Datum

25 mei 2019 10:30

Accommodatie

Onbekend

Na een uitstekende wedstrijd tegen het gerenommeerde LAC Frisia 1883 uit Leeuwarden is Zuidhorn MO13-1 zeer terecht kampioen geworden in de eerste klasse 05. Hoewel we een comfortabele voorsprong van 3 punten hebben op onze directe concurrent GVAV Rapiditas, zit er toch de nodige spanning op het duel aangezien veel speelsters voor de eerste keer in hun leven kampioen kunnen worden. Als na een kwartier spelen Nikki Stad met een snoeihard tegendraads schot in de kruising de ban breekt en niet lang daarna Carmen Nijenhuis de 2 - 0 op het scorebord zet, dan voelt Zuidhorn zich bevrijd en worden er meerdere prachtige aanvallen op de mat gelegd. In de tweede helft maakt Caitlin de 3 - 0 waarna de platte kar van stal kan worden gehaald. Na een dollemansrit door het centrum van Zuidhorn waarin liederen worden gezongen die niet helemaal stroken met de leeftijd van de dames in kwestie blijft het nog lang onrustig in de gemeente Zuidhorn en omstreken.

Het is vandaag D-Day voor de dames van MO13-1. Met nog 1 wedstrijd te gaan, kunnen ze het kampioenschap binnen halen door tegen het stugge LAC Frisia 1883 minimaal een gelijkspel af te dwingen. In de heenwedstrijd in Leeuwarden werd er onder barbaarse weersomstandigheden gelijk gespeeld, maar had Zuidhorn wel het betere van het spel. Pas in de slot seconden van de wedstrijd kon Frisia uit een spaarzame tegenstoot tot scoren komen.

We verschijnen vandaag met een volledig fitte selectie aan de start. Rosan is speciaal voor deze belangrijke wedstrijd teruggekomen van een familieweekend. Onder grote publieke belangstelling wordt de wedstrijd exact om half elf in gang gezet en Zuidhorn maakt direct een gretige en geconcentreerde indruk. De dames weten dat er vandaag veel op het spel staat en handelen daar ook naar. Toch is LAC Frisia niet een ploeg die je zomaar even opzij zet. Ze beschikken over een fysiek sterke verdediging en dito middenveld. In de voorste linie staan een paar snelle aanvallers geposteerd die dodelijk kunnen zijn in de omschakeling.

In de eerste 10 minuten is het even aftasten, maar wordt er door Zuidhorn wel een veldoverwicht op gebouwd. Waar Frisia veelal de lange bal hanteert, probeert Zuidhorn zich met combinatie spel door de verdediging van Frisia te spelen. Vanaf de rechterkant ontstaan er de eerste kansen. Het is de multi-functionele Indy die goed doorkomt en met een kiezelhard schot de paal raakt. De bal caramboleert via de paal in het gezicht van de keepster van Frisia waarna een blessure behandeling noodzakelijk is. Gelukkig doet een natte spons wonderen en kan de keepster wel weer verder spelen.

Na dit eerste wapenfeit gaat Zuidhorn onverdroten door want nu is het onze rechterspits Violet die haar truckendoos weer eens open trekt. Met een reeks prachtige bewegingen speelt ze zich vrij en levert een goede voorzet af. De bal kan door de verdediging van Frisia niet worden verwerkt en ja waar het vlaggenschip Jaap Jacobs heeft daar hebben wij onze Nikki. Met volle overtuiging hamert ze de bal in de kruising. Deze bevrijdende voorsprong wordt uitbundig gevierd, maar direct daarna worden er door de dames op het veld de relativerende woorden gesproken dat we er nog lang niet zijn.

Toch gaat Zuidhorn na dit doelpunt wat vrijer spelen. Dit resulteert al snel in nog meer kansen. Dit keer is het de attente Carmen, die uit een voorzet van Nikki, alerter reageert dan de verdediging van Frisia en de marge vergroot tot 2 doelpunten. In het verdere verloop van de eerste helft zijn er nog een paar kansen voor Zuidhorn die verder niets meer opleveren.

