Sponsors

Zuidhorn stuurt Hardegarijp puntloos naar huis

Zuidhorn 1

3 - 2

Hardegarijp 1

Competitie

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

Datum

13 februari 2016 14:30

Scheidsrechter

Rotmensen, H

Accommodatie

Onbekend

Zuidhorn heeft in haar debuutseizoen in de 2e klasse de tiende zege binnengehaald en kan half februari al gerust constateren dat degradatiezorgen dit seizoen de pret niet zullen bederven. Hardegarijp dolf met 3-2 het onderspit, een stand die al bij de pauze was bereikt.

Net als vorige week was het een spannend duel, want de gasten deden nauwelijks voor Zuidhorn onder. Zuidhorn werkte weer keihard en scoorde drie fraaie goals, waarbij de treffer van Jos Schultinga een schoonheidsprijs verdiende.

Hardegarijp kwam met een vrijwel fitte selectie naar het Groningse forensendorp en trainer Rob de Jong ziet komende week routinier Bouke de Vries na een half jaar blessureleed terugkeren. Zuidhorn kon niet beschikken over Peter Schultinga, die weer last heeft van zijn eerder ernstig gekwetste knie. Ook bij Zuidhorn komt binnenkort een lang geblesseerde speler terug. Frederik Eilander gaat dinsdag de trainingen hervatten; hij heeft dit seizoen nog niet gevoetbald.

Lastige klant
De équipe van Kees Bouma had slechte herinneringen aan de uitwedstrijd in Hardegarijp en begon fanatiek aan de wedstrijd, maar moest toch toezien dat de eerste kans voor de bezoekers was. Laurens Bloem kwam net te laat om Ralph Wietses af te stoppen, maar zijn voorzet bereikte geen teamgenoot. Die Wietses (het eerste duel tussen beide ploegen geblesseerd)  bleek een lastige klant, waar Ronnie Spijkerman al zijn niet geringe kwaliteiten voor nodig had. De afgelopen twee jaar speelde Wietses bij SC Joure en FVC in de zondaghoofdklasse en scoorde vijf keer.

Zuidhorn was voor het eerst gevaarlijk toen Daan Kocken koppend Jaap Jacobs bediende. De spits van Zuidhorn haalde hard uit, maar zijn inzet strandde op de knuisten van doelman Freerk Jan Oosterhuis, die al sinds de vorige eeuw het doel van Hardegarijp verdedigt. Een fraaie dieptepass van aanvoerder Bloem bereikte de wederom naar voren getrokken Kocken, maar in de vijandelijke zestien ontbrak net even wat rust om een medespeler vinden. 

Halverwege het eerste bedrijf namen de gasten de leiding. Ralph Wietses draaide knap weg, stak de bal door het hart van de defensie en de ijlings uit zijn doel gekomen Marcel Groothof kon het gevaar niet meer neutraliseren. De 33-jarige Jelke Visser maakte zijn derde treffer van het seizoen: 0-1. Nadat Visser en Groothof behandeld waren en beiden verder konden moest Zuidhorn de rug rechten en dat leek nog een lastig karweitje te worden tegen de strijdbare Friezen. 

Reputatie onderstreept
Maar Zuidhorn geeft niet zomaar op en na een pass van Ruben Kooistra kwam de bal bij Jos Schultinga, die met een waarlijk schitterende lob de gelijkmaker op het scorebord bracht: 1-1. De weer in ruime getale opgekomen toeschouwers waren nauwelijks bekomen van dit hoogstandje of Zuidhorn nam de leiding. Jos Schultinga werd op een meter of 22 van het doel neergelegd en aanvoerder Laurens Bloem poetste zijn reputatie als specialist maar weer eens op en schoot de 2-1 achter de niet geheel vrijuit gaande Oosterhuis, die zich een poosje als een giraffe met keelpijn voelde.

Dat gevoel werd er niet beter op, want in de 35e minuut moest hij de bal opnieuw uit het nylon halen. Een prachtige aanval van Zuidhorn ging aan de treffer vooraf. Jan Peter Steenbergen stuurde met een hakbal Bart Brandts Buys op pad, die met een secure steekbal Jaap Jacobs bediende en de in de Achterhoek opgegroeide jongeman schoot prima raak: 3-1. In zeven minuten drie goals van Zuidhorn! Hardegarijp gaf echter niet op en de 18-jarige Berwout Beimers schoot net naast.

