Zuidhorn schiet niets op met 8e gelijkspel

22 april 2018 22:45

Kampioen van de gelijke spelen is wel een van de minst begerenswaardige titels in het voetbalspel. Zuidhorn gaat - na de 1-1 tegen DZOH - zo goed als zeker met die schijnprijs aan de haal. De achtste remise betekende een punt, maar Zuidhorn schiet daar niets mee op. FC Meppel won in de slotminuten en Groen Geel versloeg Omlandia met 0-1. De nacompetitie ontlopen wordt een hels karwei voor Zuidhorn, dat sterker, gretiger en gevaarlijker was dan DZOH, maar dat niet in doelpunten kon uitdrukken.

DZOH speelde zonder Gerben Rog en Jeroen Smit, beiden al lange tijd geblesseerd. Bij Zuidhorn ontbraken naast het vaste trio Bloem, Van der Kooi en Schuiling, ook Jos Schultinga en Martijn Smit. Dat weerhield de ploeg niet sterk te beginnen en met veel elan DZOH terug te drukken. Eerst een knappe actie van Thijs Zwarteveen en na 9 minuten stond het 1-0. Wouter de Boer toonde zijn fraaie traptechniek en bediende Jaap Jacobs, die op de lat kopte. Bart Brandts Buys liep de bal de goal in. DZOH stapte te laat voor buitenspel, hetgeen de voortreffelijk leidende arbiter Agricola uit Heerenveen niet ontging. Het duurde lang eer DZOH wat aanvallende tekens van leven liet zien, maar na 18 minuten schoot Wouter Smallenburg in het zijnet. Even later knalde de gevaarlijke Tim Aasman op het hoofd van Robin van der Steege en net naast.

Ruim een half uur was er gespeeld toen Thijs Zwarteveen met een knappe actie Jaap Jacobs wegstuurde. De geblokte spits wurmde zich langs een verdediger en verscheen alleen voor doelman Nick Schepers. Helaas voor Zuidhorn schoot Jacobs net naast. Aasman testte de kwaliteiten van Marcel Groothof en Wouter Smallenburg kopte na een hoekschop van Aasman naast. Voor Zuidhorn schoot Peter Janse, na lange tijd weer eens in de basis, na een pass van Ruben Kooistra net naast en op slag van rust leverde een fraaie actie van Yuri Keen geen gelijkmaker op.

Na de doelwisseling knalde Tim Aasman een vrije trap op het hoofd van Ruben Kooistra, die het nog wel even probeerde, maar duizelig vervangen moest worden door Jasper van der Woude. DZOH maakte zich bij die vrije trap erg druk over de afstand van de muur, want de vrije trappen van Aasman zijn een sterk wapen dit jaar. De mannen rond en op de reservebank van de ploeg uit Emmen waren de gehele wedstijd erg druk met het becommentariëren van de beslissingen van de arbiter uit Friesland. In de 59e minuut kreeg Jacobs een vrije trap van De Boer net niet in het doel en 5 minuten later viel de gelijkmaker wel. Zuidhorn verdedigde niet sterk, op meerdere fronten, en Aasman ontsnapte aan ieders aandacht en tikte van dichtbij de 1-1 binnen.

Dit was voor Zuidhorn het teken een sterk slotoffensief in te zetten. Daan Kocken kopte een vrije trap van De Boer over. Invaller Jan Peter Steenbergen bediende Jacobs, maar die werd teruggefloten. In de 78e minuut een prachtige kopstoot van Bart Brandts Buys, weer na een hoekschop van Wouter de Boer, maar Schepers redde. Drie minuten later kopte Jaap Jacobs op de lat na een voorzet van Brandts Buys en in de 84e minuut viel er bijna een trainingsdoelpunt voor Zuidhorn. De Boer zette voor, Jacobs kopte vallend in, maar de bal verdween in het zijnet. Tim Aasman en Tom Spijkerman kregen het met elkaar aan de stok, nadat de DZOH-aanvaller Spijkerman haakte terwijl die op weg naar het vijandelijke doel was. Beiden kregen geel. Jacobs bleef koppen dat het een aard had, botste nog een keer met Keen, maar het doelpunt viel niet. In de 97e minuut had het nog goed gekund. Jacobs bediende Jasper van der Woude, die een vrije doorgang had richting Schepers. Te bescheiden legde Van der Woude de bal terug voor Wouter de Boer, het lastige veld bracht zijn schietkans omver.

Zuidhorn mag twee weken toekijken of de concurrenten nog meer afstand nemen in de inhaalwedstrijden of dichterbij komen (Groen Geel en Nieuwleusen). Aanstaande zaterdag staat Groen Geel tegen FC Meppel op het programma en vallen er dus zeker punten bij de belangrijkste tegenstrevers.

Opstelling Zuidhorn: Groothof, Kocken, Van der Steege, R. Spijkerman, De Boer, Brandts Buys, Kooistra (59: Van der Woude), Zwarteveen, T. Spijkerman, Jacobs, Janse (73: Steenbergen)

Geel: T. Spijkerman (Zuidhorn), Van der Meer en Aasman (beiden DZOH)