Met een comfortabele 2 - 0 voorsprong wordt de kleedkamer opgezocht. Een snelle rekensom leert dat de tegenstander nu 3 keer moeten scoren willen de kampioensaspiraties van Zuidhorn nog in gevaar komen. Gelet op het spelbeeld van de eerste helft lijkt dit zeer onwaarschijnlijk, maar in het voetbal is zoals we weten niets onmogelijk.

Terwijl de dames van hun welverdiende ranja genieten neemt de verslaggever even de vrijheid om de speelsters van dit zo succesvolle team nog een keer nader uit te lichten:

1. Op het doel hebben we onze aanvoerder en verbaal sterke keepster Renske, die zich dit jaar volledig op het keepersvak heeft gericht (ze schijnt overigens wel bereid te zijn om tijdens een toernooi nog een keer als diepe spits te fungeren). Zij heeft de nodige punten voor het team gepakt, ook in wedstrijden waarin ze soms maar heel weinig schoten kreeg te verwerken.

2. Als laatste man hebben we onze revelatie Norah die na een sleutelbeenbreuk vlak voor de winterstop uitermate snel weer haar rentree maakte. Met haar rust, overzicht, en voetballend vermogen is zij in verdedigend opzicht een rots in de branding en het startpunt van menig succesvolle aanval.

3. Als voorstopper hebben wij de onverzettelijke Mara die werkelijk geen duel schuwt en bijna altijd als winnaar uit de strijd komt. Als het even kan dan wil ze graag mee naar voren en dat leverde tegen Marum een wonderschone goal op.

4. Als rechtsback hebben we Madelief die helaas afscheid van ons gaat nemen om haar andere passie verder te ontwikkelen. We zullen de talentenprogramma’s op TV goed in de gaten houden. Madelief heeft zich dit jaar erg goed ontwikkeld en was een betrouwbare factor in de verdediging.

5. Als linksback hebben we de onverstoorbare Sterre die je als tegenstander wel drie keer voorbij moet. Sterre geeft nooit op en heeft met haar vele intercepties veel tegengoals weten te voorkomen. Ook in opbouwend opzicht heeft Sterre zich uitstekend ontwikkeld.

6. Als multifunctionele verdediger hebben we Nienke die op meerdere posities inzetbaar is. Nienke maakt een mooie ontwikkeling door en met name in de belangrijke thuiswedstrijd tegen GVAV speelde ze hun gevaarlijke vleugelspits volledig uit de wedstrijd.

7. Als rechtermiddenvelder / aanvaller hebben we de gracieus voetballende Mette die naar mate het seizoen vordert steeds beter begint te spelen. Met name in de wedstrijden tegen Drachten en Frisia liet ze een paar fantastische passeer acties zien.

8. Als verdedigende middenvelder hebben we onze kilometervreter Ashanti, die een plaag is voor elke tegenstander. Ze staat altijd op goede plaats, wint bijna al haar duels, en heeft waanzinnig veel intercepties op het middenveld. Ook in voetballend opzicht heeft Ashanti veel progressie geboekt, we herinneren ons allemaal nog haar prachtige doelpunt tegen de Drachtster Boys.

9. Als linker- en rechtermiddenvelder hebben we de technisch vaardige Caitlin. Met haar korte draai- en kapbewegingen draait ze menig tegenstander volledig dol. Ook in de duels staat ze haar mannetje en vaak moeten haar fysiek veel grotere tegenstanders het tegen haar afleggen.

10. Als aanvallende middenvelder / spits hebben we Nikki, die de kwaliteit heeft om op het juiste moment voor het doel te verschijnen en dan genadeloos af te ronden. Haar specialiteit is de hakbal en dan over haar lichaam heen.

11. Als multifunctionele middenvelder hebben we de bedachtzame en slimme Rosan. Zij is een speelster die het spelletje goed doorziet en met slimme acties en passjes vaak de goede keuzes maakt op het middenveld. Verder maakte ze met een prachtig afstand schot het belangrijke doelpunt in de heenwedstrijd tegen LAC Frisia.

