Zuidhorn kan goede reeks geen vervolg geven

26 maart 2017 16:00

Zuidhorn trad op deze eerste stralende lentedag op sportpark De Planeet aan tegen Klazienaveen. In de voorgaande vier wedstrijden werden acht punten verzameld en de ploeg stond dan ook met vertrouwen aan de aftrap.

In de opstelling een wijziging ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen Bedum. Bart Brandts Buys keerde terug in de basis. Thijs Zwarteveen nam plaats op de bank. Klazienaveen schoot uit de startblokken en werd binnen vijf minuten al gevaarlijk. Een snelle uitbraak op links leidde tot een eerste kans, Marcel Groothof kon het schot onschadelijk maken.

In de achtste minuut van de wedstrijd ontving Nick van der Sleen de bal op de rand van het zestienmetergebied. Zijn schot in de linkerhoek liet Groothof kansloos: 1-0. Amper vijf minuten later was het weer Klazienaveen dat gevaarlijk werd in de omschakeling. Een lange trap van doelman Verhaar werd met de hak verlengd en zonder aarzelen op het doel van Groothof afgevuurd. De sluitpost van Zuidhorn toonde zijn klasse door met een katachtige reflex de bal uit het doel te werken.

Na een kwartier spelen noteerde Zuidhorn haar eerste schot op doel. JP Steenbergen gaf de bal voor, de kopbal van Jaap Jacobs miste kracht en de kans ging verloren. In het vervolg van de eerste helft had Zuidhorn het lastig tegen de Drentenaren, die in de voorhoede beschikken over een aantal zeer gevaarlijke spelers. Zo bleek ook in de 22e minuut, het was wederom Van der Sleen die met een prachtige volley het net vond: 2-0.

Zuidhorn probeerde het wel in de hierop volgende minuten, maar veel uitgespeelde kansen leverde dit niet op. Jaap Jacobs schoot voorlangs na een listig balletje over de verdediging van JP Steenbergen. Aan de overkant van het veld was Van der Sleen dicht bij een onvervalste hattrick, zijn schot ging echter voorlangs.

Het laatste wapenfeit voor rust kwam op naam van spits Jacobs, zijn harde kopbal uit een vrije bal van Laurens Bloem werd knap gepakt door doelman Verhaar. Ook in de tweede helft zou de doelman van Klazienaveen een ware plaaggeest blijken voor de ploeg uit Zuidhorn. Met een terechte 2-0 stand zochten beide teams de kleedkamer op voor de rust. Ruben Kooistra bleef in de kleedkamer achter, hij werd vervangen door Thijs Zwarteveen.

In de tweede helft liet Zuidhorn zien dat het niet van plan was met lege handen huiswaarts te keren. Met aanvallend voetbal werd Klazienaveen achteruit gedrukt. De kansen volgden elkaar in rap tempo op en de aansluitingstreffer hing dan ook in de lucht. Vooral uit de vele hoekschoppen die de uitploeg mocht nemen onstonden grote kansen.

Na een uur spelen ontving Wouter de Boer, na alweer een corner, een afvallende bal op de rand van de zestien. Zijn kiezelharde schot ging via de vingertoppen van Verhaar tegen de deklat. In de rebound kwam Bart Brandts Buys hard in op zijn tegenstander en sloeg de vlam even in de pan in het doelgebied van Klazienaveen. Na wat duw- en trekwerk kon de wedstrijd hervat worden. Behoudens een gele kaart voor de middenvelder van Zuidhorn hield de leidsman de kaarten op zak.

Vijf minuten later legde Thijs Zwarteveen de bal terug op Jos Schultinga, die goed opendraaide en het van afstand probeerde. Zijn geplaatste schot ging rakelings naast. Diezelfde Schultinga was even later op snelheid onderweg naar het vijandige doel. In het strafschopgebied werd hij in de rug gelopen door zijn directe tegenstander. Scheidsrechter Jansen bewoog de fluit richting zijn mond, maar waar een ieder met een groen-wit hart dacht aan een strafschop, bleef het fluitsignaal uiteindelijk uit.

Een spaarzame uitbraak van Klazienaveen in de tweede helft leidde na 70 minuten spelen bijna tot de beslissing in de wedstrijd. Het schot ging voorlangs en Zuidhorn mocht blijven hopen op een resultaat. In de slotfase bleef Zuidhorn aanvallen en dit leidde nog tot een aantal mogelijkheden. De kansen kenden echter allemaal dezelfde uitkomst, namelijk een redding van de uitstekend keepende Verhaar. Zelfs op de vrije trappen van Laurens Bloem had de doelman telkens een passend antwoord. Wat Zuidhorn ook probeerde vandaag, het mocht niet baten, de bal wilde er niet in. In blessuretijd was Klazienaveen nog dicht bij een derde treffer, dit bleef Zuidhorn gelukkig bespaard.

Scheidsrechter Jansen blies na 93 minuten spelen voor het laatst deze middag en Zuidhorn stapte na vijf wedstrijden weer eens zonder punten het veld af. Klazienaveen was drie punten en drie gele kaarten rijker. Ondanks de nederlaag kan er, op basis van een goede tweede helft, met vertrouwen worden uitgekeken naar volgende week. Dan nemen de groenhemden het in het eigen Johan Smit Park op tegen Noordscheschut.