Sponsors

Zaterdag 1 in spectaculair duel naar 3-3

Zuidhorn 1

3 - 3

Heerenveense Boys 1

Competitie

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

Datum

19 september 2015 14:30

Scheidsrechter

Volders, B

Accommodatie

Onbekend

Zuidhorn heeft thuis niet kunnen winnen van Heerenveense Boys. Het werd 3-3 en daarmee mochten de Friezen het meest tevreden zijn.

Zuidhorn miste vier prima kansen op 4-2, aan de 3-3 van de bezoekers ging overduidelijk hands vooraf en vlak voor tijd werd een grote kans voor Zuidhorn verijdeld middels een overtreding die Heerenveense Boys een rode kaart opleverde. Qua krachtsverhoudingen was de remise wel terecht. De bekerloting werd ook bekend afgelopen vrijdag. Zuidhorn gaat op bezoek bij Haulerwijk, terwijl Heerenveense Boys Olde Veste op bezoek krijgt.

Bij Zuidhorn keerde Jaap Jacobs terug in de ploeg, weliswaar nog niet helemaal hersteld van zijn ziekte, maar fit genoeg om te kunnen voetballen. Jasper van der Woude moest met gekneusde ribben zijn plek afstaan aan de 19-jarige Wouter de Boer, die voor het eerst in de basis in de tweede klasse mocht beginnen. Heerenveense Boys miste topscorer Oane Hornstra, die geblesseerd en spelend met zijn dochtertjes moest toekijken.

Vroege voorsprong Zuidhorners
Al na drie minuten nam Zuidhorn de leiding. Een voorzet van Jaap Jacobs werd knap ingeschoten door Peter Janse, die daarmee zijn eerste competitiedoelpunt maakte. Dimer Leemburg testte met een vrije trap de kwaliteiten van Zuidhorn-goalie Marcel Groothof en aan de andere kant zag Jacobs een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Heerenveense Boys drong aan en Hiele Nagel strafte een slippertje van Ronnie Spijkerman net niet af.

Na ruim een kwartier werd het wel 1-1. Leemburg kwam van de rechterkant naar binnen en stuurde de bal naar de tweede paal. Toen niemand de baal raakte, zeilde deze binnen. Vijf minuten later stond de ploeg van trainer Dick Krommenhoek op voorsprong.

Een knappe aanval lag daaraan ten grondslag. Leemburg zette hard voor en Nico de Jong kopte onhoudbaar binnen: 1-2. Zuidhorn had het erg moeilijk in deze fase, maar richtte zich bewonderenswaardig op. Eerst leverde een knal van de ijverige en gevaarlijke Jos Schultinga niets op, maar na een overtreding op Jacobs schoot aanvoerder Laurens Bloem de vrije trap secuur raak: 2-2.

Terwijl Heerenveense Boys beter was ging Zuidhorn zelfs met een voorsprong de pauze in. Jan Peter Steenbergen won een duel op de achterlijn, de bal kwam bij Peter Janse die overtuigend zijn tweede en Zuidhorns derde maakte. Even daarvoor kwam Groothof goed zijn doel uit bij een grote kans voor Mehdi Charafeddine, die mede daarom naast schoot. Na de rust had Zuidhorn de zaken in veel opzichten beter voor elkaar. Eerst schoot de schouder van Peter Janse uit de kom, maar met behulp van verzorger Paul Kocken werd de zaak hersteld en kon Janse nog een kwartiertje verder. Een treffer van Danny Wouda werd terecht afgekeurd, hoewel de Friezen het daar niet mee eens waren. Zuidhorn creëerde daarna kans op kans en had de wedstrijd in deze fase moeten beslissen. 

Kansen in overvloed
Jos Schultinga schoot in de 51e minuut net naast na een pass van Kevin van der Kooi. Peter Janse bediende Jan Peter Steenbergen, die ook al naast knalde en na een verre uittrap van Groothof schoot Jacobs in behoorlijk vrije positie naast. Waarschijnlijk in verwarring gebracht door het zoveelste vlagsignaal van de Heerenveense assistent, die in de tweede helft regelmatig door arbiter Volder werd genegeerd.