12. Als linkervleugelspits hebben we de snelle en doeltreffende Carmen. Aan de bal en eenmaal op snelheid is Carmen voor de tegenstanders maar moeilijk af te stoppen. Concurrent GVAV heeft dit in de heenwedstrijd mogen ervaren toen Carmen de belangrijke 2 – 0 binnen prikte.

13. Als rechtervleugelspits hebben we Violet, die in de winter weer is aangesloten. Dat dit tot een aanmerkelijke kwaliteitsimpuls heeft geleid mag geen twijfel hebben. Violet beschikt over een groot arsenaal passeer bewegingen en een prima voorzet en is in een aantal wedstrijden beslissend geweest.

14. Tot slot hebben we onze multifunctionele Indy die werkelijk op alle posities goed uit de voeten kan. Zij is de Philip Cocu van de MO13-1 en is in deze rol zeer belangrijk voor het team. Als laatste man neemt ze de positie van Norah moeiteloos over en op het middenveld kan zij op alle posities zeer goed uit de voeten, in aanvallende zin was zij betrokken bij meerdere belangrijke doelpunten.

Na dit korte intermezzo en nadat een ieder in de rust van eten en drinken is voorzien gaat de tweede helft van start. LAC Frisia probeert er in de tweede helft nog wel wat van te maken, maar langzaam maar zeker vloeien de krachten wat weg. Zuidhorn komt steeds meer in de buurt van het vijandelijke doel en er volgen een hele reeks corners. Een van die corners wordt door Indy knap ingedraaid, maar de bal belandt helaas op de paal. Uit een van de corners die daarop volgt is het echter wel raak. Caitlin is al haar tegenstanders te snel af en weet de verdiende 3 – 0 tegen de touwen te schieten. Met nog een minuut of 15 op de klok kan er niet veel meer mis gaan. Het verzet bij Frisia is gebroken en het is nu zaak om de wedstrijd rustig uit te spelen.

Zuidhorn speelt de wedstrijd ook professioneel uit, de minuten tikken rustig weg, maar helaas raakt pechvogel Norah 5 minuten voor het einde van de wedstrijd nog geblesseerd aan haar enkel en moet vervangen worden. Als de uitstekende scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd  fluit dan is de ontlading op en rondom het veld enorm groot, leiders en spelers vallen elkaar huilend in de armen en ook vele toeschouwers houden het niet droog onder de klanken van “We are the champions” van de legendarische rockformatie Queen.

Wat volgt is een hele reeks met festiviteiten: er wordt een toespraak gehouden waarin de spelers, de technische staf, trainers (Milan en Mireille) en onze vaste scheidsrechter worden bedankt, er wordt champagne ontkurkt, er wordt gedanst en gesprongen, medailles worden uitgereikt, fietssleutels worden verloren, en er volgt een doldwaze en luidruchtige rit op een platte kar door het centrum van Zuidhorn waarover nog lang zal worden nagepraat. Daarna is er een gezonde sportmaaltijd in de vorm van patat, frisdrank en ijs in de kantine en als klap op de vuurpijl volgt er nog een ereronde voorafgaand op de kampioenswedstrijd van Zuidhorn 1. Dat het aanstekelijke enthousiasme van de dames van MO13-1 erin geresulteerd heeft dat Zuidhorn 1 als een raket uit de startblokken komt dat mag geen twijfel leiden.

Tot slot resteert een woord van dank aan het volstrekt complementaire en niet minder succesvolle leidersduo Mario en Vincent, de trainers Milan de Koe en Mireille, onze scheidsrechter, alle ouders die altijd paraat stonden, en natuurlijk de dames zelf, die in een uitermatig prettige sfeer een uiterst succesvol seizoen hebben gedraaid. Er volgen nu nog 2 toernooien waarin we natuurlijk ook weer voor de prijzen gaan!