Winst op LTC ontglipt Zuidhorn in laatste minuut: 1-1 (incl. beelden RTV Drenthe)

31 maart 2019 13:00

Bijna had Zuidhorn zichzelf op pole-position in de titelrace gezet en een einde gemaakt aan de ijzersterke reeks van LTC. Maar in de eerste minuut van de extra tijd pakten de Assenaren toch nog een punt en beroofden daarmee Zuidhorn van de verdiende winst.

In beide kampen was men het er na afloop roerend over eens: er was maar één ploeg, die de zege verdiende en dat was de jonge en hardwerkende equipe van Zuidhorn. Thijs Zwarteveen en Rick Mast maakten de doelpunten.

Zuidhorn startte voor de camera van RTV Drenthe met Jos Schultinga in de basis, waardoor Jan Willem Scholtens op de bank begon. Bij LTC ontbraken met Mahdy Youssef en Robert Termohlen twee belangrijke pionnen, Termohlen zal dit seizoen vermoedelijk niet meer in actie komen. Deze twee mannen waren samen met Richard Mulder voor een flink deel verantwoordelijk voor de strafexpeditie destijds in Zuidhorn (1-5).

Uitgehongerde honden
Zuidhorn had zich goed voorbereid op deze cruciale wedstrijd, maar daar was in de eerste anderhalve minuut weinig van te zien. LTC begon als een stel uitgehongerde honden op zoek naar een sappige prooi. Tweemaal vloog een inzet van de thuisclub rakelings voor de veste van Marcel Groothof langs, maar daarna trokken de mannen van trainer Kees Bouma op basis van een prima wedstrijdmentaliteit, een gezonde spelopvatting en - voor zover het hobbelige veld het toeliet - knap spel de wedstrijd naar zich toe. Doelman Jelle van der Veen pakte na 9 minuten een gevaarlijke vrije trap van Wouter de Boer. Zuidhorn kwam steeds beter in de wedstrijd. Halverwege de eerste helft volgden de kansen en mogelijkheden elkaar in rap tempo op. Jaap Jacobs legde een vrije trap van De Boer koppend knap terug, maar geen ploeggenoot was op het juiste moment paraat. Een voorzet van Daan Kocken kwam via het hoofd van Ruben Buursema bij Thijs Zwarteveen, die net over schoot. De grootste kans van de 1e helft viel in de 29e minuut te bewonderen. Stefan Smit legde met een fraaie trap de bal op het hoofd van Jacobs, die Zwarteveen bereikte. De jonge middenvelder haalde verwoestend uit met zijn mindere been, maar Jelle van der Veen tikte de bal na een katachtige reactie corner. Even later kwam Jacobs van de zijkant door en schoot - barstensvol met adrenaline - hard over.

Tegen de pauze kwam de Langestraat Talma Combinatie weer wat beter in de wedstrijd. Het grootste gevaar kwam van vleugelverdediger Rick Mast, die een hoekschop van Stefan Kuntz net over de lat knikte. In de pauze greep trainer Poortman resoluut in. Per Kirchhoff kwam Marc Heerings vervangen. Eerder had de trainer, die vertrekt naar VAKO, noodgedwongen linksachter Josias Eshuis al moeten vervangen voor Dennis Dijks, een rechtspoot, hetgeen de opbouw van LTC (nog) moeizamer maakte.

Thijs Zwarteveen schiet Zuidhorn op voorsprong
Avin Rashid Hussein kreeg de eerste kans na de pauze, maar hij strafte het slippertje van de overigens betrouwbaar spelende Ruben Kooistra niet af. Na 52 minuten nam Zuidhorn verdiend de leiding. Jos Schultinga werd tegen het gras gekwakt en de prima leidende arbiter Jens Rutgers - 19 jaren jong - legde de bal op zo’n 21 meter in het gras en dirigeerde de muur op afstand. Thijs Zwarteveen schoot de bal schitterend in de bovenhoek. Van der Veen vloog stijlvol door het luchtruim, het lenige lijf spartelde naar de hoek, maar hij wist het: te laat, een decimeter tekort: 0-1.

