Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

Zuidhorn verspeelt winst na 3-1 voorsprong tegen Glimmen

9 december 2018 13:15

Als aan het eind van het seizoen zal blijken dat Zuidhorn twee punten tekort komt, zullen spelers, trainer en begeleiders nog weleens terug denken aan zaterdag 8 december. In de 69e minuut stond Zuidhorn met 3-1 voor tegen Glimmen en creƫerde het een paar uitstekende mogelijkheden om de wedstrijd definitief te beslissen.

Dat gebeurde niet. Glimmen scoorde tegen en maakte in de 89e minuut de 3-3. Zuidhorn had twee keer een strafschop kunnen, misschien wel moeten,  krijgen van arbiter Muitjens uit Akkrum, maar dat gebeurde niet. Twee keer ook eindigde een kansrijke aanval op de paal. Een zure middag voor het team van trainer Kees Bouma. Het woordje ‘als’ klonk weer veelvuldig na afloop.

Tam begin van Zuidhorn

Toen de rust aanbrak leidde Zuidhorn met 2-1 en daar had het niets over te klagen. Glimmen, zonder de geblesseerde Max Blauw en Wieb Mulder, begon sterk, zette veel druk  en schroomde bovendien niet met forse ingrepen de jonge tegenstander te intimideren. Glimmen startte met één speler onder de 25 jaar, Zuidhorn  met 8 voetballers van 24 jaar of jonger. Al na 1 minuut kreeg Rick Oosterhof, die wonderwel zonder gele kaart het duel beëindigde, een goede kans, maar alleen voor Marcel Groothof deed hij het niet goed. Even later kwam Jim van Weerden in scoringspositie, maar Ruben Kooistra redde de dreigende situatie. Spits Tim Oosterhof bleek een serieus hoofdpijndossier voor Zuidhorn deze middag. Pas na 17 minuten werd de thuisclub voor het eerst gevaarlijk. Thijs Zwarteveens kopbal – na een voorzet van Tom Spijkerman en een mooie opening van Gideon Kooistra – ontbeerde echter kracht. Zwarteveen bleef aandacht vragen, even later schoot hij na een pass van Ruben Kooistra van 20 meter net naast. Wouter de Boer mocht op een kansrijke plek een vrije trap nemen, maar de man met veel vuur in zijn linkerbeen, liet slechts een slap rollertje op doelman Peter Kroezenga afkomen.

Halverwege de eerste helft nam Glimmen de leiding. Het leek alsof Aart Sikkema onreglementair werd tegen gehouden, maar Muitjens liet doorgaan en Patrick Gorter schoot hard raak: 0-1. Jim van Weerden brak door, maar Groothof hield hem attent van scoren af en aan de andere kant schoot De Boer net over na een goede pass van Martijn Smit. Diezelfde Smit had in de 37e minuut een strafschop verdiend, maar Muitjens floot niet. ‘Honderd procent penalty’, oordeelde zelfs Glimmen-trainer Patrick Beek (op zoek naar een nieuwe club)  grijnzend na afloop.

Prachtige goal van Jordi Schuiling

Een minuut later werd het wel gelijk. Via Stefan Smit en Jaap Jacobs kwam de bal bij Jordi Schuiling en met wat fortuin door de harde wind eindigde deze aanval in de bovenhoek achter Kroezenga: 1-1. Een paar minuten daarna nam Zuidhorn de leiding. Wouter de Boer mocht een hoekschop nemen. Na een combinatie met Aart Sikkema kopte Stefan Smit op doel en via wat verdedigers van Glimmen kwam de bal voor de voeten van Tom Spijkerman, die attent raak schoot: 2-1. Nooit eerder scoorde ‘Spieker’, vaak geblesseerd geweest, 2 x in één seizoen voor de hoofdmacht van Zuidhorn.

