Zuidhorn is niet minder dan Klazienaveen, maar verliest wel met 2-3

5 november 2017 11:45

Zuidhorn heeft in de beste wedstrijd van het seizoen met 2-3 van medekoploper FC Klazienaveen verloren. De thuisclub kwam twee keer op voorsprong, beide keren was Jordi Schuiling de maker, maar de Drenten gingen er met de winst vandoor.

De magie van Zuidhorn op eigen veld lijkt even uitgewerkt, maar de hard werkende thuisclub had absoluut meer verdiend in de onderhoudende en spannende partij voetbal.

FC Klazienaveen kon niet beschikken over Patrick Bloemberg,  één van de smaakmakers van vorig seizoen bij Klazienaveen toen vv Klazienaveen  nog niet gefuseerd was met Zwartemeer. Bloemberg ontbreekt al een tijdje na een ongelukkige val in het uitgaansleven. Ook centrumverdediger Habing ontbrak door een blessure, opgelopen op het voetbalveld. Bij Zuidhorn moest Kevin van der Kooi opnieuw geblesseerd aan de kant blijven, terwijl Thijs Zwarteveen de marathon van New York verkoos boven de strijd tegen de lijstaanvoerder.

Snelle voorsprong Zuidhorn
Zuidhorn was de eerste helft de bovenliggende partij en de goede bedoelingen werden al in de 1
e minuut kenbaar gemaakt. Na een voorzet van Wouter de Boer schoot Jan Peter Steenbergen naast de veste van Joep Verhaar. Kort daarna was Robin van der Steege dichtbij de openingstreffer. Via het been van een verdediger van Klazienaveen ging de open kans naast. Het knappe voorbereidende werk was van Jordi Schuiling en Jan Peter Steenbergen. Klazienaveen zocht de aanval vaak via de opkomende backs, maar verder dan schoten ruim over en ver naast kwamen de in zwarte shirts gehulde mannen van trainer Goedkoop niet. Na 16 minuten nam Zuidhorn een verdiende voorsprong. Jaap Jacobs verlengde een pass van captain Laurens Bloem op subtiele wijze. Jordi Schuiling was  goed doorgelopen en bleef uitermate koel, toen hij alleen voor Verhaar verscheen: 1-0.

Buitenspel?
Beide ploegen gaven elkaar weinig ruimte en ook omdat het veld nogal wat van de technische vermogens van de 22 acteurs vroeg waren oogstrelende combinaties vanaf het middenveld schaars. Na een dik half uur onderbrak de zeer actieve Jos Schultinga een poging tot opbouwen van de bezoekers, maar Schuiling zocht het doel op de verkeerde plaats. Na een ingooi van Daan Kocken zag Schultinga zijn inzet gestopt en na een vrije trap van Laurens Bloem werd een rake inzet van Jan Peter Steenbergen afgekeurd. Scheidsrechter Jager had al gefloten voor een vrije trap voor Zuidhorn, die wederom door Bloem werd genomen, maar slechts een hoekschop  opleverde. Uit die corner creëerde Klazienaveen – met een zichtbaar ontevreden Goedkoop aan de zijlijn – de enige kans van de 1
e helft. Het betekende wel meteen de 1-1, hetgeen misschien aantoont waarom Klazienaveen bovenaan staat. De assistent van Zuidhorn vlagde voor buitenspel en dat leek terecht, echter de man die erover gaat – Robert Jager - liet doorgaan en toen stond Robin van der Steege eerst aan de verkeerde kant en toen tegen twee aanvallers. Zijn teamgenoten bleven overigens appellerend staan. Thyrann Lambers stiftte de bal , die hij ontving van Woelders, bekwaam over Marcel Groothof in het net. Een bittere pil voor de met veel overtuiging spelende thuisclub.

Schuiling opnieuw trefzeker
Het eerste gevaar na de pauze kwam weer van Zuidhorn. Bloem bediende Wouter de Boer, die met zijn mindere rechterbeen nipt voorlangs schoot. Aan de andere kant stompte Marcel Groothof een gevaarlijke vrije trap van Harrie Gerdes net op tijd voor de neuzen van de  snelle spitsen van Klazienaveen weg. De volgende fraaie aanval kwam weer van het team van trainer Kees Bouma, wiens contractverlenging voor een vierde jaar Zuidhorn afgelopen week naar buiten werd gebracht. Wouter de Boer zwiepte de bal knap voor de goal, Jaap Jacobs won zijn zoveelste kopduel en keeper Verhaar kon de bal wel tegen, maar niet vasthouden. Bart Brandts Buys was ter plekke, maar prikte de bal uit een moeilijke hoek net naast. In de 52
e minuut kwam Zuidhorn opnieuw op voorsprong. Ruben Kooistra veroverde de bal na een duel met Jasper Woelders en bediende keurig Jaap Jacobs, die wederom op knappe wijze de bal doortikte naar Jordi Schuiling. Schuiling bekroonde zijn prima wedstrijd – hij voorkwam een dominante rol van aanvoerder Stan Kroezen – met wederom een keurige treffer: 2-1.

