Sponsors

Zuidhorn wint voor 6e keer op rij

Heerenveense Boys 1

1 - 3

Zuidhorn 1

Competitie

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

Datum

30 januari 2016 15:00

Scheidsrechter

Souhuwat, P.M.T.P.

Accommodatie

Onbekend

Zuidhorn won zaterdag in Heerenveen voor de zesde keer op rij. De winterstop en de Heerenveense Boys hebben de ijzersterke serie van Zuidhorn niet kunnen onderbreken. 

Op het fraaie kunstgras in Heerenveen won Zuidhorn met 1-3. De zege was verdiend, maar kwam zeker niet gemakkelijk tot stand.


Beide ploegen konden met een vrijwel fitte selectie aan hun eerste competitiewedstrijd van 2016 beginnen. De ploeg van de vertrekkende trainer Dick Krommenhoek miste pinchhitter Gabe Teun Top, die op Curaçao verblijft, maar zag Sietse Bosma na een lange blessureperiode terug keren. Zuidhorn liet de lang gekwetste Chris Sikkema wedstrijdritme opdoen in het tweede elftal, waarin ook Jasper van der Woude na een poos blessureleed uitkwam. Erik Beeftink keek op krukken toe na zijn dinsdagavond opgelopen enkelblessure.

Gevaarlijk in de zestien
In de eerste helft was Zuidhorn overduidelijk de betere ploeg. Veel kleine maar nauwelijks grote kansen leverde het aardige veldspel op. Vooral de eerste twintig minuten kwam de thuisclub er nauwelijks aan te pas. Al na drie minuten dook Kevin van der Kooi na een snelle vrije trap van Jan Peter Steenbergen gevaarlijk op in ‘de zestien’ en even later bediende Van der Kooi op zijn beurt Ruben Kooistra, die via de doelman Tim Geilenkirchen naast schoot. De aansluitende hoekschop werd door Wouter de Boer knap ingeschoten, maar Geilenkirchen stond opnieuw in de weg. 

Een aardige voorzet van Jos Schultinga werd door de kopgrage schedel van Jaap Jacobs nipt gemist en na een kwartiertje bediende Jacobs zijn maatje in de spits, Steenbergen, die evenmin de openingstreffer kon laten aantekenen. Jos Schultinga probeerde met een aardig hakje een voorzet van Jan Peter Steenbergen tot in het nylon te verlengen, maar ook dat slaagde niet. 

Heerenveense Boys kon daar lang slechts één mogelijkheid tegenover stellen. Mehdi Charafeddine profiteerde niet van een slippertje in de defensie en zijn inzet was een gemakkelijke prooi voor Marcel Groothof. Na de bruisende openingsfase kwam de sportieve wedstrijd meer in evenwicht en werden kansen op doelpunten schaarser. Na een dik half uur legde Oane Pier Hornstra, 36 jaar oud maar nog zeer dreigend, de bal uiteraard met het hoofd knap klaar voor Nico de Jong, maar deze schatte de kansrijke situatie niet op waarde. Hornstra had overigens een lastige middag tegen Ronnie Spijkerman. 

Vlak voor de doelwisseling werden beide teams nog één keer gevaarlijk. Eerst schoot Dimer Leemburg net over en Zuidhorns grootste kans van het eerste bedrijf werd gemist door Jaap Jacobs, die een secuur genomen vrije schop (na een overtreding op Kevin van der Kooi) van aanvoerder Laurens Bloem naast het doel liep.

Penalty op film 
De meeste toeschouwers die op dit duel waren afgekomen kwamen uit Zuidhorn en zij hadden nauwelijks hun plekje langs de afrastering ingenomen, of de bal werd door de weer uitstekend fluitende Pascal Souhuwat op de penaltystip gelegd. Johnny van Teijen maakte onbedoeld, maar overduidelijk hands na een hoekschop van Jos Schultinga. Kevin van der Kooi strandde vanaf elf meter op doelman Geilenkirchen. De rebound werd door HVB – verdediger Sietse Bosma tegen zijn eigen doelman geknald, waarna Bart Brandts Buys een zeer grote kans naar de Filistijnen schoot. 