Urineren tegen de wind in
LTC schrok, verliezen was lang geleden, de periodetitel lag voor het grijpen deze middag. Ze wilden wel, maar het was als urineren tegen de wind in: goede bedoelingen zijn niet genoeg. De wedstrijd omdraaien lukte de Assenaren niet. Integendeel, in de volgende fase had Zuidhorn het moeten afmaken. Een tweede treffer was beslissend geweest en de prima kansen daarvoor kwamen er. Eerst kwam Jos Schultinga een teen tekort om een vrije trap van Zwarteveen in het doel te leggen en precies halverwege het tweede speldeel bracht Jacobs - koppend uiteraard - de bal bij Ruben Buursema, die draaide en vanaf 5 meter inschoot. Helaas voor Zuidhorn lag Van der Veen in de weg. Bij Zuidhorn kwamen Jan Willem Scholtens en het jeugdige talent Milan Stad in de ploeg. Poortman speelde met Faisal Rabhi zijn laatste troef uit. In de 77e minuut wurmde Jaap Jacobs zich knap door de Drentse defensie. Zijn schot was Van der Veen bijna te machtig. Een minuut later schoot Zwarteveen net over het doel van LTC. Diezelfde Thijs Zwarteveen had in de 83e minuut de wedstrijd moeten beslissen. Hij brak na een pass van Jordi Schuiling alleen door aan de linkerkant, kwam tot helemaal alleen voor de keeper. Terwijl de bankzitters van Zuidhorn al juichend overeind sprongen schoot Thijs de bal centimeters langs de verkeerde kant van de paal. De weer talrijke supporters van Zuidhorn leefden tussen hoop en vrees, de onlangs afgetreden voorzitter Hessel Brandsen dirigeerde zijn favorieten met twee krukken (waarmee hij zich na een heupoperatie voortbeweegt) naar het goede doel.

Mast frommelt de gelijkmaker binnen
Het was spannend en naarmate de klok naar de 90 minuten kroop werd het dat steeds meer. Toen de blessuretijd al was ingegaan kwam de gelijkmaker er toch. Richard Mulder, kwalitatief de beste speler van LTC, was de gehele wedstrijd geweldig bespeeld door 1e jaarsenior Martijn Smit. Mulder, die kwaliteit en techniek koppelt aan een gezonde strijdlust, kwam links van het doel in balbezit. Marcel Groothof (die niet één spectaculaire redding had hoeven verrichten) kwam zijn doel uit om het gevaar te bezweren. Mulder speelde fortuinlijk de bal door de benen van de glijdende Jordi Schuiling en toen stonden Stefan Kuntz en Rick Mast vrij voor een gapende doelmond. De eerste leek de reuzekans ook nog te verkwanselen, maar de lange verdediger bracht de 1-1 op het bord. Kort daarna blies Rutgers de wedstrijd naar de historie.

Zuidhorn krijgt aanstaande zaterdag de derde topper op rij voor de kiezen. Dan komt Groen Geel naar het Groningse forensendorp. LTC reist naar dezelfde regio. Grootegast, misschien wel de grootste teleurstelling van 3C, ontvangt de mannen uit Assen.

Opstellingen:
Zuidhorn: Groothof; Kocken, S. Smit, R. Kooistra, De Boer; Schultinga (68: Scholtens), M. Smit, Schuiling, Zwarteveen, Jacobs, Buursema (74: Stad)

LTC: Van der Veen; Eshuis (20: Dijks), Boertien (68: Rabhi), Tuankotta, Dzemidzic, Mast, Timmer, Mulder, Heerings (46: Kirchhoff), Rashid Hussain

Scheidsrechter: Rutgers

Verslag en beelden RTV Drenthe
Klik op onderstaande link voor het wedstrijdverslag, inclusief video, gemaakt door RTV Drenthe.