Scheidsrechter

Kraan, M.D.

Accommodatie

Onbekend

Zuidhorn heeft de ijzersterke reeks wedstrijden op eigen veld een mooi vervolg gegeven. Be Quick Dokkum werd met 3-1 verslagen. Daarmee nam de club van voorzitter Hessel Brandsen de leiding in de tweede periode met 9 uit 3 en steeg naar de 5e plaats.

Voor de pauze zag het er overigens allerminst naar uit dat Be Quick zonder punten terug zou moeten naar Dokkum. Zuidhorn trok de wedstrijd in de laatste twintig minuten naar zich toe.  De defensie van Zuidhorn blijft de minst gepasseerde van de 2I.

Bij Be Quick ontbrak Janco Wiersma als gevolg van zijn rode kaart in de vorige wedstrijd tegen VEV’67. Zuidhorn miste twee spelers. Kevin van der Kooi bleef ook nu aan de kant door zijn bovenbeenblessure en in de voorbereiding bleek dat ook Jasper van der Woude niet kon meedoen. Peter Schultinga en Wichard Sikkema moesten hun wedstrijd bij het 2e elftal van Steffan Plenter hierdoor afbreken.

Scheidsrechter Kraan uit Scheemda had ernstige twijfels over de kwaliteit van het hoofdveld en overwoog te spelen op het kunstgras. Na een uitvoerige inspectie besloot de arbiter toch op natuurgras te beginnen. Kraan floot een voortreffelijke wedstrijd.

Be Quick voetbalde wat gemakkelijker dan Zuidhorn in de eerste helft en had meer balbezit. Het technisch vaardige middenveld bezorgde de thuisclub veel problemen. De eerste kans was voor Zuidhorn, toen Bart Brandts Buys na een voorzet van Jos Schultinga een goede schietkans kreeg, maar te gehaast mikte. Marcel Groothof greep na een dik kwartier goed in op een dreigende voorzet van Robert Atema en een minuut later stopte de doelman aan de andere kant, Redmer Jorna, een schot van Schultinga.

Zuidhorn miste de echte power van een week eerder tegen Oranje Nassau en dat geeft meestal problemen  op dit niveau. Die kwamen er dan ook. Eerst een waarschuwing toen de kopsterke stopper Marcel Stormer de bal na een hoekschop via de lat over schoot, maar na 28 minuten werd het wel 0-1. Een vrije trap van Piet Raap werd van dichtbij ingekopt door de 19- jarige Jordi van der Weg, die net hersteld is van een zware kruisbandblessure.

Nog geen power
Zuidhorn schrok en trachtte de bakens te verzetten. Een vrije trap van captain Laurens Bloem, niet geheel okselfris,  werd door Jan Peter Steenbergen naast geschoten en een knappe dieptepass van Jos Schultinga was net ietsje te hard voor Jaap Jacobs. Daarbij bleef het voor de thee, wat de thuisclub betrof. Be Quick kreeg nog een prima mogelijkheid, maar Marcel Groothof reageerde uitstekend op de inzet van spits Ynte Koopal.

In deel twee was het duel aantrekkelijker. Beide teams vochten voor wat ze waard waren en Zuidhorn kwam aanmerkelijk beter uit de kleedkamer dan dat de groenhemden erin gingen. Al na twee minuten een goede voorzet van Jan Peter Steenbergen, waar Jacobs opnieuw net niet bij kon. Na een voorzet van Schultinga – die zijn schouderklachten negeerde -  duelleerde Jacobs onverrichterzake met doelman Jorna, die even moest worden opgelapt door de verzorger van de ploeg uit Noordoost Friesland. Jordi Schuiling schoot net over en Jacobs net voorlangs na een sterke actie van Schultinga.

