Zuidhorn blijft lijstaanvoerder na winst op DVC Appingedam

10 maart 2019 17:15

Zuidhorn heeft in Appingedam met 0-1 dik verdiend gewonnen van de plaatselijke voetbalcombinatie, een symbiose van vv Appingedam en De Pelikanen. Het winnende doelpunt kwam van Daan Kocken, voor het eerst sinds lange tijd weer startend als basisspeler.

Zuidhorn was oppermachtig en kreeg zeker tien halve en vijf hele goede kansen tegen anderhalf voor de thuisclub, die degradatie niet lijkt te kunnen voorkomen.  Alle titelkandidaten op Be Quick na wonnen hun wedstrijd, de spanning blijft groot aan de top van 3C.

Zuidhorn miste een hele rits selectiespelers en had twee debuterende basisspelers. Ruben Buursma (20) en Jan Willem Scholtens (20) mochten voor het eerst beginnen. Buursema kon slechts bogen op 7 minuten speeltijd in het 1e elftal. Bij DVC ontbrak Daan de Groot. De wind had aardig vrij spel in Appingedam. De tijdelijke woningen, neergezet om aardbevingsschade in reguliere woonwijken te herstellen, konden de noordwester niet tegenhouden. De hunkerende supporters vonden vrijwel zonder uitzondering een plekje op de tribune alwaar ze hun favorieten zagen worstelen met de moeilijke omstandigheden.

Stortvloed aan kansen voor Zuidhorn
Zuidhorn had de eerste helft steun van de weergoden en bouwde een gigantisch veldoverwicht op. DVC kwam nauwelijks van eigen helft en de kansen regen zich aaneen. Deze schriftelijke contemplatie van DVC Appingedam tegen Zuidhorn zou gruwelijk saai worden als alle kansen uitgebreid zouden worden beschreven. Jaap Jacobs was de eerste, die op de veste van DVC beukte en even later mocht Thijs Zwarteveen een vrije schop nemen op 17 meter van de goal, nadat hij zelf werd onderuit gehaald. De bal eindigde in de levende muur. De wedstrijd was eenzijdig, Zuidhorn drukte, DVC probeerde wel op te bouwen, maar kwam zelden verder dan de middenlijn. De thuisclub speelt wellicht wat te naïef om het degradatiespook te verdrijven. Kansen creëren ging het hardwerkende Zuidhorn deze middag gemakkelijk af. Jordi Schuiling (een enorme kans in minuut 13), Thijs Zwarteveen (14), Thijs Zwarteveen (15), Jaap Jacobs (na een knappe solo in minuut 20), Zwarteveen (22), kortom Zuidhorn verzuimde DVC op achterstand te zetten.

Olaf Kiewiet keept attent
Bovendien groeide de doelman van de Damsters uit tot hun beste man. Zo hield Olaf Kiewiet Jaap Jacobs na een klein half uurtje van scoren af en was hij voortdurend attent bij de diepe ballen, die gedragen door de wind vaak te hard waren. In de 28e minuut werd de thuisclub van trainer Buurmeijer voor het eerst gevaarlijk. De voorzet van Jairzinho Leirissa werd echter attent weggewerkt door Martijn Smit. Verder zat spits Dennis de Vries stevig in de tang bij Ruben Kooistra en gaf Daan Kocken Bram Mulder geen centimeter ruimte. Het kansenfestival werd een tijdje onderbroken, maar tegen de pauze drong Zuidhorn weer stevig aan. Na een voorzet van Jan Willem Scholtens werd het schot van Jordi Schuiling in kansrijke positie gekraakt en na een fraaie actie van Daan Kocken werd de kopbal van Jaap Jacobs op het nippertje gestopt door Kiewiet. In de 45e minuut kegelde Wouter de Boer de bal een decimeter over de doellat. Ondanks dat er veel tijd verloren ging met verdwaalde ballen ophalen (DVC had begrijpelijker wijze geen haast) en een uitgebreide blessurebehandeling aan Damster zijde trok de verder goed leidende arbiter Adam Secer slechts een halve minuut tijd bij.

