Zuidhorn nipt ten onder in Harlingen

Zeerobben 1

Zuidhorn 1

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

31 oktober 2015 14:45

Weiland, R.

Onbekend

Zuidhorn heeft Zeerobben niet kunnen afhouden van de winst in de 1e periode. De ploeg uit Harlingen won met 2-1 en daarmee kwam de winst bij de ploeg die de meeste kansen creëerde.

Groot was het verschil allerminst. Zuidhorn werd twintig minuten voor tijd een zuivere strafschop onthouden, daar was iedereen in en rondom het veld het over eens. Behalve de man die erover beslist. Zuidhorn heeft nog geen punten in uitwedstrijden gehaald, maar maakte tegen de koploper een goede en zeer strijdbare indruk.

Zeerobben miste de geblesseerde Thimo Bosma. Trainer Schotanus posteerde Higor da Silva op de bank en ook Albert Beuker moest in de dug-out beginnen. Bij Zuidhorn ontbrak de geblesseerde Ruben Kooistra en daarom startte Jordi Schuiling in de basis. Ronnie Spijkerman en Jasper van der Woude waren niet helemaal fit en begonnen na een lange warming–up aan de wedstrijd. Van der Woude moest na een half uur het stokje toch overgeven aan Wouter de Boer. Spijkerman speelde op karakter 90 minuten.

Er was veel publiek in Harlingen, waaronder een bus vol supporters uit Zuidhorn. Op het mooie kunstgras begon Zuidhorn goed aan de wedstrijd en een schot van Jan Peter Steenbergen en een fraaie voorzet van Jos Schultinga dwongen de thuisclub tot waakzaamheid. Toch stond het na een kwartier zo maar 1-0. Een knappe voorzet van de beste man van het veld Dylan Drent werd in het doel gewerkt door Frank ten Hoeve. Zuidhorn had het even lastig en Patrick Amels dwong de voortreffelijk keepende Marcel Groothof tot zijn eerste, maar zeker niet zijn laatste knappe redding. Ten Hoeve profiteerde niet van een volgende goede voorzet van Drent en na een verre ingooi lukt het ook David van der Pol niet een goal te maken.

Zuidhorn kwam terug in de wedstrijd en had het tweede deel van het eerste bedrijf de touwtjes in handen. Kansen kwamen er ook. Daan Kocken was tot driemaal toe koppend dichtbij de gelijkmaker en de vrije trappen van Laurens Bloem waren dreigend. Kevin van der Kooi schoot via een verdediger net naast en een mooi schot van Jos Schultinga verdween ook tegen de reclameborden. Vlak voor de theepauze kwam de verdiende gelijkmaker er toch. Wouter de Boer stuurde met een knappe pass Jaap Jacobs weg en de rappe spits werd onderuit getrokken door Chekina Nzoka, die zijn actie met geel moest bekopen. De vrije trap van captain Laurens Bloem smoorde in de muur waarna Jos Schultinga attent reageerde en de bal richting het doel schoof. Jaap Jacobs gaf het laatste tikje: 1-1.

Trainer Schotanus wisselde in de rust en dirigeerde zijn ploeg verder naar voren. Het leverde direct succes op, maar vanuit het oogpunt van de bezoekers was het volkomen onnodig. Bart Brandts Buys verzuimde de bal weg te werken en Drent bediende de meegekomen centrale verdediger Patrick van der Veen. Zijn schot zou voorlangs zijn gegaan als het niet –geheel onbedoeld uiteraard– getoucheerd zou zijn door Laurens Bloem. Groothof was kansloos: 2-1. Net als na de 1-0 had Zuidhorn wat tijd nodig om deze domper te verwerken. Zeerobben zette vol druk en de razendsnelle Drent (die als kaatser voor het nationale team uitkomt) was een plaag voor De Boer en zijn teamgenoten. Frank ten Hoeve, Dylan Drent en David van der Pol (knappe lob) dwongen Groothof tot enkele prima reddingen.

Halverwege de tweede helft schoot Laurens Bloem een vrije trap net over de kooi van de solide keepende Jacob de VRies, die vorig seizoen nog in de hoofdklasse keepte. In de 68e minuut het moment waar na afloop nog door velen aan werd gerefereerd. Jos Schultinga kapte in het strafschopgebied Jordy Torenbeek uit en ging vervolgens over diens knie onderuit. Tot ieders verbazing liet scheidsrechter Weiland uit Menaldum doorspelen.

Bij Zuidhorn bracht trainer Kees Bouma Peter Schultinga, die zijn eerste competitieminuten van deze voetbaljaargang maakte. Drent dwong Groothof nog tot een knappe save, maar de laatste kansen waren voor een strijdend Zuidhorn. Jos Schultinga werd op weg naar het Harlinger doel terug gefloten voor een vrije trap na een overtreding op zijn teamgenoot Jan Peter Steenbergen en Jaap Jacobs kopte net over.

Vier gele kaarten had Zeerobben nodig om de bezoekers van een gelijkspel af te houden (Zuidhorn kreeg er twee voor protesteren), maar na 94 minuten kon de feestvreugde losbarsten. Volgende week ontmoet Zuidhorn op eigen veld Nijland, vorig seizoen kampioen in de 3e klasse A. Zeerobben gaat op bezoek bij het sterk presterende VVI.

Opstellingen
Zeerobben: De Vries, Nzoka (46: Beuker), Torenbeek, van der Veen, Bleeker, Ten Hoeve, Visser, Amels, Drent (92: Bleichrodt), van der Pol (69: Da Silva), Sprenger.

Zuidhorn: Groothof, Kocken, Bloem, Spijkerman, Van der Woude (32: De Boer), J. Schultinga, Brandts Buys, Schuiling (81: P. Schultinga), Van der Kooi, Jacobs, Steenbergen.

Kaarten
Kevin van der Kooi en Jos Schultinga (Zuidhorn), Drent, Visser, Torenbeek, Nzoka (allen Zeerobben).