Onnodige gelijkmaker
Klazienaveen wilde wel, maar kwam lange tijd tot niet veel meer dan wat dreiging.  Echte kansen konden de bezoekers nauwelijks creëren. Halverwege de tweede helft moest Zuidhorn gedwongen wisselen. Robin van der Steege viel uit met een knieblessure, die hem waarschijnlijk wel een tijdje aan de kant houdt. Gideon Kooistra kwam voor hem in de ploeg op het middenveld, een vreemde positie voor Gideon, die nauwelijks in het veld stond toen zijn broer Ruben zijn zo ongeveer enige fout van het duel maakte. Hij kopte de bal in de voeten van Melroy Hemme, die van dichtbij voor 2-2 zorgde. Sneu voor het met veel energie spelende Zuidhorn, dat opnieuw kon beginnen. Dat deed het met verve. Jos Schultinga was er dichtbij en ook een kopbal van Schuiling was dreigend. De daarop volgende hoekschop van Jos Schultinga leek door een andere invaller, Aart Sikkema, tot doelpunt te worden gepromoveerd, maar op het moment suprême werd Sikkema in de rug geduwd. Jager zag er geen strafschop in. In de 80
e minuut was Zuidhorn heel dichtbij bij een derde voorsprong. Schuiling bediende Jaap Jacobs, die na sterk doorzetten de bal hard richting tweede paal knalde. Schuiling kwam anderhalve dikke teen tekort en de bal verdween voorlangs.

Eindelijk werd Klazienaveen ook weer eens gevaarlijk en invaller Tom Lambers schoot hard, maar net naast. In de 82e minuut kwamen de mannen uit Klazienaveen toch – net zoals de afgelopen vijf weken – weer aan de winst. Een klassieke Klazienaveen – aanval eindigde via een gelukje (Woelders legde de bal onbedoeld met de hak klaar) bij Stan Kroeze. De aanvoerder kon eindelijk eens zijn harde schot tonen. De bal eindigde op de lat en vervolgens schoot Nick van der Sleen via de voet van Laurens Bloem raak: 2-3. Vier kansen, drie treffers, een ongekend doeltreffend Klazienaveen stond weer aan de leiding.

Sneue afloop voor Zuidhorn
Zuidhorn gaf niet op en mede door verschillende blessurebehandelingen restte er nog heel wat speeltijd. Klazienaveen trok zich terug voor het eigen doel en verdedigde met man en macht de niet meer verwachte voorsprong. In de 88
e minuut werd Jaap Jacobs op de rand van het strafschopgebied vastgehouden en arbiter Jager floot terecht voor een vrije trap. Bloem liet het over aan Jos Schultinga, wiens inzet strandde op de knokkels van Verhaar. Even later bediende Daan Kocken zijn maatje Jacobs, die hard uithaalde, maar Verhaar redde uitstekend. In blessuretijd slingerde Bloem nog een paar vrije trappen richting het doel van de nieuwbakken fusieclub. Jacobs won nog een kopduel, maar het leverde niet meer dan een hoekschop op. Bij die corner kwam zelfs Marcel Groothof mee naar voren, een curiositeit die  trouwe volgers van Zuidhorn nog nooit eerder hadden gezien. Het leverde niks meer op en Klazienaveen verliet juichend het veld. Trainer Goedkoop spoedde zich naar Hamburg om zich aan te sluiten bij de technische staf van FC Emmen, waar hij assistent is. Zijn humeur zal een stuk beter zijn geweest dan dat van hoofdcoach Dick Lukkien, die een dag eerder kansloos van Helmond Sport verloor.

Zuidhorn bleef in sportieve rouw achter, maar de ploeg verdient een compliment voor de aanpak en de inzet. Volgende week wacht Muntendam, die wedstrijd is voor het bekertoernooi. Zuidhorn speelt weer thuis en de wedstrijd begint om 17.00 uur. Klazienaveen is al uit het bekertoernooi en kan genieten van een vrij weekend en zich opmaken voor een spannende slotfase van de strijd met Pelikaan S (waar Anton Jongsma ernstig geblesseerd raakte) en Bedum om de 1e periodetitel.

Opstellingen:

Zuidhorn: Groothof; Kocken R. Kooistra, Bloem, De Boer, Brandts Buys, Schuiling, van der Steege  ( 66: G. Kooistra),  Steenbergen (72: Sikkema), Schultinga, Jacobs

FC Klazienaveen: Verhaar; Hoff ( 84: Smeman) , Bauerhuilt, Groote, Gerdes (63: Wilts), Kroezen, Kuhl (72: Tom  Lambers, Van der Sleen, Woelders, Thyrann  Lambers

Geel: Kroezen, Hemme, Wilts (allen Klazienaveen)

Scheidsrechter: Jager (Nieuwolda)