Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

Zuidhorn 1 – ’t Fean’58 1

28 november 2021 11:30

In mogelijk de laatste wedstrijd van 2021 moest Zuidhorn het opnemen tegen ’t Fean. De Friese club die het verrassend goed doet in de 2e klasse.

Trainer Minno van de Werff zet zijn jonge ploeg op scherp en dat werd na de aftrap direct duidelijk. ’t Fean gaf vol gas en gaf de Zuidhorn maar weinig ruimte om het favoriete aanvalsspel te spelen. Pontjodikromo begon met dezelfde elf als waar hij een week eerder in Hardegarijp ook mee startte. Na wat halve kansen voor Buursema en Zwarteveen had in de tiende minuut Zuidhorn op voorsprong moeten komen. Het was Zwarteveen die na een één twee met Ruben Kooistra zich knap ontdeed van twee verdedigers en oog in oog met de keeper kwam. Maar hij faalde en de keeper kon de bal tot corner verwerken. Even later kreeg Albert Villalta van Cruiming de bal en kon langs de linkerflank opstomen echter zijn voorzet bereikte Schultinga niet omdat de rechtsback van ’t Fean Albert Villalta verbaal op het verkeerde been zette.  Dezelfde Albert Villalta was betrokken bij een mooie aanval over rechts die werd ingeleid door Schultinga. Hij gaf een steekbal op Zwarteveen maar zijn schot kon over de achterlijn worden gekopt. Zo kreeg de mannen in het groen-wit de nodige kansen om de score te openen en ’t Fean kwam nauwelijks in de 16 van Iddo Kooistra. Dit was mede de verdienste van het geconcentreerd spelende centrale duo de Koe Kooistra die samen met Cruiming en Ruben Kooistra de aanvalsdrift van ’t Fean in de kiem smoorde.  De uitstekend leidende Ben Volders maakte in de 35e minuut zijn enige foutje door Zwarteveen na een ongelukkige actie geel te geven. In de vrije trap die volgde halverwege de helft van Zuidhorn leverde geen gevaar op en werd door Jacobs omgezet in de snelle counter voor Zuidhorn. Zijn bal bereikte Buursema die de bal goed afgeschermde en vervolgens speelde op de opkomende Albert Villalta. Hij bereikte de achterlijn maar zijn voorzet werd geblokt en tot corner verwerkt. In de 42e minuut was het een schot van Schultinga die de keeper maar ternauwernood kon keren echter er was niemand om de bal in de rebound alsnog over de doellijn te schieten. De eerste helft werd afgesloten met een kans voor Cruiming na een één twee met Albert Villalta maar zijn schot miste precisie.  Na de hervatting waarbij Stad in het veld was gekomen voor Buursema was er direct een kans voor Zwarteveen die na een knappe actie flink kon uithalen maar zijn schot werd gekraakt. In de 55e minuut kreeg Schultinga na een snelle omschakeling de bal van Ruben Kooistra en hij vrij baan had maar eenmaal in de 16 kreeg hij de bal niet bij een medespeler. In de 60e minuut moest Ruben Kooistra geblesseerd het veld verlaten en in zijn plaats kwam Schuiling die even later een corner weggaf. De corner leidde tot een klutsbal voor de goal waarbij ’t Fean zijn scherpte liet zien, net iets eerder bij de bal was; keeper Kooistra was kansloos, 0-1. De verrassende voorsprong vergrote de enorme drive van het Friese team waardoor Zuidhorn nog minder ruimte kreeg dan het had. Een paar minuten later was keeper Kooistra die met een knappe safe zijn ploeg voor de 0-2 behoede. Toch kon hij een verdere achterstand niet voorkomen. In de 66e  minuut was er een knappe aanval over links waarmee ’t Fean liet zien waarom ze boven aan de ranglijst staan. Een voorzet werd na een mooie kapbeweging en met een fraaie trap onhoudbaar de touwen in gejaagd, 0-2.  Trainer Pontjo wisselde in de 70e minuut Gideon Kooistra voor v.d. Steege en Scholtens kwam voor Schultinga en ging met drie verdedigers spelen en Cruiming de aanval ging versterken. Dit leidde echter niet tot de ommekeer. Daarvoor was de wil om te winnen van het collectief uit Surhuisterveen te groot. In de 90e minuut werd het nog 0-3 en liet ’t Fean zien de terechte koploper te zijn in de 2e klasse.