Sponsors

Zuidhorn stuurt ook De Walde puntloos naar huis

Zuidhorn 1

3 - 0

Walde De 1

Competitie

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

Datum

12 december 2015 14:00

Scheidsrechter

Arends, M.J.

Accommodatie

Onbekend

Voor Zuidhorn had de winterstop wel een paar weken later mogen beginnen. De ploeg is helemaal op stoom gekomen en boekte zaterdagmiddag de vijfde zege op rij. Middenmoter De Walde was kansloos en verloor met 3-0.

Trainer Martin de Jong –die De Walde na drie seizoenen gaat verlaten– verklaarde na afloop, dat hij blij was dat Zuidhorn zijn team gespaard had. Dat had de jonge oefenmeester goed gezien, een veel ruimere zege zat er in, maar dat was zo ongeveer ook het enige wat na de rust op het spel van de thuisclub viel aan te merken.
De Walde dat eerder dit seizoen in eigen huis titelkandidaat VEV’67 met 5-1 afdroogde miste een paar belangrijke krachten. Wiebe Rein Kuiper en Herre Kuiper waren geblesseerd en spits Jouke Jan de Vries geschorst. Vanaf wedstrijddag twee mist De Walde  Wiebren Landman, de topscorer van vorig seizoen en de man die op 21- jarige leeftijd ( in de 4e klasse) al 29 doelpunten in de competitie maakte. Gerrit jan Breeuwsma keerde terug van een schorsing. 

Bij Zuidhorn waren de geblesseerde Jasper van der Woude en Bart Brandts Buys niet inzetbaar. Jordi Schuiling en Daan Kocken waren weer fit. Nadat de wedstrijdbal op Champions league – achtige wijze werd gepresenteerd werd  de tactiek van de gasten al snel duidelijk. Zuidhorn mocht de bal hebben, maar op de momenten dat de thuisclub het speeltuig verloor, wilden de gasten snel counteren. Dit laatste lukte zelden. Al na twee minuten wist Jan Peter Steenbergen een door Jaap Jacobs doorgetikte bal net niet op het doel te krijgen. Vijf minuten later was het wel raak voor Zuidhorn. Ruben Kooistra bediende Kevin van der Kooi, die met chirurgische precisie van een meter of 17 de bal schitterend in de bovenhoek krulde: 1-0.

Na een dik kwartier liet De Walde zien waar het goed in is. Na een snelle uitbraak kwam Geart Hiemstra aardig vrij, maar doelman Marcel Groothof maakte de inzet onschadelijk. Even later ontbrak de communicatie in de defensie en kopte Wouter de Boer de bal voor de schietgrage onderdanen van Egbert Mulder, maar Groothof redde. De aansluitende hoekschop werd naast gekopt door Geert Prins. Zuidhorn behield het initiatief zonder echt goed te voetballen in deze fase. Jos Schultinga schoot hard over na een gewonnen duel van Jacobs en Ruben Kooistra mikte naast na een goede aanval via Van der Kooi en Jacobs. Na dik een half uur deponeerde aanvoerder Laurens Bloem een vrije schop op de imposante torso van Daan Kocken, maar de opmerkelijk snel van zijn blessure herstelde vleugelverdediger schrok van de bal en deed er niets noemenswaardig mee. 

Aan de andere kant zorgde een gevaarlijke vrije trap van Anne Willem Landman voor wat onrust, maar die verdween als sneeuw voor de zon, toen Jos Schultinga in de 42e minuut voor 2-0 zorgde. Jaap Jacobs bediende Wouter de Boer en zijn knappe voorzet werd knap binnen geschoten door Schultinga.

Beide ploegen werden nog één keer gevaarlijk voor de uitstekend leidende arbiter Arends uit Emmen voor de pauze floot. Jaap Jacobs kon een voorzet van Schultinga net niet verzilveren en na een voorzet van Anne Willem Landman schoot de verder onzichtbare Stefan Kuiper (prima uit de wedstrijd gespeeld door Ronnie Spijkerman) naast de veste van Groothof.

