Zuidhorn naar dikverdiende zege op 't Fean '58

17 oktober 2015 14:30

Veldhuizen, L.H.R.

Onbekend

Zuidhorn is ook in de vierde thuiswedstrijd in de 2e klasse zonder nederlaag gebleven. Het werd 1-0 in de thuiswedstrijd van zaterdag 17 oktober.
’t Fean ’58 had weinig in te brengen, maar kreeg hoop doordat thuisclubtreffers (te) lang uitbleven. In de 70e minuut kroonde Jos Schultinga zich tot matchwinner en mocht Zuidhorn drie verdiende punten bijschrijven.
De ploeg uit Surhuisterveen is bezig aan het 18e opeenvolgende seizoen in de tweede klasse, maar of er een 19e jaar op volgt, zal nog wel een tijdje onzeker blijven. De ploeg van trainer Yko de Boer kent veel blessures. Zo deden Joost Nieuwenhuis en Andre van der Molen (vorig seizoen samen goed voor 17 doelpunten) niet mee. In totaal waren 8 selectiespelers niet inzetbaar. Bij Zuidhorn keerde Daan Kocken terug in de basis, maar van de A–selectie waren flink wat mannen niet beschikbaar, waardoor Niels Pera en Huib Berends van de B–selectie op de bank zaten.

Pupil van de Week Jens van Esch van F5 bracht de wedstrijd op gang, maar zo gemakkelijk als hij doelman Theo van der Meer passeerde zouden zijn idolen van Zuidhorn 1 het niet doen. De eerste dreiging kwam van de bezoekers. Laurens Bloem schoffelde Jens Hamstra onbedoeld onderuit, maar de vrije schop van Wietze Vrij leverde niets op. Daarna nam Zuidhorn het initiatief en via knap aanvalsspel en secuur verdedigen werden de gasten terug gedrongen.

Pegels zonder punten
De grootste kans van het eerste bedrijf viel al in de 7e minuut te noteren. Een hoekschop van Jos Schultinga werd van dichtbij door Bart Brandts Buys op de vuisten van goalie Van der Meer gekopt. Na een overtreding op Jaap Jacobs schoot Laurens Bloem de door de prima leidende arbiter Veldhuizen uit Joure toegekende vrije trap over.

Ruben Kooistra knalde na een knap passje van Jasper van der Woude de bal over de goal en ook Kevin van der Kooi zocht het doel te hoog. Na een pass van Kooistra dwong Schultinga Theo van der Meer tot een sterke save en toen een Friese verdediger Van der Kooi onderuit haalde mocht captain Bloem opnieuw aanleggen. De trap werd gestopt en het leek erop dat er ook hands werd gemaakt door een verdediger van ’t Fean, maar op het scorebord bleef de dubbelblanke stand staan.

Jan Peter Steenbergen nam een voorzet van Jaap Jacobs in één keer, maar kon het net niet vinden. Een nieuwe vrije trap van Bloem leek opnieuw in hands uit te monden, maar de arbiter wees niet naar de stip. Vlak voor de pauze bediende Jos Schultinga Jaap Jacobs, maar de spits liet de bal in kansrijke positie van zijn voet stuiteren. Deed ’t Fean helemaal niets terug ? Niet veel, maar in de 33e minuut moest Marcel Groothof zijn kwaliteiten toch even tonen op een inzet van de zeer snelle linkerspits Erwin Tabak.

Die Tabak kwam merkwaardigerwijs niet terug na de doelwisseling en ook zijn teamgenoot Bouwe Palts de Jong mocht vervroegd douchen. Of het aan de wissels lag weet je nooit, maar de ploeg uit Surhuisterveen kon Zuidhorn in het tweede bedrijf wel wat beter van kansen afhouden. Na een uurtje bediende Kevin van der Kooi Jan Peter Steenbergen, die echter het doel op de verkeerde plek zocht. Nadat topscorer Hamstra net over schoot gebeurde er lange tijd niet veel voor de goal van Theo van der Meer.

Toch nog muziek
Zuidhorn had de partij onder controle, maar het duurde tot de 70e minuut voor de bevrijdende en zeer verdiende treffer viel. Met een prachtige actie zette Kevin van der Kooi zijn teamgenoot Jos Schultinga vrij en de rechtermiddenvelder schoot de bal van een meter of twaalf strak in de bovenhoek: 1-0. Eindelijk mocht de speaker een muziekje aanzetten om een treffer aan te kondigen. Bij Zuidhorn kwam Wouter de Boer in de ploeg voor de sterk spelende Jasper van der Woude. Marcel Groothof hield invaller Roel van der Velde  (na een combinatie met Jens Hamstra) van scoren af.

In de 76e minuut kwam Schultinga opnieuw vrij voor de Friese doelman. Hij koos voor een passje opzij, maar niemand was paraat om de beslissing te brengen. In de allerlaatste minuten ging ’t Fean eindelijk va banque spelen. Het leverde slechts kansen op voor Zuidhorn. Jaap Jacobs zag –na een pass van Kevin van der Kooi– zijn harde inzet gestopt en in de 93e minuut maakte Jelmer Woudstra duidelijk hands vlak voor zijn doel, maar de scheidsrechter liet nog even doorspelen en floot 20 seconden later Zuidhorn – ’t Fean naar de historie. Voor de thuisclub een mooie start van het teamuitje, dat na een diner bij Eetcafé De Opstal in de Groninger binnenstad een plezierig vervolg kreeg.

Opstellingen
Zuidhorn: Groothof; Kocken, Bloem, Spijkerman, Van der Woude (72: De Boer); Schultinga, Kooistra, Brandts Buys, Van der Kooi, Jacobs, Steenbergen.

’t Fean ’58: Van der Meer; Dijkstra, Woudstra, van Kammen, Veenstra, Vrij, Vos  (80: J. Tabak) , De Jong (46: Van der Velde), Van der Veer, Hamstra, E. Tabak  (46: Visser)

Geel: Spijkerman (Zuidhorn), Erwin Tabak en Van der Veer  (beiden ’t Fean 58)