar Tienkamp lag weer in de weg. Het laatste gevaarlijke moment was van Achilles, dat ook al nadenkt om met de zondag hoofdmacht naar de zaterdag te verkassen. Marco Kolhoop kopte een kansrijke hoekschop net over.

Achilles komt er nauwelijks meer aan te pas
Na de doelwisseling draaide Zuidhorn de duimschroeven stevig aan bij de Drentse middenmoter, die in november verraste met zeges op LTC en Be Quick. De bezoekers meenden vooraf dat de ploeg van trainer Kees Bouma mentaal kwetsbaar zou zijn, maar daar bleek niets van deze middag. Binnen het kwartier werden 6 hoekschoppen gecreëerd en kansen kwamen daar ook uit voort. Jordi Schuiling kreeg een kopkans na een corner van Wouter de Boer en ook Jos Schultinga zocht het doel te hoog na een voorzet van De Boer. Keeper Tienkamp redde twee keer kort achter elkaar, op schoten van Schuiling en Zwarteveen. Jacobs kopte de 6e hoektrap via de keeper naast. Precies halverwege de tweede helft viel de beslissing. Met een leep en nauwkeurig passje stuurde Martijn Smit Thijs Zwarteveen op pad en die kapte en draaide tot hij vrij stond. Met een fraai schot in de verre hoek bracht hij - inmiddels grootfabrikant van fraaie doelpunten - de 2-0 op het bord. Beide coaches brachten diverse fitte wisselspelers in het veld.

Bij Zuidhorn was de rentree van Kevin van der Kooi opmerkelijk. Kevin raakte in de voorbereiding geblesseerd en had direct geschiedenis kunnen schrijven, want zijn eerste balcontact had een doelpunt kunnen, misschien wel moeten zijn. De pass was van Zwarteveen maar helaas knalde de rossige middenvelder de kunstlederen knikker tegen de ballenvanger. In de 85e minuut schoot Jacobs (na een pass van Kevin van der Kooi) leep in de korte hoek, maar Tienkamp lag weer in de weg. Bij Achilles liepen diverse spelers op hun tandvlees, zeker de mannen die niet gewend zijn in het standaardteam te spelen. Zuidhorn profiteerde daar nog een keer fraai van. Wouter de Boer ontving de bal van Jan Peter Steenbergen en produceerde een schitterende voorzet, bekwaam afgewerkt door Jaap Jacobs: 3-0. Spartelend, als een karper op het droge, moest ook Tienkamp zich gewonnen geven. Een luttel minuutje later floot de uitstekend leidende Tonny Walters uit Nieuwe Pekela af.

Volgende week gaat Zuidhorn naar de buren uit Aduard. De mannen van oefenmeester Henk Alssema trainen vaak in Zuidhorn, de afgelopen week op dinsdag, donderdag en zaterdagmiddag. Achilles 1894 ontvangt Mamio.

Opstellingen:

Zuidhorn: Groothof; S. Smit, G. Kooistra, R. Kooistra, De Boer; M. Smit, T. Spijkerman (76: Steenbergen), Schuiling (76: Van der Kooi), Zwarteveen, Jacobs, Schultinga (83: Brandts Buys)

Achilles 1894 : Tienkamp; Kloosterhuis (72: Van der Velde), Nando, Boersma, Coster; Gerding, Van der Molen, Hidding, Regtop (80: Abdil Alim), Kolhoop (59: Kuper), Schoenmakers

Geel: Coster (Achilles 1894)

Scheidsrechter: Walters

Voor het fotoverslag van Arend Jan Zwarteveen klik hier.