Precies halverwege deel twee brak Schultinga door en bediende de vrij staande Steenbergen, die de bal in één keer moest nemen en over poeierde. Bij de volgende aanval van de ploeg van trainer Kees Bouma schoot Schultinga na een knappe actie maar zelf, maar helaas voor de enthousiaste supporters van de thuisclub belandde de bal in het zijnet. De laatste grote kans op 4-2 mocht er ook zijn en was voor invaller Bart Brandts Buys, die een mooie pass van Schultinga in aardig vrije positie naast de veste van keeper Tim Geilenkirchen schoof.

Invaller Gabe Teun Top, 37 jaar oud maar nog aardig fit, had het zijn tegenstanders al ingefluisterd. ‘Als jullie niet scoren, doe ik het zo meteen’. En zo ging het, de aloude voetbalwet werd weer eens bewaarheid. 

Die 3-3 van Top had nooit mogen tellen, want in het duel met Spijkerman dat aan de treffer vooraf ging, maakte de lange spits overduidelijk hands, met beide handen zelfs. 

Scheidsrechter Volders had wel een hand aan de bal gezien verklaarde hij later, maar niet geconstateerd welke partij de spelregels overtrad en liet daarom maar doorspelen. Uitermate zuur dat dit moment Zuidhorn de winst kostte.

De 3-3 viel in de 79e minuut, maar er gebeurde daarna nog van alles. Gabe Teun Top schoot zeven minuten voor tijd net over, terwijl een enorme knal van Jaap Jacobs door Geilenkirchen werd weg gebokst. 

Terwijl de klok op 89 sprong bediende Wouter de Boer met een knappe voorzet Jacobs, maar van dichtbij bleef de doelman de situatie meester.

Onsportieve actie Bijma
Dé kans op de winst kreeg Zuidhorn in de laatste minuut van de officiële speeltijd. Steenbergen verlengde met het hoofd een lange bal van Ruben Kooistra en Jaap Jacobs spoedde zich met de bal aan de voet richting het Heerenveendoel om de 4-3 te maken. Ferdinand Bijma redde een punt voor zijn team door Jacobs -net buiten het strafschopgebied- hard onderuit te schoppen. Bijma wachtte de kaart niet eens af en rende direct naar de dug-out, want hij wist dat er slechts één straf op zijn onsportieve actie staat. Die rode kaart toonde Volders hem ook. 

De vrije trap van Bloem leverde nu geen succes op en in de scrimmage die daarna volgde leek David Buist hands te maken. Zuidhorn kreeg geen penalty. De allerlaatste kans was zowaar voor het tiental, maar Gabe Teun Top schoot de bal voorlangs. Het publiek had genoten, Zuidhorn kwam er bekaaid af, maar speelde met enthousiasme en strijdlust en lijkt aan te haken bij het niveau in de tweede klasse. 

Volgende week mag Zuidhorn voor het eerst naar Friesland, Hardegarijp is de tegenstander. Heerenveense Boys ontvangt  Be Quick Dokkum op het eigen kunstgras, dat gebruikt moet worden omdat het hoofdveld tot maart 2016 niet bespeeld mag worden.

Opstellingen
Zuidhorn: Groothof; Kocken, Bloem, Spijkerman, De Boer; Schultinga, Kooistra, Van der Kooi (82: de Gries), Janse (61: Brandts Buys), Jacobs, Steenbergen.

Heerenveense Boys: Geilenkirchen; Buist, van Treijen, Van der Zee (62 Top), Bijma, Lieuwes (57: Vujatovic), Leemburg, Charafeddine (... van der Meer), Wouda, de Jong, Nagel.

Kaarten
Geel: Schultinga en Bloem ( Zuidhorn) , Buist, van der Zee en Top (Heerenveense Boys)
Rood: Bijma (Heerenveense Boys)

Scheidsrechter
Volders


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!