Be Quick kon Zuidhorn niet meer terug dringen en had veel overtredingen nodig om de gretige thuisclub van het lijf te houden. Dat leverde gele kaarten op en uiteindelijk zou die last zwaar wegen. Precies halverwege de 2e helft kreeg Zuidhorn een opgelegde kans op de gelijkmaker. Na voorbereidend werk van Jacobs en Steenbergen kon Jordi Schuiling de hoek uitzoeken, maar zijn inzet ontbeerde vuurkracht en Jorna redde opnieuw.

Jaap Jacobs bracht met een knappe actie Ruben Kooistra in schietpositie, maar zijn harde kegel verdween via een Dokkumer been in het struikgewas.  Bij Zuidhorn kwam een aanvallende kracht extra binnen de lijnen , want Peter Janse loste Schuiling af, die kon terugkijken op een goede wedstrijd. Janse zou een belangrijke rol spelen in het restant van de partij.

Prominente rol groenhemden
Spits Ynte Koopal, net terug van een schorsing, dupeerde de ploeg van trainer Henk Konings  daarna  behoorlijk. Nadat hij eerder met geel nog goed wegkwam na een schop naar zijn bewaker Ronnie Spijkerman kon de 19-jarige talentvolle Koopal (vorig seizoen 9  treffers) zich niet beheersen. Zonder dat de bal in het spel betrokken was tikte hij Spijkerman opnieuw onderuit en scheidsrechter Kraan kon maar één ding doen: opnieuw geel (zijn zesde van dit seizoen) en dus een veldverwijdering.

Be Quick moest met 10 man verder. Voordat Konings maatregelen had kunnen nemen was de gelijkmaker een feit. Na een voorzet van Peter Janse kwam de bal bij Jan Peter Steenbergen en die bracht met een knappe actie Jos Schultinga in balbezit. Op zijn inzet moest  Jorna het antwoord schuldig blijven: 1-1.

De gelijkmaker was dik verdiend, maar de Dokkumers waren niet van plan op een punt te spelen. Na een corner van Rudolf Banga ging de bal via de bovenkant van de lat over het doel van Groothof. In de 83e minuut nam de ploeg van trainer Bouma de leiding. Peter Janse dwong een hoekschop af en toen keeper Jorna rekende op een koppende Jacobs, Kocken  of Steenbergen verdween de bal in één keer in het nylon: 2-1. Grote vreugde op en rond het veld, een voorsprong voor Zuidhorn, waar in de pauze weinigen op hadden gerekend.

Be Quick gaf het zeker nog niet op en het bleef akelig spannend. Die spanning was voorbij toen de invallers bij Zuidhorn nogmaals  een prominente rol grepen. Peter Schultinga kopte de pass van Wouter de Boer bekwaam door en Peter Janse bleef sterk en rustig voor Redmer Jorna: 3-1.

Scheidsrechter Kraan had genoeg van het geschreeuw en voortdurende geappelleer  van de gasten en besloot na een minuutje extra tijd de wedstrijd naar de geschiedenis te fluiten daarmee boekte Zuidhorn voor het eerst in haar bestaan een overwinning op Be Quick Dokkum.

Be Quick ontvangt volgende week De Walde en dan mag Zuidhorn op bezoek bij het gemakkelijk scorende CVVO in Lemmer, dat afgelopen zaterdag VVI de eerste nederlaag sinds 26 september en het eerste verlies op eigen veld van dit seizoen bezorgde.

Opstellingen
Zuidhorn: Groothof; Kocken, Spijkerman, Bloem, De Boer, Kooistra, Schuiling (71: Janse), J. Schultinga, Brandts Buys,  Steenbergen( 86: P. Schultinga), Jacobs.

Be Quick Dokkum: Jorna; van der Weg (64: Dijkstra),  Stormer, Mullender, Reitsma; de Boer, Raap, Wouda, Atema, Koopal, Banga

Kaarten
Geel: Kocken (Zuidhorn);  Koopal (2x en dus rood), Van der Weg en Stormer (allen Be Quick Dokkum).