Interview Jan Willem Burgler - Zuidhorn

Sponsors

Interview Jan Willem Burgler

Jan Blaauw in gesprek met: Jan Willem Burgler

Auteur en foto's: Jan Blaauw

 


Jan Willem Burgler (89)

Jan Willem Burgler is geboren in oktober 1923 aan de Achterweg 15 te Noordhorn. 
Zijn vader, Geert Burgler, begon in 1918 een vervoersbedrijf, met paard en wagen. In 1925 kwam de eerste vrachtauto. Jan Willem ging in Noordhorn naar de Nutskleuterschool, daarna naar de School met de Bijbel aan De Gast in Zuidhorn. Via de ULO en HBS (in Stad) belandde hij in de bezettingsjaren. Hij ging naar de MTS, werd gevrijwaard voor werk in Duitsland. Na mei ’45 kwamen Jan Willem en Melis in de zaak. Jan Willem trouwde in 1947. In 1957 overleed zijn vader en namen Jan Willem en Melis gezamenlijk de leiding van Burgler Transport op zich. Inmiddels is de leiding overgegaan op de zoons van Melis, de familie van Jan Willem is ‘uitgekocht’. In 2008 overleed Jan Willem zijn vrouw Hillechiena, een zwaar verlies, ze waren ruim 60 jaar getrouwd. Jan Willem woont in Leek, rijdt nog auto, houdt zich knap staande.  Maar voetballen? Alleen als kijksport, op TV…

Jan Willem Burgler (Leek), vroeger jarenlang mede-eigenaar van het familiebedrijf Burgler Transport Noordhorn, zei het al over de telefoon: “We kunnen wel even met elkaar praten op de zaak!” ‘De zaak’ is voor hem nog steeds het bedrijf dat nu is gevestigd aan de Industrieweg 2,  dichtbij het Van Starkenborghkanaal en de spoorbrug.  Nog steeds komt hij daar graag, ook al heeft zijn tak van de familie geen directe bemoeienis meer met de florerende onderneming die gespecialiseerd is in het vervoer van voedingsmiddelen per tankauto.

Waar gaan we het over hebben? Over voetbal?” We hebben een praathoekje gekregen in de kantoorruimte, we trappen af: “Ja, ik heb gespeeld bij C.S.Z., de Christelijke Sportclub Zuidhorn, opgericht door meester Hijszeler. Die was zelf lid van “Oranje Nassau” (‘oet Stad’), ook een christelijke club,  en hij kwam met de  idee: “Jongens, we willen een voetbalclub oprichten!” Wie daar allemaal bij waren? O, jongens als Kees en Jo de Haan, Hendrik Dijkstra, Fokkinga, Harm Dijkstra ook…. Ja, die is jong overleden, een ongeluk… Harm was monteur. Er sprong een ring van een wiel af, een droevig geval… O, boer Jan Boer deed ook mee, met jongens die daar werkten. Jan Boer had een afwijkende arm, daar was ie mee geboren, maar hij was een knappe voetballer!” 

Jan Willem Burgler is nog steeds enthousiast, zijn ogen glimmen. “Ja, ik mocht graag aan sport doen. We speelden ook op het veld bij de Oude Weg, als je indraaide tussen Leujes en de winkel waar Arends later inzat, aan de Langestraat. Bij uitwedstrijden gingen we met de auto van Sietse Drenth, zaten we in de bak van de auto, kap erover…. Jannie Drenth, de zoon van Sietse, ging wel eens mee als chauffeur. Als we een voetballer te weinig hadden, zeiden we tegen Jannie: “Jannie jong, wie binnen nait genog, kinst doe mit ons mitdoun? Nou, Jannie was een goede voetballer, die speelde zelf bij de zondag…

Waar we allemaal speelden? In Loppersum, Godlinze, Holwierde, veel in het noorden… Ook in Assen… Kees de Haan onder de lat, Jopie de Haan rechtsback…. Henk Groeneveld ook in de achterhoede, hij werd later dominee… Als we een uitwedstrijd hadden, zeiden we onderweg wel eens tegen Henk: “Kriegen we nog n lesje van die, Henk?”

