Zuidhorn wint, maar kan nacompetitie niet meer ontlopen

20 mei 2018 10:45

Zuidhorn heeft zaterdag met 4-3 van Nieuwleusen gewonnen, maar de zege kan niet voorkomen dat Zuidhorn extra wedstrijden moet spelen wil het degradatie naar de Derde Klasse ontlopen.

In het thuisduel tegen de club uit de buurt van Zwolle kwam Zuidhorn tot drie keer toe op achterstand, maar uiteindelijk wist het in de slotminuten voor het eerst een dikverdiende voorsprong te pakken en die bleek drie punten waard.  En dat zegt toch iets over de mentale kracht van deze ploeg in een moeizaam verlopend seizoen, met veel blessures en teleurstellingen. Robin van der Steege was de opvallendste man met een eigen doelpunt en twee benutte penalty’s. Laurens Bloem maakte in de slotfase een enigszins verrassende rentree. Scheidsrechter Jantinus Meints uit Grootegast nam afscheid van de arbitrage en werd door Roelf Folkertsma namens de KNVB onderscheiden.

Sensationele beginfase

Nadat de scheidsrechter tussen een erehaag van 22 spelers het veld mocht betreden en pupil Darenzo ondanks de afwezigheid van opa Willem (ongeval) koeltjes raak schoot ontbrandde de wedstrijd onmiddellijk. Nieuwleusen had  spitsspeler Lars Gruben voor het eerst na zijn beenbreuk van 1,5 jaar geleden in de basis staan. Bij Zuidhorn  ontbrak de geblesseerde Jaap Jacobs, net zoals de 3 duels geschorste Bart Brandts Buys. Nieuwleusen speelt met een piepjong maar talentvol verdedigingscentrum, maar beide jongemannen hadden in de beginfase weinig grip op de beweeglijke thuisclub. Na een pass van Wouter de Boer en een combinatie met Jordi Schuiling kreeg Jan Peter Steenbergen een prima kans. Zijn inzet werd op fantastische wijze gepareerd door doelman Tim Hoogenkamp, die uitgroeide tot de grote uitblinker bij de ploeg uit Overijssel. Deze Hoogenkamp was in het begin van het seizoen nog reservedoelman.

Nadat Marcel Groothof een schot van Reinier Meijerink stopte werd Zuidhorn een strafschop onthouden. Daan Kocken stuurde Tom Spijkerman op pad en die werd naar de grond getrokken door de 16–jarige Roy Bollemaat, Meints was nu nog coulant voor de bezoekers. Na 7 minuten scoorde Nieuwleusen onverwacht. Sake Malenstein  bracht de bal voor de goal en Reinier Meijerink kwam uit de rug van Kocken en scoorde beheerst zijn 8e van het seizoen. Zuidhorn zocht onmiddellijk weer de aanval en combineerde bij vlagen heel aardig. Na 14 minuten had dat de gelijkmaker op moeten leveren. De Boer vond met een fraaie trap Jordi Schuiling, maar opnieuw redde Hoogenkamp op geweldige wijze. Je zou ook kunnen zeggen dat Schuiling wat meer overtuiging in zijn doelpoging had kunnen leggen. Na 19 minuten werd het wel gelijk. Wouter de Boer knalde eerst op de vuisten van Hoogenkamp. De corner die volgde werd in tweede instantie door Tom Spijkerman – die een uitstekende wedstrijd afleverde – voor het doel gebracht en Jan Peter Steenbergen kopte met enig fortuin de 1-1 binnen.

Zuidhorn zeer gevaarlijk

Zuidhorn bleef veel beter en ook zeer gevaarlijk. Na een pass van Steenbergen knalde De Boer weer op goal, maar Hoogenkamp gaf geen krimp. Dat deed hij ook niet bij een kopbal van Thijs Zwarteveen (voorzet Tom Spijkerman). Na 28 minuten moest trainer David Leeuw al wisselen. Sake Malenstein raakte geblesseerd en Marc Hoogenkamp kwam voor hem in het team. Dat gebeurde na een korte periode van warmlopen en dat kwam Marc mogelijk duur te staan. Na 1 minuut voetballen en een verloren sprintduel met Tom Spijkerman moest hij met een hamstringblessure al weer naar de kant. Het was nota bene zijn debuut in het 1e team.  ‘Foutloos gespeeld’, merkte een supporter van de thuisclub cynisch op. Troostend bedoeld uiteraard.