Na de doelwisseling ging het een stuk beter met Zuidhorn. De defensie onder leiding van de ervaren krachten Groothof en Bloem stond als een bulldozer van een hoogstaand kwaliteitsmerk en op het middenveld kreeg De Walde geen moment de kans te voetballen. Mooi om te zien hoe de youngsters Ruben Kooistra ( 20) en Jordi Schuiling (19) heersten. In de eerste minuten werden  Kevin van der Kooi en Jacobs twee keer voor buitenspel terug gefloten, waarbij wat vraagtekens gezet konden worden. Jaap Jacobs had een prachtige omhaal in huis (voorzet Schultinga), maar wat op de donderdagtraining nog een weergaloze treffer opleverde, lukte nu net niet. Het feit dat een verdediger van de bezoekers tegenwerkte, zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

Kevin van der Kooi schoot over na een knappe voorzet van Jan Peter Steenbergen en JP zelf schoot naast na een voorzet met de buitenkant van Jacobs. Een mooie rush van Jordi Schuiling leverde evenmin een treffer op, maar na een uurtje voetballen viel  de 3-0, die het duel definitief beslist. De Walde gaf de treffer cadeau in de persoon van aanvoerder Hette–Pieter Wink en Kevin van der Kooi nam het presentje dankbaar in ontvangst. De Walde was verslagen en de mannen van Martin de Jong accepteerden het, met als motto ‘een slechte dag op het voetbalveld is nog altijd beter dan een goede dag op kantoor’.

Een minuut  later ging een fraaie lob van Jacobs net over na een voorzet van Schultinga. Pas na 68 minuten weer eens wat gevaar van De Walde, dat deze zaterdag leed onder een chronisch gebrek aan spitsvondige ideeën. Groothof stompte de inzet van Geart Hiemstra weg. Bij Zuidhorn kwamen Peter Schultinga, Peter Janse en even later ook Tom Spijkerman in de  ploeg. Na een pass van Laurens Bloem kwam Jacobs net niet tot afronding. Na een voorzet van Peter Schultinga werd Jordi Schuiling onderuit gehaald. Bloem nam plaats achter de bal en mikte net naast. De enthousiaste speakers van Zuidhorn hadden het muziekje dat een doelpunt aankondigt al gestart.

Na een inschattingsfout van Laurens Bloem belette Tom Spijkerman onreglementair Stefan Kuiper de doortocht en kwam  De Walde na 83 minuten heel  dicht bij een doelpunt. Hette Pieter Wink krulde de bal op de lat. Toen de bal ternauwernood was weg gewerkt maakte Van der Kooi  een overtreding, maar de herkansing schoot Wink over. Een prachtige pass van Ruben  Kooistra werd fraai in één keer genomen door Jaap Jacobs, maar het zat de spits niet mee deze middag, wederom net over. De  wederom in ruime mate opgekomen supporters van Zuidhorn –zo trouw als een jachthond op middelbare leeftijd– zagen nog één kans voor hun favorieten. Peter Janse liep drie tegenstanders voorbij, maar zijn laatste pass kwam niet bij een medespeler. 

Niemand van Zuidhorn kon er om rouwen. Nog steeds is de debutant leider in de 2eperiode en ontvangt op 23 januari met VEV’67, de nummer twee van die ranglijst. Volgende week kan VVI in Surhuisterveen Zuidhorn nog terug duwen naar de vijfde plaats, maar tevredenheid is op zijn plaats. Eerst kunnen beide teams even uitrusten. Zuidhorn gaat naar Spanje en de mannen van de kleine maar gezellige dorpsclub (die in de kantine met de verloting erg succesvol waren) uit Oudega, Elahuizen en Kolderwolde gaan naar Portugal, waar ze een trainingsaccommodatie  delen met Feyenoord en Cambuur Leeuwarden.

Opstellingen
Zuidhorn: Groothof; Kocken, Bloem, R. Spijkerman, De Boer (76: T. Spijkerman), J. Schultinga (69: Janse), Kooistra, Schuiling, Van der Kooi, Jacobs, Steenbergen (69: P. Schultinga).

De Walde: Lootsma; Stoffelsma, Prins, Breeuwsma, T. Landman (46: J. Hiemstra), A. W. Landman, Wink, G. Hiemstra, Van Goslinga, Mulder (67: van der Goot), S. Kuiper.

Kaarten
Tom Spijkerman (Zuidhorn) en Prins (De Walde).


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!