Jan Willem Burgler was een linkspoot, stond altijd linksbuiten. Met de linkerhand schrijven op school? “Nee, dat mocht niet, kregen we een tik met een liniaaltje, boven op de hand….”  Wie er nog meer voetbalden bij C.S.Z.? Taeke Kazemier was er ook bij, en Douwe Geertsema, Derk Jan van der Sluis…. Trainen? Daar herinnert Jan Willem zich niet veel van. “Het ging om de gezelligheid!” Hij was wel eens “narrig” op zijn vader. Dan moest er bijvoorbeeld een vracht stro worden weggebracht, dat ging voor. “Dan konden we  niet voetballen….”

Beide Burglerbroers voetbalden bij C.S.Z. Melis als midvoor, Jan Willem als linksbuiten. Wanneer ze bij de club kwamen? Waarschijnlijk toen ze al tot de oudere jeugd behoorden, 16, 17 jaar…. Wat het tenue betreft, daarvan herinnert Jan Willem Burgler zich niets. Hij vindt het ook jammer dat er geen foto’s beschikbaar zijn. Ja, hij heeft wel schoolfoto’s van vroeger, maar die zijn bij een dochter in het midden van het land, anders kon hij de voetballers zo aanwijzen… Volgens Jan Willem was de sfeer altijd prima, heel gemoedelijk. Van blessures herinnert hij zich niets. En de verstandhoudingen waren goed, geen geruzie. Kwam hij wel eens met blauwe plekken thuis? Nee…. Ze gebruikten ook al scheenbeschermers in die jaren, en de voetbalschoenen hadden toen metalen neuzen en noppen met spijkers….  Waar ze die voetbalschoenen kochten? Burgler weet dat niet zo precies… Speciaalzaken waren er toen nog niet. “Misschien haalden we ze wel bij schoenmaker Hes…” Wanneer hij is gestopt? Nou, in 1947 is hij getrouwd en toen was het al gauw met het voetballen afgelopen. ” Mijn vrouw wilde me ook wel eens thuis zien!” Bij Melis ging het net zo…. Jan Willem benadrukt nog eens dat pa Burgler het allemaal goed vond, “mor t waark gaait veur!”

Hoe wisten jullie nou wanneer jullie moesten voetballen en tegen wie? Tja…. Wanneer het mededelingenkastje is gekomen in Noordhorn, weet hij niet meer. “Er zat wel eentje aan de muur bij bakker Van der Sluis….” Later verhuisde het kastje naar de zijkant van het postkantoortje van Geertsema, bij Paluno. Nu is die berichtgeving al jaren buiten gebruik…. Jan Willem veert nog eens op. Hij vertelt over Jan van de Berg uit Noordhorn, “die was gereformeerd en die mocht van zijn ouders eigenlijk niet voetballen. In de opstelling stond dan altijd ‘N.N.’ en dan wist Van de Berg dat hij mee moest…”

Kwam er wel eens iets in de krant? Daar herinnert Burgler zich niets van, “t was voor de aardigheid!”  En scheidsrechters? Nou, hij weet nog wel dat Harm Wonderman scheidsrechter was…. Burgler reed in die jaren veel met stro of met suikerbietenkoppen. Stro werd bijvoorbeeld vervoerd van de Noordoostpolder naar de fabrieken in Groningen. Suikerbietenkoppen gingen vaak naar Friesland, werden verwerkt tot veevoer. De oude Geert Burgler was de handelsman, “dat was zijn liefste werk”. Het rijden liet hij aan anderen over, zoals zijn beide zoons Jan Willem en Melis. Heel vroeger was het paard-en-wagenwerk, maar in 1925 kwam de eerste vrachtauto, een Chevrolet. Die werd uit de haven van Antwerpen gehaald. Jan Schuitema in Noordhorn maakte de cabine en de laadbak! Er was ook veevervoer naar de markt in Groningen…. 

Terug naar het voetballen…. Kijkt hij naar sport op TV? “Jaaaa! Aaltied! Elke zundag om zeuven uur Studio Sport! (Dat vindt mien vrouw vast ook wel goed…) Nee, t is niet best hè met FC Groningen??!!” (JB)

OPROEP:  Zijn er mensen die foto’s hebben uit de tijd van C.S.Z.????? Met voetballers als Jan Willem en Melis Burgler, Hendrik Dijkstra e.a.??? Reacties naar: JanBlaauw@hetnet.nl of per telefoon: 0594 503095!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!