Sponsors

Zuidhorn stuurt ook Zeerobben puntloos terug naar Friesland

Zuidhorn 1

1 - 0

Zeerobben 1

Competitie

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

Datum

19 maart 2016 14:30

Scheidsrechter

Veldhuizen, L.H.R.

Accommodatie

Onbekend

Zuidhorn lijkt een sluitende formule te hebben ontwikkeld waardoor het al maandenlang vrijwel elke competitiewedstrijd winnend afsluit. Met Zeerobben kwam voor de derde keer in 2016 een koploper naar het Johan Smitpark en ook de Harlingers gingen afgeschminkt de bus weer in.

Een wedstrijd met weinig krachtsverschil werd in de 80e minuut beslist met een karakteristiek doelpunt, vrije trap Laurens Bloem, schitterende kopstoot Jaap Jacobs. De thuisploeg werkte hard en verdiende de zege, waar het eerder in de uitwedstrijd wat sneu wegkwam.  De Top 3 is nu echt een Top 4 geworden en het is akelig spannend bovenin de Tweede Klasse I.

Zeerobben stak aardig compleet  de provinciegrens over. Trainer Inne Schotanus, die naar Flevo Boys vertrekt, kon niet beschikken over Marcel Visser en de al lange tijd geblesseerde Thimo Bosma. Topscorer David van der Pol (13 treffers) staat al lange droog en daarom liet de aimabele coach hem net als vorige week in de dug-out beginnen. Bij Zuidhorn keerde Kevin van der Kooi (ten koste van Peter Janse) terug na zijn hamstringblessure en startte Bart Brandts Buys niet,  hij was net terug gekeerd van een vakantie in het mooie Ierland.

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan het zo belangrijke treffen op een weinig egale grasmat. Het eerste gevaar ontstond door Jaap Jacobs. Hij snelde door de defensie, werd aangetikt, maar ging toch verder, waar Chekina Nzoko blijkbaar zo van schrok dat hij zijn eigen doelman bijna verraste. Na een kwartiertje de eerste redding van enige importantie van Marcel Groothof op een inzet Marijn Helfferich na een voorzet van Dylan Drent. De man die als kaatser lid van het Nederlands team is kon zijn faam geen moment waarmaken en werd uitstekend bedwongen door Wouter de Boer.  In de wedstrijd in Harlingen was Drent een plaaggeest voor Zuidhorn.

Halverwege de eerste helft kopte Nzoko wat riskant terug, maar Jacobs kwam een dikke teen tekort om te profiteren. ‘Dat kan ik beter’, dacht captain Laurens Bloem blijkbaar, want hij testte zijn teamgenoot Groothof met een hele lastige terugspeelbal. De doelman, gepokt en gemazeld in de hoofdklasse, loste het geroutineerd op.

Na 27 minuten kenden de mannen en hun supporters uit de Friese havenstad het korte moment van opperste euforie, dat ontstaat bij een belangrijke treffer in een cruciale sportwedstrijd. Helaas voor de bezoekers duurde het geluksmoment maar kort, want de goed leidende arbiter Veldhuizen keurde het doelpunt van Patrick Amels af op een terecht gegeven advies van zijn assistent. Het was buitenspel. De havenstadbewoners  konden zich er maar moeilijk bij neerleggen.Laurens Bloem mocht aan de andere kant een kansrijke vrije trap nemen, maar strandde op de muur van deze middag in felgele shirts gestoken Zeerobben. Na vier stevige charges van de koploper, die niet meer consequenties dan een vrije trap kenden, kreeg Ronnie Spijkerman meteen geel voor een iets te harde ingreep. Velen begrepen deze administratieve bekeuring  van Leo Veldhuizen niet. Het laatste gevaar van het 1e bedrijf  kwam van Dylan Drent, die van dichtbij de bal naast schoof na breed leggen van Higor da Silva. Het was de beste kans voor Zeerobben.

Zoals gebruikelijk de laatste tijd bij Zuidhorn  was er meer spektakel na de doelwisseling. De thuisclub begon na de thee en het  fruithapje sterk en een ouderwetse scrimmage leverde schietkansen op voor Jacob Jacobs, Kevin van der Kooi en Wouter de Boer, maar de jonge ploeg (acht basisspelers zijn jonger dan 23 jaar) van Schotanus hield het doel schoon. Het was de laatste actie van betekenis van Kevin van der Kooi, zijn hamstring bezorgde hem opnieuw klachten en Brandts Buys was zijn vervanger. Ook Dylan Drent ging naar de kant, Van der Pol kwam hem vervangen, terwijl bij Zuidhorn Peter Janse zijn opwachting maakte voor Jan Peter Steenbergen.

