Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

Beter Zuidhorn verliest schlemielig van Klazienaveen

11 maart 2018 17:00

Zuidhorn heeft met 2-1 verloren van Klazienaveen. Voor rust creëerde Zuidhorn kans op kans tegen een weifelend Klazienaveen. Al die kansen leverden niks op, de bal werd tot drie keer van de doellijn getrapt door een verdediger en zelfs een penalty van Jordy Schuiling (die later met een ernstige blessure uitviel) in de 44e minuut leverde niets op. Na rust vielen er wel treffers te noteren, Klazienaveen maakte er twee en was blij en zeer gelukkig met de niet geheel terechte winst.

Bij Klazienaveen ontbrak de centrale verdediger Groote, terwijl bij Zuidhorn de geblesseerden Laurens Bloem en Kevin van der Kooi, de geschorste Bart Brandts Buys en de maar nauwelijks van de griep herstelde Jos Schultinga toekeken. Martijn Smit - speler van onder 19 - debuteerde in de basisopstelling in de competitie. Hij toonde aan prima mee te kunnen. Voor het eerst sinds drie maanden speelden de mannen uit het Groninger dorp weer eens op natuurgras. Van onwennigheid was niets te merken. Zuidhorn begon geweldig op het moeilijk bespeelbare veld. Toen er 12 minuten gespeeld waren, was Zuidhorn 5 keer dichtbij een doelpunt. Eerst probeerde Jaap Jacobs van dichtbij met een hakje een voorzet van Wouter de Boer tot doelpunt te promoveren. Een minuut later veroverde Jordi Schuiling de bal op 16 meter van het doel van de betrouwbaar keepende Joep Verhaar, maar Jacobs kon de bal net niet onder controle krijgen. Even later bediende de weer uitstekend voetballende Thijs Zwarteveen Tom Spijkerman (voor het eerst dit seizoen in de basisopstelling), maar zijn harde knal eindigde op de vuisten van Verhaar. De hoekschop die volgde leverde dreiging van Daan Kocken en Jacobs op, maar ook nu kwam de Drentse doelman als winnaar uit het strijdgewoel. Na 12 minuten leidde een nieuwe hoekschop van Wouter de Boer tot onrust in het Klazienavener doelgebied. Jacobs won weer in de lucht, maar Schuiling kon de bal net niet genoeg verlengen.

Het eerste dreigende moment van de mannen van trainer Casper Goedkoop viel precies halverwege de 1e helft te bewonderen, maar Patrick Bloemberg kopte een meter of vier naast de veste van Marcel Groothof, die zich voornamelijk bezighield met oprapen van te diep gespeelde ballen van de thuisclub. Even later kwam er weer zo’n te harde pass en Groothof kwam zijn doel uit om de bal weg te trappen. Die sprong op de hobbelige mat over zijn voet heen, maar Daan Kocken was paraat en snel genoeg om het gevaar af te wenden.

Na 25 minuten brak Jordi Schuiling op rechts door en legde de bal panklaar voor de schietgrage onderdanen van Jacobs. Doelman Verhaar was al uit positie gespeeld, maar de op de doellijn staande Mart Hoff kreeg de bal tegen zich aan geschoten en voorkwam een achterstand. Er veranderde niets aan het spelbeeld. Klazienveen kwam niet aan een fatsoenlijke aanval toe en Zuidhorn profiteerde van de kwaliteiten en de omstandigheden. Na een half uur bezorgde Schuiling na een nieuwe knappe actie de bal bij Thijs Zwarteveen, maar ook nu eindigde het schot op een been van een verdediger in het vijfmetergebeid van de thuisclub. Toen de rust bijna aanstaande was kwam het moment waar nog lang over nagepraat en gedacht kon worden. Tom Spijkerman veroverde jagend de bal op Yorin Habing en Thijs Zwarteveen slalomde langs doelman Verhaar om de bal in het lege doel te schuiven. In een uiterste poging een tegengoal te voorkomen haalde Verhaar Zwarteveen onderuit. Scheidsrechter Martin Baar floot voor een penalty, maar de doelman kwam er met geel genadig af. Weinigen begrepen die coulante houding van de jonge scheidsrechter. De strafschop van Jordi Schuiling (specialist Bloem stond aan de zijlijn) mislukte volkomen, waardoor Verhaar het rollertje zo op kon rapen. De tot dan sterk spelende Schuiling keek beteuterd als een net ontslagen barman van een parenclub. In de daarop volgende pauze kon hij zijn falen overdenken en probeerden zijn teamgenoten hem weer wat moed in te praten.