Graag had Zuidhorn met een marge  van twee doelpunten een bekertje thee genuttigd, maar het werd nog 3-2. De energiek spelende aanvoerder Leo Spindelaar (met zijn 22 jaar de op één na jongste speler van zijn team) mocht een vrije trap nemen. De bal belandde hoog iets voorbij het doel, waarna Jelke Visser zijn teamgenoot Berwout Beimers bediende en die schoot nu wel raak.

Zuidhorn realiseerde zich halverwege heel goed dat het nog een lastige tweede helft zou krijgen als het niet snel een vierde treffer zou maken. Daar kreeg Bart Brandts Buys na 48 minuten voetballen een goede kans toe, maar zijn kopbal na een secuur aangesneden hoekschop van Schultinga ging net over de deklat. Na een combinatie tussen Jos Schultinga en Kevin van der Kooi kon Jacobs een fraaie aanval niet bekronen en een snelle counter leverde evenmin een bevrijdende goal op. Jacobs schoot goed in maar Oosterhuis maakte er een corner van. Hardegarijp zat ook niet stil en Beimers soleerde knap langs een paar tegenstanders en bood Rick de Groot een schietkans, die keurig werd verijdeld door Marcel Groothof. Laurens Bloem schoot een vrije schop net over het doel.

Kansrijke combinatie
De uitstekend leidende arbiter Henk Rotmensen uit het Drentse Schoonbeek hield bij enkele stevige tackles de kaarten lang op zak, maar kon na een dik uur spelen moeilijk om de charge van Berwout Beimers heen, die daarmee weer een schorsing opliep. Hardegarijp zette stevig aan, maar liep in haar ijver tegen nog een paar gele prenten aan, waar trainer De Jong zich nogal over opwond.

Het spelbeeld veranderde niet echt meer. De beste kansen waren voor Zuidhorn, maar Hardegarijp had wat vaker de bal. Na een pass van Jan Peter Steenbergen schoot Jacobs net naast en na 70 minuten werd hij onterecht afgevlagd door de assistent–scheidsrechter. Een mooie combinatie tussen invallers Jordi Schuiling en Peter Janse bracht de bal wederom in kansrijke positie bij Jacobs, maar onder zware druk van de 45- jarige ex-prof Tjeerd Rijpma schoot Jacobs wederom net naast het doel.

Hardegarijp kreeg in de laatste minuut van de officiële speeltijd nog één kansje. Leo Spindelaar gaf de bal voor, maar de kopbal van Rick de Groot kon Groothof niet verontrusten. Aan de andere kant nog een fraaie actie van een derde invaller aan Zuidhorn- zijde, Jasper van der Woude. Na een korte solo schoot hij van ver, maar richtte enkele centimeters te hoog. Het bleef bij 3-2 en Zuidhorn en heeft nu in de tweede periode 8 wedstrijden gespeeld, 7 gewonnen en eentje gelijk gespeeld. 

Toch is dat niet genoeg voor de leiding in periode 2, want Broekster Boys heeft ook 22 uit 8, beide selecties scoorden 21 keer, maar de Broeksters hebben 7 doelpunten minder tegen. Volgende week treffen de mannen uit Damwoude runner-up CVVO, terwijl Zuidhorn naar Zwaagwesteinde reist. Hardegarijp ontvangt De Walde, dat zes punten meer heeft, maar ook drie keer vaker heeft gespeeld.

Opstellingen
Hardegarijp: Oosterhuis; Draaijer, G.J. Spindelaar (57: Goosensen), Rijpma, Bakker, Visser, De Groot, L. Spindelaar,  Smallegange (70: Feitsma), Beimers, Wietses.

Zuidhorn: Groothof; Kocken, Bloem, Spijkerman, De Boer;  Schultinga (69: Schuiling), Kooistra, Van der Kooi (86: Van der Woude),  Brandts Buys; Steenbergen (74: Janse), Jacobs.

Kaarten
Geel voor: Smallegange, Beimers en  Bakker (allen Hardegarijp).


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!