Nauwelijks was Nieuwleusen van alle wisselingen bekomen of Tom Spijkerman glipte langs zijn derde directe tegenstander. De voorzet kwam bij de volkomen vrijstaande Thijs Zwarteveen , die vanaf 5 meter een teleurstellend rollertje produceerde. Aan de andere kant werd een duwtje van Kocken bestraft en aanvoerder Mark de Weerd nam de vrije trap. Niemand van de Zuidhorn–defensie liep met de kleine Tom Vasse mee en die tikte de bal achter de kansloze Groothof : 1-2. Slechts een minuut kon Nieuwleusen van die voorsprong genieten. Na voorbereidend werk van De Boer en Tom Spijkerman knalde Ruben Kooistra verwoestend raak van een meter of twintig: 2-2. Zou deze wedstrijd het Rijksmuseum zijn geweest, dan zou deze treffer niet ‘de Nachtwacht’ zijn geweest, maar toch ongetwijfeld een topwerk, zoiets als ‘Het melkmeisje’ van Johannes Vermeer. Vier minuten later wees Meints – prima leidend overigens – opnieuw naar de middenstip voor een doelpunt. Ruben Brinkman bracht een vrije schop na een overtreding van De Boer voor het doel en Robin van der Steege verlengde de bal – onbedoeld uiteraard – tot achter zijn eigen keeper: 2-3. Daarmee was het kansenfestival voor de pauze nog niet voorbij. Een kopstoot van Jan Peter Steenbergen werd van de lijn gehaald door een verdediger. In de slotminuut ontving Zwarteveen een gele kaart, de enige van de wedstrijd.

Zuidhorn ook tweede bedrijf bovenliggend
Stefan Van Veen (17), die vrijdag met schoolvoetbal nog 9 wedstrijdjes van 15 minuten had gespeeld, was in de pauze vervangen en daarmee was Leeuw al door zijn wissels heen. Zwarteveen schoot na 49 minuten voetballen net naast en een minuut later kreeg Zuidhorn een strafschop. Wouter de Boer schoot de bal binnen het zestienmetergebied tegen de hand van Ruben van Dijk en Meints wees nu wel naar de stip. Robin van der Steege revancheerde zich voor zijn eigen treffer met een keurige penalty: 3-3. Zuidhorn bleef aandringen, aan een remise had de ploeg van trainer Kees Bouma immers niets. Na een vrije trap van De Boer kopte Daan Kocken net over. Even later werd hij vervangen door Jos Schultinga. Nadat Zuidhorn bijna een tweede eigen treffer had gemaakt knalde De Boer een vrije schop op de vuisten van Hoogenkamp. Kevin van der Kooi maakte na enkele maanden zijn rentree. Dat ging niet onopgemerkt voorbij en Van der Kooi toonde aan het mooie voetbalspel nog niet verleerd te zijn. Doelpunten bleven echter lange tijd uit. Van der Kooi testte tweemaal de niet geringe kwaliteiten van Hoogenkamp en na de mooiste aanval van de wedstrijd schoot Kevin van dichtbij op de keeper. Het fraaie voorbereidende werk kwam van onder meer Ruben Kooistra en Steenbergen.

Laurens Bloem komt onverwacht binnen de lijnen
In de 81e minuut kwam aanvoerder Laurens Bloem voor het eerst in 2018 voor Zuidhorn in actie. Zelfs zijn medespelers waren (blij) verrast. Vrijwel tegelijkertijd brak de zon voor het eerst op de gehele dag door in Zuidhorn, maar dat zal vast toeval geweest zijn. Na een hakje van Steenbergen kreeg Schultinga een kans, maar scoren lukte hem niet. Toen zo ongeveer de blessuretijd aanbrak kwam de zo verdiende overwinning er toch nog voor de weer keihard werkende thuisclub. Thijs Zwarteveen werd op een ongevaarlijke plek neergelegd door Mark de Weerd en Meints kon niets anders dan weer naar de stip wijzen. Niemand van de gasten protesteerde. Bloem liet dit karweitje – als jarenlange specialist – met genoegen over aan zijn opvolger en Robin van der Steege maakte dit vertrouwen opnieuw waar: 4-3.

Daarmee kwam deze spectaculaire wedstrijd ten einde. Daarna volgde het  eerbetoon voor de vertrekkende Jantinus Meints.

Nacompetitie
Zuidhorn kan zich na de afsluitende wedstrijd tegen Drenthina richten op de nacompetitie. Blijft Zuidhorn 13e dan treft het (thuis) de laagst geklasseerde periodekampioen uit 3D (nu LTC), stijgt het nog ten koste van Groen Geel (dat op bezoek moet bij Pelikaan S) dan wordt het de laagste geklasseerde periodekampioen uit 3C. Nu is dat The  Knickerbockers, maar er kan nog wel wat veranderen.

Zuidhorn: Groothof; Kocken (58: Schultinga), Van der Steege, R. Spijkerman (81: Bloem), De Boer, T. Spijkerman, Smit, Zwarteveen, Schuiling (67: van der Kooi), Steenbergen

Nieuwleusen: T. Hoogenkamp; Van Veen (46: Beentjes), Bollemaat, Brinkman, Malenstein (28: M. Hoogenkamp, 30: Evenboer), Van der Weerd, Van Dijk, Meijerink, Gruben, Vasse

Geel: Zwarteveen (Zuidhorn)

Arbiter: Meints (Grootegast)