Daan Kocken kopt de winnende binnen
Na de doelwisseling blies de wind in het voordeel van DVC, maar Zuidhorn bleef verreweg de sterkere ploeg. Na een hoekschop van Wouter de Boer trachtte Buursema koppend te scoren. De weggewerkte bal werd opgepikt door Thijs Zwarteveen, die vlak buiten het zestienmetergebied werd neergelegd. De kansrijke vrije trap van Wouter de Boer werd betrekkelijk eenvoudig gestopt door Kiewiet. Na een slippertje van Stefan Smit kregen Daan van Dortmont en Dennis de Vries de bal gezamenlijk niet langs doelman Marcel Groothof, nu in dienst bij Zuidhorn, maar ooit vele jaren succesvol keeper bij vv Appingedam, toen dat zondagteam nog in de hoofdklasse speelde. Nadat Zwarteveen een voorzet van Jan Willem Scholtens naast geschoten had kreeg DVC dé kans om geheel tegen de veldverhoudingen in op voorsprong te komen. Een diepe bal van Kiewiet slipte door de defensie van Zuidhorn en opeens stond Dennis de Vries geheel vrij voor Groothof. De ervaren doelman bezwoer het gevaar eenvoudig. Een dure misser, want 60 tellen later stond de 0-1 op het scorebord. Jacobs forceerde een hoekschop, Wouter de Boer bracht de bal tegen de wind in bij de eerste paal voor het doel en daar was Daan Kocken zeer attent. Hij beroerde de bal net genoeg om Kiewiet kansloos te laten en zorgde daarmee voor de bevrijdende 0-1.

Zuidhorn blijft kansen om zeep helpen
Veel veranderde het niet aan het spelbeeld. In de 65e minuut bracht Ruben Buursema de bal met zijn mindere rechterbeen voor het doel, maar Jacobs schoot voor een gapende doelmond over. Aan de andere kant kreeg Lars Mulder een mooie schietkans van 15 meter afstand, maar Groothof stond wederom op de goede plek. In de slotfase schoof DVC meer mensen naar voren, maar - zoals zo vaak - leverde dat kansen aan de andere kant op. Aart Sikkema (83e minuut), Jaap Jacobs (84) en Thijs Zwarteveen in de 89e minuut (na een mooie pass van Martijn Smit) slaagden er niet om de wedstrijd te beslissen. In de 91e minuut viel de tweede treffer wel, toen na voorbereidend werk van Jacobs en Aart Sikkema invaller Bart Brandts Buys de bal in het verlaten doel werkte. De glaszuivere treffer werd ten onrechte afgekeurd. Brandts Buys liep achter de bal toen hij werd aangespeeld. In de extra tijd - nu wel ruimschoots toegekend - kreeg Jaap Jacobs nog een prachtige kans en kopte Brandts Buys een hoekschop van De Boer net niet tegen het nylon.

Onder-19 speler Stefan van Dam bleef bij Zuidhorn op de bank en na 94 minuten floot Secer (de man was ooit twee jaar profkeeper in Turkije en speelt op zondag nog in het eerste team van Woltersum) voor de laatste maal. Drie kostbare punten gingen mee naar Zuidhorn.

Opstellingen:

DVC : Kiewiet; Eissens, Dijks, Kuiper, Veentjer, L. Mulder, Brian Mulder, Van Dortmont, Leirissa, De Vries, Bram Mulder

Zuidhorn: Groothof; Kocken, S. Smit, R. Kooistra, De Boer; M. Smit, Scholtens (65: Brandts Buys) Zwarteveen, Buursema (75: Sikkema), Jacobs

Scheidsrechter: Secer (Hoogezand)

Geel: Lars Mulder (DVC Appingedam)