Scheidsrechter

Volders, B

Accommodatie

Onbekend

Zuidhorn heeft in Opeinde met 3-2 van ONT gewonnen. Het was een terechte zege na een spannende wedstrijd, waarin Zuidhorn het grote overwicht voor rust niet in doelpunten kon uitdrukken. In de spectaculaire slotfase had ONT ook op 3-3 kunnen komen. Zuidhorn is door deze victorie naar de 6e plaats gestegen en deelt in de tweede periode de leiding met VEV’67.

Het waren de eerste punten van Zuidhorn op vreemd terrein deze voetbaljaargang. Het aantal doelpunten in uitwedstrijden werd in één klap met drie vermenigvuldigd. Ondanks de twee tegentreffers is Marcel Groothof nog de minst gepasseerde doelman van 2I.

ONT mist al geruime tijd veel spelers. Vandaag moesten Hielke Knippels, Dion Smits, Gerard Douwsma en Freek Veenstra missen, terwijl het grote 16- jarige talent Dennis Bakker bezig is met het doorkomen van een schorsing van 8 duels. De sterke spits Teake van der Hoek was hersteld van zijn blessures, maar begon door een trainingsachterstand op de bank. Bij Zuidhorn keerde Peter Janse na 5 weken terug in de selectie, hersteld van zijn blessure. Jasper van der Woude bleef uit voorzorg op de bank.

Voor rust was het een eenzijdig spelbeeld. Zuidhorn had veelal de bal en mocht naar hartenlust aanvallen, terwijl ONT zich massaal terug trok op eigen helft en via counters probeerde gevaarlijk te worden. Dat lukte al snel, want na een gevaarlijk schot van Otto Kooi namen de Opeinders in de 9e minuut de leiding. Stefan Roffel kaatste met Hendrik Mulder,  die zoveel ruimte kreeg als een koe in hectare weiland en alleen voor Groothof bleef Mulder koel: 1-0.

Een slecht moment van Zuidhorn, want de deze keer in het zwart gestoken thuisclub werd nauwelijks iets in de weg gelegd. Na ruim een kwartier claimde ONT een strafschop, omdat Bart Brandts Buys de bal tegen zijn arm kreeg geschoten. De goed leidende arbiter Volders vond de zwaarste sanctie niet op zijn plaats.

Het duurde tot de 25e minuut voor het goede voetbal van de bezoekers ook kansen opleverde. Laurens Bloem bediende Jaap Jacobs na een vrije trap, maar het schot van de spits werd op het nippertje geblokt. Twee minuten knalde Jacobs op de vuisten van doelman Rory Bruinja en weer kort daarop een fraaie voorzet van Wouter de Boer richting Jacobs, die zijn kopbal gestopt zag. Een mooie actie van Jos Schultinga bracht de bal bij Kevin van der Kooi, die ten koste van een hoekschop van scoren werd afgehouden. Een treffer leek een kwestie van tijd, maar ONT hield in het eerste bedrijf stand.

Zelf kamen de gastheren ook weer eens dreigend voor het doel van Groothof, maar Egbert Hulsinga schoot in de 37e minuut naast en vlak voor de pauze hard over. Daar tussendoor nog twee gevaarlijke momenten van Zuidhorn. Na een mooie aanval over veel schijven schoot Jos Schultinga over en in de 43e minuut bediende Ronnie Spijkerman met een prachtige pass Jaap Jacobs, die hard voorlangs kegelde.

ONT -vorig seizoen kampioen in 3A- ging opgelucht thee drinken en Zuidhorn kon gaan na denken over een speelwijze de hechte defensie te slopen. Dat lukte -onder het ontstoken kunstlicht- al behoorlijk snel. Eerst kopte Jacobs over na een voorzet van De Boer, maar in de 53e minuut was het raak. Na een overtreding op Kevin van der Kooi mocht Laurens Bloem een vrije trap nemen en de captain deponeerde de bal op de kopgrage  krullen van Daan Kocken en via de vingertoppen van keeper Bruinja werd het 1-1. Ook ONT werd gevaarlijk na een vrije trap, maar Jaap Jan van Leeuwen schoot over.

In de 58e minuut nam Zuidhorn de leiding. Na een overtreding op Schultinga kon Wouter de Boer er met de bal vandoor en zijn voorzet werd knap binnen getikt door Jaap Jacobs: 1-2. Zuidhorn was nauwelijks gestopt met feestvieren of het stond al weer gelijk. Na een voorzet van Gerrit Jan Kooistra schoot Hendrik Mulder zijn tweede van de middag binnen: 2-2. Een knappe pass van Ruben Kooistra bereikte Jaap Jacobs die de bal aflegde in plaats van zelf te schieten.

Halverwege de tweede helft werd Jos Schultinga binnen het zestienmetergebied neergelegd, maar ook nu wees Volders niet naar de stip. De protesterende Schultinga kreeg een gele kaart, waardoor hij de bekerwedstrijd tegen Oranje Nassau moet toekijken. Een mooi schot van Jan Peter Steenbergen werd fraai gepakt door Bruinja.

De wedstrijd was meer in evenwicht dan voor de pauze. Beide trainers wisselden om te winnen. Bij ONT kwam Teake van der Hoek  voor spits Otto Kooi en het leek erop alsof de topscorer van vorig seizoen zeven weken in trainingskamp was geweest in plaats van zeven weken geblesseerd. Hij bracht elan en strijdlust  in zijn ploeg. Bij Zuidhorn bracht trainer Kees Bouma een extra aanvaller. Peter  Janse kwam voor Ruben Kooistra.

Het duurde tot de 88e minuut eer de kans op een winnaar sterk toenam en het was de ploeg die daar qua spel het meeste recht op had. Opnieuw stond Wouter de Boer aan de basis met een knappe voorzet en Kevin van der Kooi smaakte het genoegen  met zijn eerste competitiedoelpunt meteen matchwinner te worden.

Wie dacht dat  de wedstrijd op het matige kunstgras beslist was, kwam bedrogen uit. ONT zette aan, stuurde kopsterke verdedigers naar voren en Zuidhorn kon de aanvalsdrang onvoldoende beteugelen. Oebele Twijnstra dwong Groothof tot een uiterste krachtsinspanning middels een kopbal, maar de geroutineerde doelman moest een rebound toestaan aan invaller Jasper van der Veen. Zijn kans was groot, zeg maar, nauwelijks te missen. Hij deed het toch en schoot naast.

In de blessuretijd kreeg ONT via de koppende Twijnstra nog een aardige mogelijkheid, terwijl Kevin van der Kooi en Jaap Jacobs counterend niet de wedstrijd konden beslissen.  Na 95 minuten vond Volders dat de extra speeltijd er ook op zat en konden de groenhemden en hun vele meegereisde supporters juichen.

Opstellingen
ONT: Bruinja; Smedinga, Twijnstra, Tuinstra, Gerrit Jan Kooistra; Venema (83: Jasper van der Veen), Mulder, Roffel; Van Leeuwen, Kooi (79: Van der Hoek), Hulsinga (86: Gosse Jorrit Kooistra).

Zuidhorn: Groothof; Kocken, Bloem, Spijkerman, De Boer, Schultinga, Brandts Buys, Ruben Kooistra (80: Janse), Van der Kooi, Steenbergen, Jacobs.

Kaarten
Geel: Schultinga (Zuidhorn) , Gosse Jorrit Kooistra en Jasper van der Veen (ONT).