Had Marcel Groothof in de eerste 45 minuten geen enkele doelpoging binnen de palen onschadelijk hoeven te maken, na een minuutje de andere kant op voetbalen, kon hij de bal uit zijn doel halen. Mart Hoff legde de bal diagonaal achter de defensie van Zuidhorn en Daan Kocken was de tot dan onzichtbare Thyrann Lambers uit het oog verloren. De linkerspits stond vogeltje vrij, maar - dat moet gezegd - hij rondde het fraai af: 1-0. Zuidhorn was begrijpelijkerwijze even van slag en een nieuwe voorzet van Hoff leidde wederom tot gevaar.

Jordi Schuiling zette na 51 minuten met hulp van Martijn Smit een knappe aanval op en kwam alleen voor Verhaar. Zijn schot eindigde weer op de knuisten van de keeper. Na dik een uur kreeg ook Klazienaveen een strafschop. De beslissing van Baar was aan discussie onderhevig. Wouter de Boer gleed de bal weg, maar toen zijn tegenstander vervolgens onderuitging, besloot de arbiter tot de zware straf. Yorin Habing bleef na de lange discussie rustig en joeg de 2-0 in het nylon. Deze treffer kwam hard aan bij de Groningers en het leed op deze zwarte zaterdag werd nog heviger. Jordi Schuiling verstapte zich en moest met een ogenschijnlijk zware enkelblessure naar de kant. Jan Peter Steenbergen kwam hem vervangen. Klazienaveen rook dat het de wedstrijd voortijdig kon beslissen. Na een snelle counter knalde Jasper Woelders op de lat. Zuidhorn was toch niet gebroken en zorgde na 71 minuten met de 1-2 ervoor dat de spanning terugkwam. Het doelpunt viel uit een knappe aanval. Robin van der Steege met Ronnie Spijkerman een sterk centrum vormend - bediende Jaap Jacobs, die Tom Spijkerman de kans bood, die hij niet voorbij liet gaan. Het was het eerste doelpunt in de hoofdmacht van Tom Spijkerman sinds het seizoen 2012 -2013, toen Zuidhorn nog anoniem in de 5e klasse speelde.

Even later bediende Steenbergen Jaap Jacobs, maar zijn knappe kopbal werd gered door Verhaar. Met Peter Janse en Jos Schultinga bracht trainer Kees Bouma nog wat extra aanvallende kracht in het team. Na een mooie aanval bediende Zwarteveen Jan Peter Steenbergen, die zijn schot in een aardige positie gesmoord zag worden. In de 84e minuut testte Peter Janse met een venijnig schot nog eens de kwaliteiten van Verhaar, die meer dan ruim voldoende bleken te zijn. Hij grabbelde de bal uit de hoek. Na een hoekschop van Wouter de Boer (die door de gele kaart bij de strafschop volgende week geschorst is) kopte Jaap Jacobs net naast en in de 88e minuut kwam de weer keihard werkende Ruben Kooistra in schietpositie, maar ook zijn uithaal leverde niet de verdiende gelijkmaker op.

Zuidhorn speelt volgende week tegen FC Meppel, een ongekend belangrijk duel. De mannen uit Meppel zijn sinds het ontslag van hun duo oefenmeesters bezig aan een opmars en versloegen zaterdag Gramsbergen. FC Meppel verloor voor het laatst op 9 december en bleef daarna 5 wedstrijden zonder nederlaag.

Na de wedstrijd maakte de 35-jarige aanvoerder Laurens Bloem bekend dat hij na dit seizoen stopt met voetballen en daarmee komt een einde aan prachtige carrière: Zuidhorn, Grijpskerk, Oranje-Nassau en opnieuw Zuidhorn, waar hij de opmars geheel meemaakte. Zuidhorn zal hem missen. Ook Peter Janse (33), die een vergelijkbare mooie loopbaan achter zich heeft, stopt na dit seizoen met zijn grote liefde, de voetbalsport.

Opstellingen:
FC Klazienaveen: Verhaar, Hoff, Bauerhuit, Habing, Gerdes, Kroezen, Tom Lambers (80: Wilts), Bloemberg, Van der Sleen, Woelders (80: Hoorn), Thyrann Lambers (87: Kuhl).

Zuidhorn: Groothof, Kocken, R. Kooistra, Van der Steege, R. Spijkerman, De Boer, Smit (78: Janse), Zwarteveen, T. Spijkerman (78: Schultinga), Schuiling (64: Steenbergen), Jacobs.

Geel: Zwarteveen en De Boer (Zuidhorn), Verhaar en Lambers (Klazienaveen).

Arbiter: M. Baar (Groningen).