vv Zuidhorn en S.C. Stiens in evenwicht

3 november 2019 17:45

Na twee verliespartijen moesten de jongens van trainer Pontjodikromo naar Stiens. Op de heenreis was het op de grens van Groningen en Friesland een spijker die de lucht uit de rechter achterband liet lopen. Tijdens de wedstrijd was het af en toe het fluitje van de scheidsrechter dat de lucht uit de wedstrijd liet lopen.

Door het eerste voorval begon de wedstrijd twintig minuten later, op het kunstgras van de plaatselijke S.C.. Het hoofdveld was door de overvloedige regenval onbespeelbaar verklaard. Vanaf de eerste minuut was het een open wedstrijd en lieten beide ploegen hun aanvallende intenties zien. Door de blessure van Jordi Schuiling was de opstelling van de groenwitten op één plek gewijzigd en zo mocht Maycon Kuiper dit keer vanaf de aftrap meedoen.

Al na twee minuten liet Jaap Jacobs het net bollen, maar scheidsrechter Kraan was beter dan Ali Ben Nasser op 22 juni 1986 en keurde het doelpunt af. Nog geen acht minuten later gaf Thijs Zwarteveen een pass op de opgekomen Wouter de Boer. Zijn schot ging echter over de ballenvanger. In de twaalfde minuut gaf Maycon Kuiper de bal mee aan Jaap Jacobs, maar die kreeg onvoldoende controle over het speeltuig, waardoor keeper Van Schepen eenvoudig een doelpunt kon voorkomen. Daarna volgde na een inworp van Brian Tefi een voorzet van Wouter de Boer, die net voor het hoofd van Jaap Jacobs uit de lucht werd geplukt door de doelman. De wedstrijd kwam wat meer in evenwicht zonder echte kansen voor een van de beide ploegen.

Het laatste kwartier van de eerste helft kreeg Zuidhorn de kans om te scoren. Na een fout van het centrale duo kon Jos Schultinga de bal oppikken, maar zijn puntertje rolde net langs de verkeerde kant van de paal. Kort daarna volgde een mooie aanval. Een omhaal van Jaap Jacobs ging een meter over de lat na een voorzet van Brian Tefi, die de bal aangespeeld kreeg van Thijs Zwarteveen. Even later was het Jos Schultinga die zich knap ontdeed van een aantal tegenstanders, maar de voorzet op zijn aanvoerder miste precisie. Toen hij in een volgende aanval de bal wel wist te bemachtigen na een pass van Brian Tefi, was zijn schot niet krachtig genoeg om de keeper te verrassen.

De doelverdediger kon een aantal keren een doelpunt voorkomen door de bal weg te stompen. In de omschakeling die volgde werd Stiens gevaarlijk, maar door een goede Zuidhorner organisatie leidde dat niet tot doelpunten. Ook een vrije trap van twintig meter, gegeven na een overtreding van Ronnie Spijkerman, werd door Huub Klijnsma over de ballenvanger geschoten. Sowieso was het niet de middag van de goede vrije trappen. Het zal de straffe wind zijn geweest.

Een schwalbe zorgde voor de nodige opwinding op de bank van de zwarthemden. Scheidsrechter Kraan stond er echter bovenop en hield de lucht in zijn fluit. Even later floot hij wel voor de 1-0. Via een ingooi kwam de bal terecht in het 16-meter gebied, Jaap Jacobs maakte een overstapje zodat zijn verdediger de bal kon uitverdedigen, maar het schot kwam onfortuinlijk voor de voeten terecht van Sander Kars, die in de kluts de bal over de doellijn kreeg. Een tegenslag vlak voor rust, ook voor de vele supporters van vv Zuidhorn, die dit keer in een bus de grens waren overgestoken.

Na de thee werd duidelijk dat Zuidhorn door deze tegenslag niet uit het veld geslagen was. Een corner werd afgeslagen door Stiens, Jos Schultinga pikte de bal op en ging een een-twee aan met Maycon Kuiper, maar de voorzet van laatstgenoemde werd door Jaap Jacobs net naast gekopt. Niet lang daarna werd Jaap Jacobs gevloerd in het strafschopgebied..., maar er komt geen lucht uit de fluit. De opwinding is groot bij de spelers, de staf en bij de supporters van Zuidhorn. Achteraf gaf de scheidsrechter toe dat hij had moeten fluiten. Dat siert de arbiter uit Winschoten, maar gedane zaken nemen geen keer zo blijkt ook deze middag weer.

Ondanks het overwicht van Zuidhorn lukte het niet om te scoren. Trainer Pontjo bracht verse aanvallende impulsen in: Kevin van der Kooi kwam voor Maycon Kuiper en Ruben Kooistra werd vervangen door Ruben Buursema, de lange spits die lang geblesseerd is geweest.

In de 70e minuut speelde Jaap Jacobs zich vrij, maar zijn schot gaat naast. Enkele minuten later gaat een schot van diezelfde Jacobs over de lat. Door de wissels was Stefan Smit centraal gaan spelen en had Brian Tefi zijn positie op rechts ingenomen. S.C. Stiens probeerde het spel te vertragen en als daarvoor een prijs zou worden gegeven zou die naar Almer Heitkamp gaan. De beste aanvaller van Stiens ging veelvuldig met veel misbaar naar de grond, al ontregelde dit het spel van Zuidhorn niet. De ploeg bleef het beste van het spel houden.

In minuut 75 bleek het inbrengen van Ruben Buursema een gouden greep. Een vrije trap van Wouter de Boer werd door de boomlange spits ingekopt: 1-1. Nog geen drie minuten later ging een corner van Thijs Zwarteveen over alles en iedereen heen en het was Buursema, die de bal binnentikte met een uitschuifbeen als dat van Nwankwo Kanu: 1-2.

Met een inzet als die van Wout Weghorst wilde hij ook zijn derde maken. Nadat hij na een ingooi de bal doorkopte op Jos Schultinga, die met een zijkantje de bal een meter langs de paal zag verdwijnen, werd Buursema in een aanval opgevangen door de centrale verdediger van Stiens. Hierbij kneusde hij enkele ribben en moest het veld verlaten. Tom Spijkerman kwam in zijn plaats. De mannen van Rene Dijkstra schakelden in een hogere versnelling om de gelijkmaker te forceren. Keeper Lars Striesenou wist zich echter te onderscheiden met twee geweldige reddingen.

In de 90ste minuut werd de bal het strafschopgebied van Zuidhorn ingepompt. In een poging de aanvaller van de bal te houden werd er een overtreding gemaakt. Scheidsrechter Kraan wilde fluiten voor een penalty maar dat duurde even, want hij wachtte eerst of de kans zou leiden tot een doelpunt. Een juiste beslissing van de scheidsrechter, die Stefan de Vries vervolgens alsnog de kans gaf om zijn ploeg langszij te brengen. Die faalde niet van de 11 meter en zorgde voor de 2-2.

Beide ploegen gingen in de blessuretijd voor de winst. Een schot dat vol in de kruising uiteenspatte had Stiens de overwinning kunnen brengen. Kort daarna had Jaap Jacobs de kans om de bal achter keeper Van Schepen te koppen, maar zijn belangrijkste wapen was niet goed gekalibreerd en de bal ging een meter naast. De laatste kans van de middag was voor Kevin van der Kooi. Hij kreeg de bal in het vijf-meter gebied, kon vrij inschieten maar zijn schot ging net naast. Daarna floot Kraan voor het laatst die middag.

Na afloop konden de beide trainers leven met de uitslag, echter als je de smaak van de winst geproefd hebt, is het lastig genieten van één punt.