Sponsors

Zuidhorn-expresse winnend langs Surhuisterveen

Fean'58 1

0 - 3

Zuidhorn 1

Competitie

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

Datum

12 maart 2016 14:30

Scheidsrechter

Jager, M.W. de

Accommodatie

Onbekend

De overwinningentrein van vv Zuidhorn heeft een nieuwe halte succesvol gepasseerd. In Surhuisterveen werd de plaatselijke trots van ’t Fean’58 naar een duidelijke 3-0 nederlaag gespeeld. Het kwaliteitsarme duel bleef een uur 0-0, maar na de openingstreffer van Jos Schultinga was de wedstrijd al grotendeels gespeeld.

Jaap Jacobs voegde er nog twee doelpunten aan toe en Zuidhorn is de kop van 2I weer een stukje dichter genaderd. Van de laatste 11 competitiewedstrijden heeft Zuidhorn er nu 10 gewonnen en eentje gelijk gespeeld, een meer dan puike prestatie.

Zuidhorn miste in het tweede dorp van Achtkarspelen Bart Brandts Buys en de nog geblesseerde Kevin van der Kooi, allebei middenvelder van dienst. Trainer Yko de Boer van ’t Fean moest het stellen zonder de geschorste Fokko van der Veer en de geblesseerden Joost Nieuwenhuis en Erwin Tabak.

Na de wintermaanden heb je moeilijk bespeelbare, zeer moeilijk bespeelbare en enorm moeilijk bespeelbare natuurgrasvelden. Het veld van ’t Fean ’58 doet in de laatste categorie moeiteloos mee voor de medailles, wat heet, de gouden medaille lijkt vergeven. Het veld was zo enorm hobbelig, waardoor de bal over de grond naar een teamgenoot spelen een uitmuntende prestatie was, ook als het slechts tien meter betrof. Dribbelen met de bal was vrijwel onmogelijk, het kunstleren monster sprong zelfs bij verfijnde technici alle kanten op. Het parcours van de mooie voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix lijkt geschikter voor de edele voetbalsport dan het veld op sportpark ‘It Ketting’. 

Beide teams kozen al snel eieren voor hun geld en rosten noodgedwongen vrijwel elke bal naar voren. Lepe steekpassjes, opwindende soli en fraaie combinaties waren even schaars als de Big Five (olifant, neushoorn, luipaard,  buffel en leeuw) op de Noordpool. Zuidhorn begon het beste aan de wedstrijd en Peter Janse stoomde na drie minuten frank en vrij richting doelman Andre de Graaf, die sinds de winterstop Theo van der Meer uit het doel heeft verdrongen. De terreinomstandigheden deden zijn rush in schoonheid sterven. Na een voorzet van Wouter de Boer kwam Jan Peter Steenbergen in balbezit en hij dwong De Graaf tot een serieuze ingreep. Daarna gebeurde er lange tijd niets voor beide doelen.

De hoekschoppen van Jos Schultinga vielen deze middag vooral in negatieve zin op, maar één van die mislukte voorzetten leverde halverwege de eerste helft zowaar nog wat gevaar op. Steenbergen schoot net naast. Langzamerhand kwam de keihard werkende thuisclub beter in het spel en werd het de meest aanvallende ploeg. Er was een mistrap van Wouter de Boer voor nodig om de beste kans van de eerste helft te noteren, maar die was voor thuisclubspits Harm Vrij. De weer attent opererende doelman van Zuidhorn, Marcel Groothof, hield hem -met wat verbale steun van Laurens Bloem- in twee keer van scoren af. Na een ingooi van Daan Kocken schoot Schultinga nog een keer van ver net naast voordat de goed leidende arbiter De Jager uit Idskenhuizen de beide teams naar de thee blies.