Na een hoekschop op maat van Jos Schultinga kopte Jacobs net over. Na een uur voetbal vestigde Higor da Silva alle aandacht op zicht. Eerst werkte hij de bal over na een hoekschop en daarna penetreerde hij tot tweemaal toe diep in de Zuidhorn-defensie. Beide keren schoot de behendige vleugelspits van een meter of twaalf net naast de veste van Groothof. Die redde even later attent op een inzet van Kristian Feenstra en hield al weer voor de derde achtereenvolgende maal de nul en is sinds zaterdag weer de minst gepasseerde keeper van 2I. 

Na nog wat wissels en wat gele kaarten (Daan Kocken liep met zijn vierde tegen een schorsing aan) braken de laatste vijftien minuten aan, het kwartier waarin Zuidhorn de meeste doelpunten maakt. Eerst miste Daan Kocken een vrije trap van Laurens Bloem en in de 77e minuut bediende Jacobs tot tweemaal toe Jos Schultinga, die beide keren de bal van dichtbij voorgaf, maar geen teamgenoot als eindstation kon vinden.In de 80e minuut viel de enige treffer. Jos Schultinga werd iets over de middenlijn neergelegd en zoals gebruikelijk ontfermde Laurens Bloem zich gretig over de bal. De vrije trap was op maat gesneden. Waar de bal  dreigde te gaan zakken sprong  Jaap Jacobs er naar als een adelaar die een sappige muis in het struikgewas ontwaart en voordat ‘the  Eagle ‘ was geland, spartelde het lange lijf van doelman Jacob de Vries hulpeloos in de hoek van het doel. Te laat, hij wist het meteen, de kopstoot was schitterend en doeltreffend: 1-0. De muziek startte, de thuisclubsupporters (de bezettingsgraad neemt tweewekelijks toe) raakten in euforie  en bezongen nog net niet het kleine café aan de haven.  De spelers vierden met elkaar het verdiende feestje.

Natuurlijk gaven de mannen van Schotanus het niet op, hoewel ze moeizaam omgingen met de dreigende nederlaag, de eerste sinds 12 december. Veel kopsterke spelers werden naar voren gestuurd, maar vooralsnog waren de beste kansen voor Zuidhorn, dat Jasper van der Woude verwelkomde voor de leeg gespeelde Jordi Schuiling. Jos Schultinga schoot in kansrijke positie net naast, een onverwacht en knap schot van Jacobs ging net over en een vrije trap van Bloem werd gestopt door Jacob de Vries.

Toen de klok op 90 stond leek Patrick Amels (vertrekt naar topklasser ONS Sneek)  een goede kopkans te krijgen, maar de wederom zeer ijverige Ruben Kooistra stortte zich met ziel en zaligheid in het kopduel. Na de aansluitende hoekschop schoot aanvoerder Patrick van der Veen (volgend seizoen SWZ BOSO Sneek)net over. Het laatste dreigement kwam van invaller Frank ten Hoeve, maar Zuidhorn capituleerde niet en incasseerde het eindsignaal van Veldhuizen én de punten met genoegen. Elf punten stond Zeerobben na het duel in Harlingen voor op Zuidhorn, sinds zaterdag is de kloof geslecht, een prestatie van formaat van de mannen van trainer Bouma, die voorafgaand aan de wedstrijd zijn nieuwe contract ondertekende.

Zuidhorn blijft vierde, de plaats waar het al maanden staat, maar de achterstand op Broekster Boys en Zeerobben beperkt zich nu tot het doelsaldo. Dat van de ploeg uit Damwoude is zelfs precies gelijk (+23), maar de Broeksters hebben meer goals gemaakt. VEV’67 is wederom aan de leiding gekomen. Zeerobben treft Broekster Boys en VEV’67 allebei nog, de Leeksters zelfs op de laatste speeldag. Zuidhorn is klaar met de opponenten uit de Top 3, maar heeft nog heel wat lastige wedstrijden voor de boeg, vier uitduels, terwijl de concurrenten nog maar drie keer op vreemd terrein gaan voetballen. 

Over twee weken wacht het stugge Nijland, dat in het paasweekend nog twee keer in actie komt. Zuidhorn oefent zaterdag tegen 1e klasser SC Veenwouden. Zeerobben ontvangt op 2 april nummer 5 VVI.

Opstellingen
Zuidhorn: Groothof; Kocken, Bloem, Spijkerman, De Boer; J. Schultinga, Schuiling (82: Van der Woude), Van der Kooi (52: Brandts Buys, Jacobs, Steenbergen (64: Janse).

Zeerobben: De Vries; Nzoka, van der Veen, van der Heijden, Sprenger; Feenstra (79: A. Beuker), Amels, S. Beuker (75: Ten Hoeve) ; Drent (66: Van der Pol), Helfferich, Da Silva.

Statistieken
Scoreverloop: ’80: 1-0 Jaap Jacobs.
Scheidsrechter: Leo Veldhuizen (Joure).
Geel voor: Kocken en Spijkerman (Zuidhorn), Da Silva en Helfferich (Zeerobben).


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!