Een mooie afsluiting van het seizoen voor Zuidhorn

5 juni 2022 15:45

Gisteren stond de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma en wel tegen de streekgenoot Marum. De wedstrijd was tevens de afscheidswedstrijd van trainer Bob Pontjodikromo waardoor hij en zijn mannen gebrand waren op een mooie afsluiting. Genoeg ingrediƫnten voor een mooi middagje voetbal op het sportpark van de vv Zuidhorn. Dit was ook de gedachte bij velen die de club een warm hart toedragen want het was gezellig druk rondom de grasmat die er perfect bij lag deze middag.

Strak om halfdrie floot scheidsrechter Rozema uit Leens de wedstrijd tot leven. Het werd direct duidelijk dat beide ploegen gingen voor een overwinning. Marum om goed de nacompetitie in te gaan en Zuidhorn om het publiek en zichzelf een mooie afsluiting van het seizoen te bezorgen. Daardoor was het een open wedstrijd en aantrekkelijk om naar te kijken. In de derde minuut was het al raak. Na een mooi aanval opgezet door Schultinga die de bal speelde op Buursema die vervolgens zijn aanvoerder zocht waarna Jacobs de bal perfect klaarlegde voor Zwarteveen die vanaf de 5 meter de 1-0 kon maken. Nog geen minuut later moest keeper Kooistra zich flink strekken om de gelijkmaker te voorkomen. Die kwam onverwacht een paar minuten later, Schultinga was Ottema even uit het oog verloren waardoor hij ongehinderd de zestien binnen kon gaan. In een poging de spits van de bal af te helpen maakte Schultinga een overtreding. Rozema kon niet anders dan de bal op de stip leggen en tot overmaat van ramp blesseerde Schultinga zichzelf en kon de wedstrijd niet vervolgen. De penalty was onhoudbaar en 1-1 stond er na 7 minuten op het scorebord. De gelijkmaker had geen invloed op het spel van de groen-witten want met Koek voor Schultinga bleef het de aanval zoeken. Dit leidde tot een groot aantal kansen op de verdiende voorsprong, de eerste was voor de Koe die uit een korte corner de bal van Villalta kreeg maar zijn kopbal kon met meer geluk dan wijsheid door de keper verwerkt worden tot corner. Daarna was er een lange bal van de Koe op Jacobs die de bal op een presenteerbladje gaf aan Zwarteveen maar vraag niet hoe het kan, hij schoot vol op de keeper en in plaats van 2-1 was een corner wat er overbleef van de mooie aanval. Even later was er weer een geweldige aanval, een één twee tussen Buursema en Jacobs leidde uiteindelijk tot een voorzet op Villalta die in plaats van een hoek te kiezen de bal recht op de keeper schoot. Nadat Stad vier man zijn hielen had laten zien werden door de vijfde man zijn hielen gelicht. Een vrije bal op 20 meter recht voor de goal. Zwarteveen ging traditiegetrouw achter de bal staan en zijn schot met een fantastische curve sprong uiteen van de lat op de paal.  Het kansenfestival werd afgesloten door dezelfde Zwarteveen die na een mooie aanval, die begon bij Cruiming, in het doelgebied werd aangespeeld en vanaf de doellijn niet tot scoren kwam. Met nog een minuut of tien voor de theepauze herpakte Marum zich enigszins en wist het via de lange bal Boezerooy te bereiken die uit de rug sprintte van Cruiming.  Maar vanaf de achterlijn waren zijn voorzetten eenvoudig te keren door v.d. Steege of de Koe. De corner die volgende zorgden niet voor gevaar want ze werden keer op keer onschadelijk gemaakt door Buursema. Ook over links probeerde Marum het Zuidhorn gevaarlijk te maken maar Koek zorgde er keer op keer voor dat Ottema zijn reputatie niet waar kon maken. Vlak voor de rust had Zuidhorn de kans om de verhoudingen in de wedstrijd in de score tot uitdrukking te brengen maar Buursema schoot nog een keer voorlangs en Villalta wist van 1,5 meter de bal over de goal in plaats van erin te krijgen.  Na de theepauze ging Zuidhorn door waar het gebleven was. Na drie minuten was er een kans voor Jacobs maar zijn schoot rolde net voorbij de verkeerde kant van de paal. Een foutje van v.d. Steege leidde tot een kans voor Marum maar mede door de inzet van zijn mede verdedigers lukte het de mannen van trainer Bekering niet om de kans te verzilveren. Even laten wederom een slippertje van v.d. Steege maar twee knappe reddingen van keeper Kooistra voorkwamen de onterechte voorsprong voor Marum. Na deze ‘waarschuwingen’ bleef de rest van de wedstrijd het slot op de deur. In de 56e minuut was het Cruiming die al slalommend vanaf de middellijn tot aan de 16 kon komen, daar de bal speelde op Villalta die vervolgens Zwarteveen in stelling bracht maar hij kon niet tot een schot komen.  In de 70e minuut was het wel raak, en hoe. Stad speelde zichzelf knap vrij aan de rechterkant van het veld en trok naar binnen en vanaf rand zestien speelde hij de bal op Buursema die na een kap en draaibeweging de bal vol met links onhoudbaar schoot, 2-1.  Inmiddels was Scholtens binnen de lijnen gekomen voor v.d. Steege. Nadat Stad alleen te stoppen was door een overtreding was het Zwarteveen die vanaf de rechterkant van het veld de bal op maat op het hoofd van de Koe schoot maar zijn kopbal kwam terecht op het dak van het doel. Jammer want hiermee had hij zijn afscheid, hij speelt volgend seizoen voor Harkemase Boys, nog wat extra kleur kunnen geven. In de 80e minuut was het Jacobs die een voorzet van Koek net niet genoeg vaart kon meegeven waardoor de keeper de bal kon stoppen. Marum probeerde het wel om langszij te komen door met vierman voorop te gaan voetballen maar keeper Kooistra liet zich die middag niet verrassen. Het werd nog even spannend toen een speler van Marum in aanraking kwam met Kooistra maar na een uitgebreide blessurebehandeling kon hij de wedstrijd uitspelen. Slagter kwam in het veld voor Jacobs met nog 5 minuten op de klok maar Rozema trok er flink wat minuten bij. Maar wat Marum ook nog probeerde in deze laatste minuten het lukte niet om toch nog een punt mee te nemen naar Marum. Na 98 minuten was het einde seizoen 2021-2022 met een verdiende overwinning op Marum. Een mooie wedstrijd voor het massaal opgekomen publiek en een mooi afscheid van trainer Pontjodikromo.