Zuidhorn neemt de touwtjes in handen

Na de rust was Zuidhorn aanvankelijk een stuk sterker dan de gasten uit het villadorp van de bijna voormalige gemeente Haren. Na een voorzet van Sikkema schoot Schuiling net over de lat en even later nam Jordi Schuiling een voorzet van De Boer in één keer uit de lucht op de pantoffel, de bal verdween net naast. In de 57e minuut leek de wedstrijd beslist in Zuidhorns voordeel. De ploeg dwong een foute pass af van Niels Oosterhof en Jaap Jacobs snelde met de bal richting Kroezenga. Zijn schot was de keeper te machtig: 3-1. Een minuut later soleerde Thijs Zwarteveen door de verdediging van Glimmen, maar zijn inzet eindigde op de paal. Nadat aanvoerder Groothof een kans van Patrick Gorter verijdelde had Zuidhorn opnieuw een penalty kunnen krijgen. De charge op Tom Spijkerman bleef echter onbestraft. Aart Sikkema dwong – kort voor hij werd vervangen door Jan Peter Steenbergen – een goede redding af en Patrick Beek bracht verse krachten. Glimmen nam meer risico en in de 70e minuut werd dat beloond. Na een lange aanval kopte Max Blauw de aansluitingstreffer van dichtbij binnen: 3-2.

Kopkracht Glimmen wordt Zuidhorn fataal

Rond de 75e minuut was Zuidhorn tweemaal heel dicht bij een nieuwe marge van twee goals. Eerst schoot Jaap Jacobs na een pass van Jordi Schuiling op de paal naast de kansloze keeper en ook de rebound van Steenbergen kwam niet in het doel. Een minuutje later slaagde Jacobs er niet in de ver uit zijn doel gekomen Kroezenga te verschalken met een lobje.  Twee keer werd een doelpunt van Glimmen wegens buitenspel afgekeurd. De wedstrijd leek drie punten voor Zuidhorn op te leveren. De tussenstand bij Loppersum tegen SC Stadspark (87e minuut nog 2-2) bracht de naar een feestje in zalencentrum Balk hunkerende supportersschare in euforie, Zuidhorn als koploper naar de laatste wedstrijdronde van 2018 toe? Helaas, in het mooie voetbalspel kan veel snel veranderen. Joris Jurma schoot Loppersum opnieuw naar winst en in de 89e minuut bracht Van Dongen de bal van achteruit nog een keer voor het doel van Zuidhorn. Marcel Groothof aarzelde tussen wel of niet komen en de sluwe en sterke spits Tim Oosterhof, grootfabrikant van doelpunten, maakte zijn 371e (!) competitiegoal voor Glimmen. Hij kopte raak.

Zuidhorn probeerde het nog wel, maar tot meer dan een poging van Zwarteveen kwam de ploeg niet.  Tot overmaat van ramp bleek invaller Robin van der Steege een botje in zijn hand te hebben gebroken. Pechvogel Van der Steege leek net weer fit genoeg om voor een basisplaats te strijden.

Groen Geel in laatste ronde van 2018

Het voelde als een nederlaag, deze zo onnodige remise. Het altijd vrolijke sinterklaasfeest van de selectie van Zuidhorn was er overigens nauwelijks minder gezellig onder. Volgende week staat een bijzonder interessante competitieronde op het programma. Nummer 4 Be Quick Groningen ontvangt de koploper SC Loppersum en de nummers drie en twee, Groen Geel en Zuidhorn, bestrijden elkaar op Corpus den Hoorn.

Opstellingen:

Zuidhorn: Zuidhorn: Groothof; S. Smit, G. Kooistra R. Kooistra, De Boer; M. Smit, T. Spijkerman (76: Van der Steege), Schuiling (89: Schultinga), Zwarteveen, Jacobs, Sikkema (64: Steenbergen)

Glimmen: Kroezenga, Voorraad, T. Blauw, N. Oosterhof (Thieme 65: van Dongen), R. Oosterhof, de Boer, Bertram(81:Zuidland)., R. Oosterhof, T. Oosterhof, Gorter, Van Weerden (65: Mulder)

Scheidrechter: Muitjens (Akkrum) – geen kaarten