Na de doelwisseling had Zuidhorn wat voordeel van de wind en aangezien het credo ‘diepte gaat voor breedte’ deze middag meer dan ooit opgeld deed kwamen de passes van Laurens Bloem en de uittrappen van Groothof wat gemakkelijker op de plaats van bestemming. De beide frontsoldaten van de bezoekers, Jaap Jacobs en Jan Peter Steenbergen,  kwamen allebei tot een hard schot, maar het doel werd twee keer ruim gemist. Na een uur spelen werd de status quo doorbroken. Via Jan Peter Steenbergen kwam een ingooi van De Boer bij Jaap Jacobs, die met een letterlijk en figuurlijk sterke actie Jos Schultinga in balbezit bracht. Met een bekeken schuiver brak Schultinga het duel open. Hij was ook al matchwinner bij het thuisduel van Zuidhorn tegen ’t Fean (1-0).De thuisclub gaf zich zeker nog niet gewonnen en Harm Vrij kreeg een aardige kans, maar zijn schot miste explosiviteit en Groothof redde eenvoudig. Jan Peter Steenbergen schoot net naast na een mooie voorzet van Jaap Jacobs en halverwege het tweede bedrijf zette Jordi Schuiling sterk door en bediende Jacobs, die het doel wat te gehaast zocht en slechts de reclameborden vond.

Beide ploegen sloegen aan het wisselen. Bij t’ Fean ruimde de 17-jarige debutant Danny van der Laan het veld en bij Zuidhorn kwam ook een soort debutant in het veld, de op het oude nest terug gekeerde Stefan de Walle. Tom Spijkerman was de andere invaller, later gevolgd door de van zijn blessure herstelde Jasper van der Woude. De invallers Spijkerman en De Walle speelden een voorname rol bij de 0-2. Via hen kwam de bal bij Jaap Jacobs, die koel, hard en zakelijk uithaalde, De Graaf was kansloos.

Trainer De Boer stuurde aanvoerder Willem van Kammen (hij werd verkozen tot man of the match…)  naar de spits, maar de hechte defensie van Zuidhorn gaf geen krimp en Ruben Kooistra ontfermde zich graag over de captain. De ruimte die nu ontstond zorgde ervoor dat Zuidhorn eindelijk een beetje kon laten zien waarom het bovenin meespeelt. Stefan de Walle bediende Tom Spijkerman. Hij strandde op doelman De Graaf, die ver zijn doel uitgekomen hands leek te maken, mar het spel ging verder en Jacobs werd ternauwernood van scoren afgehouden. ’t Fean kreeg in de 86e minuut nog een goede kans, toen John Noteboer uit een hoekschop van Vrij doelman Marcel Groothof aftroefde. De bal huppelde naast.

Zuidhorn werd nog driemaal gevaarlijk. Eerst koos De Walle voor een (mislukte) pass richting Jacobs, terwijl hij zelf een aardig vrij veld voor zich had. De weer energiek invallende Tom Spijkerman brak door, maar schoot net naast. Het slotakkoord was klassiek. Wouter de Boer kreeg de bal eindelijk lekker op de pantoffel en zijn fraaie voorzet werd zeer knap ingeschoten door Jaap Jacobs: 0-3. Zuidhorn verdiende de zege, de ploeg werkte vooral de tweede helft weer hard en had kwaliteit genoeg om de beslissing te forceren. ’t Fean likte zijn wonden en realiseerde zich dat het degradatiespook nog lang niet is verjaagd. De ruime zege van ONT werd in de bestuurskamer met ongeloof van commentaar voorzien. CVVO is de volgende opponent. 

Zuidhorn kwam dichter bij de kop door de remises van VEV’67 en Broekster Boys, dat tegen negen tegenstanders van Heerenveense Boys nog een gelijkmaker moest toestaan. Het team van trainer Kees Bouma blijft echter vierde. Met het puntentotaal van 41 uit 19 zou het in vrijwel elke klasse van district Noord bij de Top 2 staan. Volgende week is het een soort supersaturday in 2I met VEV’67-Broekster Boys en Zuidhorn-Zeerobben. Het is voor de 3e keer (!) in 2016 dat de koploper naar het Johan Smitpark komt.

Opstellingen
’t Fean ’58: De Graaf; Tabak, Visser, van Kammen, Veenstra, W. Vrij, Van der Laan ( 67: Hamstra), Noteboer, Van der Molen, H. Vrij, Dijkstra. 

Zuidhorn: Groothof; Kocken, Bloem, R. Spijkerman, De Boer; Schultinga ( 80: Van der Woude), Kooistra, Schuiling, Janse (70: T. Spijkerman) , Jacobs, Steenbergen (70: De Walle).

Kaarten
Geel: Jorn tabak en Corne Visser ( beiden ’t Fean’58)

Scheidsrechter: M. W. de Jager (Idskenhuizen) .


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!