Neerzetten van de muur - Zuidhorn

Sponsors

Neerzetten van de muur

Er is al vele malen gesproken en gesuggereerd over de vrije trap in verdedigend opzicht, maar eigenlijk weet niemand er goed raad mee. We zien op dit moment diverse vrije trappen vanaf meer dan 30 meter er net zo makkelijk invliegen als of het niks is. Ook bij gerenommeerde keepers in de eredivisie. Hoe kan je dit probleem proberen op te lossen?

Optie 1 
Een gat in de muur laten, zodat je als keeper de bal ziet vertrekken en ziet komen.

Meestal is dit niet de oplossing. Je moet dan namelijk twee spelers hebben, die niet bang zijn en ook blijven staan, waarmee je goede afspraken moet maken, want als er maar één speler is die zich hieraan niet houdt, dan heb je een probleem.

Ter informatie: vrije trappen specialist Pierre van Hooydonk liet in interviews over de vrije trap regelmatig doorschemeren dat het niet neerzetten van de muur door de verdediging misschien voor een keer wel een oplossing zou kunnen zijn, maar dat de aanvallende partij als reactie daarop ook gewoon weer een muur kon opstellen. En wat doe je dan als keeper...

Optie 2
Een klein muurtje met maximaal 5 spelers als het kort bij de 16 meterlijn is.

Is de vrije trap verder weg, dan wordt het er steeds één minder, waarbij altijd de korte hoek word afgedekt. De keeper moet wel altijd de bal zien vertrekken. Vraag maar eens aan vrije trappen specialisten, hoe moeilijk het is om een vrije trap van af 20 meter of meer er in te schieten als er geen muur staat. Want wanneer er geen muur staat, hebben ze geen punt om zich te ori?nteren en is het voor een keeper die de bal ziet vertrekken een stuk makkelijker om zich goed op te stellen t.o.v. de bal. Daardoor heb je als keeper veel meer kans om de bal te pareren. En als er dan toch nog een bal stijf in de kruising vliegt, dan is die voor de buitenwacht onhoudbaar.

Veelal zie je veel keepers een muur neerzetten van zes soms zeven spelers (1 uitloper op de bal). Daarbij heeft hijzelf heel weinig zicht op de bal, gevolg: de keeper neemt veelal een verkeerde positie in. Als hij de bal dan over de muur heen ziet komen, is hij vaak te laat met zijn reactie.

Kort samengevat de drie tips waar de keeper op moet letten bij een vrije trap tegen.
- zo weinig mogelijk spelers in de muur
- de korte hoek goed laten afdekken
- zorgen dat je de bal ziet vertrekken

Als er dan toch wordt gescoord, dan kan je als keeper jezelf weinig verwijten en is de vrije trapnemer een echte specialist.Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!