Het tafereel werd door Tjakko van Luit vastgelegd op een filmpje, dat hier te zien is. De voice over van de toeschouwer die het dichtst bij de microfoon stond is in het bijzonder de moeite waard.

Jacobs kreeg een kopkans na een volgende hoekschop van Jos Schultinga, maar opnieuw was Geilenkirchen paraat. Aan de andere kant schoot Nico de Jong net naast en daarna werd de score eindelijk geopend. Speelde de Heerenveense doelman een positieve hoofdrol bij de derde gemiste strafschop van dit seizoen voor Zuidhorn, in de 52e minuut ging hij lelijk in de fout bij een afstandsschot van Jos Schultinga, dat op wonderbaarlijke wijze in het doel caramboleerde : 0-1.

Arbiter Souhuwat was even later coulant voor Thomas Lewerissa, die dicht bij een tweede gele kaart was en daarna snel naar de kant werd gehaald. Jaap Jacobs zag een overtuigend ingeschoten bal afgekeurd wegens buitenspel en schoot halverwege de tweede helft net voor langs. Serieuze kansen had Heerenveense Boys nog nauwelijks gecreëerd, maar de gelijkmaker mocht er zijn. Dimer Leemburg verschalkte -bij hoge uitzondering- Daan Kocken en zijn voorzet werd fraai en uitermate koelbloedig ingekopt door Oane Pier Hornstra: 1-1. Even dacht de thuisclub door te kunnen drukken ,maar Nico de Jong zag zijn doelpunt terecht afgekeurd. Zoals zo vaak de laatste maanden toonde Zuidhorn karakter en kwaliteit op het juiste moment. Wouter de Boer zwiepte in de 72e minuut de bal met zijn linker voor de goal en daar maakte Kevin van der Kooi zijn eerdere misser fraai en knap getimed goed: 1-2.

Op het moment dat het doelpunt viel stonden Peter Janse en Jordi Schuiling klaar om het elftal van fris bloed te voorzien en ze kwamen bij een feestende ploeg binnen. Zuidhorn kwam eigenlijk niet meer in de problemen, want Heerenveense Boys was niet bij machte voor de tweede maal een serieuze achtervolging op touw te zetten. Het gevaar werd vooral door Zuidhorn gecreëerd. Kevin van der Kooi kreeg een prima kans op de 1-3 na een prachtige aanname van Peter Janse, die een behoorlijk indrukwekkende invalbeurt liet zien. De derde tegentreffer en de definitieve nekslag voor de thuisclub kwam er wel. In de 88e minuut wervelde Janse door de Heerenveense defensie. Geilenkirchen kon zijn schot wel stoppen, maar niet onschadelijk maken. Peter Schultinga, een andere invaller, profiteerde en het was het eerste doelpunt in de Tweede Klasse voor de man, die voor de winterstop lang door blessureleed werd getroffen, een mooie beloning.

Volgende week mag Heerenveense Boys op bezoek bij CVVO en zal Zuidhorn VEV’67 op bezoek krijgen. In de tweede periode leidt Zuidhorn met 18 uit 6 gevolgd door VEV’67 en Broekster Boys, beiden met 16 uit 6, maar wel met een beter doelsaldo. Een cruciaal duel kortom.

Opstellingen
Heerenveense Boys: Geilenkirchen; Bosma (67: Van der Zee) , Buist, Lewerissa (60: Bakker); van Tijen, De Jong, Bijma; Leemburg, Hornstra, Charafeddine.

Zuidhorn: Groothof; Kocken, Bloem, R. Spijkerman, De Boer ; J. Schultinga Kooistra, Brandts Buys (72: Schuiling), Van der Kooi, Jacobs(79: P. Schultinga), Steenbergen (72: Janse).

Kaarten
Geel: Lewerissa en Brandsma (beiden Heerenveense Boys).

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!